Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçtiğimiz yıl hem bankalar hem de yöneticileri kazandı. Şebnem Turhan'ın konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:
Bankaların kârları hep tartışma konusu. Nitekim, geçen yıl tek seferlik gelirlerle de olsa bankaların kârı yüzde 44 arttı ve 37.5 milyar lirayı aştı. Geçen yıl Visa birleşmesi nedeniyle 23 banka yaklaşık 2 milyar lira gelir elde etti, bu elbette kârları etkiledi. Bankalar, bunun yanı sıra kendilerini böylesi yüksek kâra taşıyan yöneticilerini de unutmadı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kurumsal Yönetim İlkeleri, bankalara, üst yönetimlerine yaptıkları ödemeleri ve sağladıkları tüm menfaatleri yıllık faaliyet raporlarında açıklama şartı koyuyor. 2016 faaliyet raporlarında da her banka genel müdür, genel müdür yardımcıları ve diğer kilit yöneticilerden oluşan ‘üst yönetime sağlanan mali hakları açıkladı. Bu haklarda açık ara birinci Garanti Bankası. Geçen yıl 5.1 milyar lira kâr eden Garanti Bankası, üst yönetime 101 milyon lira kazandırdı. İkincilik, Denizbank’ta. 1.4 milyar lira kârla 2016’yı kapatan Denizbank’ın üst yönetimi 71.8 milyon liranın sahibi oldu.
SPK DÜZENLİYOR
Bankaların üst yönetimine yaptıkları ödemeler SPK tarafından düzenleniyor. Buna göre, üst yönetimin ücretlendirme esasları ortakların bilgisine sunuluyor ve pay sahiplerinin görüş bildirmesine imkan sağlanıyor. Bu amaçla hazırlanan ücret politikası da bankaların internet sitelerinde yayımlanıyor. Yönetim kurulu üyelerine ve üst düzey yöneticilere verilen ücretler ile sağlanan diğer tüm menfaatler, yıllık faaliyet raporuyla açıklanıyor. Üst yönetime sağlanan menfaatler SPK’da şöyle açıklanıyor;
“Yapılan ödemeler, maaş, ikramiye, diğer düzenli ve arızi ödemeler gibi nakdi, hisse senetleri, hisse senetlerine dayalı türev ürünler, çalışanları hisse senedi edindirme planları kapsamında verilen hisse alım opsiyonları, mülkiyeti verilen ve/veya kullanım için tahsis edilen ev, otomobil gibi gayri nakdi ödemeler ve sağlanan tüm menfaatleri kapsar.” İşte bu ‘menfaat’ler, 2016’da gelen kârla birlikte arttı. Finansbank üst yönetimi 63.2 milyon, Yapı Kredi 48.1 milyon, Akbank 38.6 milyon lira aldı. Ziraat Bankası 29.1 milyon lira öderken, Türk Ekonomi Bankası (TEB) 27.9 milyon lira, İş Bankası da 23.6 milyon lira verdi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.