The Economist Intelligence Unit'in (EIU) hazırlandığı "Büyük Kararlar: İçgüdü & Gigabit" adlı rapora göre şirket yöneticileri 2014-2015 döneminde çok önemli kararlar alacak. Bu kararların şirketlerine 1 milyon dolar ila 1 milyar dolar getirisi olacağını hesaplayan CEO'lar, içgüdünün yerini alan veri analizinin bu büyük kararları verirken en önemli enstrüman olduğunu kabul ediyor. Mayıs 2014'te yarısı CEO, CFO gibi en üst yetkili liderlerden oluşan, bin 135 üst düzey yöneticiyle görüşülerek hazırlanan rapor önümüzdeki 12 ay içinde şirket yöneticilerinin büyük kararları nasıl, ne sıklıkla, ne yönde ve hangi süreçlerle vereceği konusunda detaylı bilgiler veriyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 74'ünün geçtiğimiz yıl raporladığı gelirlerinin en az 1 milyar dolar olduğu ve sektör dağılımının bankacılıktan teknolojiye, altyapıdan madenciliğe geniş bir yelpazeyi kapsadığı belirtiliyor. General Electric şirketinin iz bırakan eski CEO'su Jack Welch'in iyi kararların içinden geldiği şekilde verilebildiğini söylemiş olsa da Price-Water-house-Coopers'ın geçtiğimiz günlerde yayınlamış olduğu üst düzey yönetici anketi araştırması raporuna göre, Welch'in emekli olduğu 2001 yılından bu yana, yöneticilerin vereceği büyük kararlarda, büyük verinin ve gelişmiş analizlerin önemi hızla arttı. "Büyük Kararlar: İçgüdü & Gigabit" adlı rapora göre önümüzdeki 12 ay içerisinde dünya çapında büyük şirket yöneticileri bir çok önemli karar veriyor olacak. Bazılarının faaliyetleri büyüteceği belirtilirken, bazılarının ise işleri küçülteceği belirtilen raporda, veri analizinin yanında işbirliği ve kurumsal finansmanın da kararlarda her zamanki önemini koruduğu belirtiliyor.
Mayıs 2014'te The Economist Intelligence Unit'in (EIU) yarısı CEO, CFO gibi en üst yetkili liderlerden oluşan, bin 135 üst düzey yöneticiyle görüşerek oluşturduğu rapor önümüzdeki 12 ay içinde şirket yöneticilerinin büyük kararları nasıl, ne sıklıkla, ne yönde ve hangi süreçlerle vereceği konusunda detaylı bilgiler veriyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 74'ünün geçtiğimiz yıl raporladığı gelirlerinin en az 1 milyar dolar olduğu ve sektör dağılımının bankacılıktan, teknolojiye, altyapıdan madenciliğe geniş bir yelpazede olduğu belirtiliyor.
En sık alınan karar, rakiple işbirliği yapmak olacak
Araştırmanın ana bulgularına göre, büyük kararlar çok sık alınıyor fakat stratejilerle zamanlaması nadiren uyuyor. Ankette katılan küresel iş dünyası liderlerinin her biri önümüzdeki 12 ay içinde çok büyük bir karar vermek zorunda olduğunu belirtirken, bu liderlerin yüzde 44'ü ayda en az bir kez büyük bir karar vermesi gerekeceğini, yüzde 35'i ise her çeyrek en az bir büyük karar vereceğini belirtiyor. Araştırmanın ilginç bulgularından biri ise önümüzdeki 12 ayda verilecek kararlardan en sık karşılaşılanın bir rakiple işbirliği yapmak olduğunu belirtiyor. Raporda sadece ilaç sanayi gibi birleşmelerin yoğun olduğu sektörlerde değil, tüm sektörlerde liderlerin maliyet ve karlılık baskılarını birlikte karşılamak veya paylaşmak için iş birliği fırsatları aradığı belirtiliyor.
DHL'in Afrika faaliyetleri için büyük kararı büyüme getirdi
Lojistik sektörünün devlerinden DHL'in Afrika faaliyetlerinin stratejik işbirliğine mükemmel bir örnek olarak gösterildiği raporda, şirketin Afrika'da yerel rakipleriyle anlaşarak hizmet kalitesini artırdığı ve büyüme rakamlarını tek haneliden yüksek çift hanelilere çıkarttığı belirtiliyor. Sahra altı Afrika Yönetici Direktörü Charles Brewer yönetiminde alınan yerel KOBİ'lerle stratejik ortaklık kararı şirketin Afrika'da hizmet verdiği nokta sayısını 350'den 2 bin 500'e çıkarttığı belirtiliyor. Bu kararın nasıl alındığı sorulduğunda Brewer'ın yaptığı açıklama ise verileri kararlarda kullanmanın önemine işaret ediyor. Brewer Kenya, Nairobi'ye ilk geldiğinde, DHL'in ana merkez binasına varması berbat trafik sebebiyle üç saat kadar sürmüş. Bu sebeple Brewer yerel KOBİ'lerle lojistik firmasının hizmetlerinin tekrar satılabilmesi için anlaştığını akabinde büyüme rakamlarının yükseldiğini belirtiyor.
Veri ve analiz önsezi ve tecrübenin yerini almalı
Birçok şirketin büyük karar alma süreçlerini şimdiden değiştirdiği belirtilen raporda artık kararların büyük veriler ve bu verilerin analizi üzerinden verildiği ifade ediliyor. Özellikle büyük bir karar almadan önce verileri kullanarak farklı senaryoları deneme yönteminin gittikçe daha sık kullanıldığı belirtiliyor. Önsezi ve tecrübenin öneminin de hala devam ettiği belirtilen rapora göre bugün şirketler için zorlu olan görevin iki unsuru başarılı şekilde birleştirmek olduğu ifade ediliyor.
Petrol şirketleri veri analizi olmadan yatırım yapamaz
BP gibi petrol ve gaz şirketlerinin veri olmadan yatırım yapamayacağının altını çizen rapor, bu şirketlerin okyanus tabanında yer alan kayalıkların 3D görüntülerini oluşturmak için çok büyük verilen kullandığını belirtiyor. Bu verilerin analizleri ise Angola'da veya Meksika Körfezi'nde milyarlarca dolarlık projeleri tam olarak nereye inşaa etmenin doğru olacağının yanıtını veriyor.
Verilerden eksiği görüp, o hizmeti veren şirketi satın aldı
Teknoloji firması Cloudera'nın büyük kararı ise tam olarak bu iki unsuru birleştirmeye örnek gösteriliyor. Bu yılın başlarında Intel, T. Rowe ve diğer teknoloji firmalarından yatırım çekerek 900 milyon dolarlık yeni bir finansman elde eden şirket, müşteri ilişkileri yönetimi verilerine baktığında şirketin en önemli eksiğinin veri güvenliği ve veri gizliliği olduğunu belirliyor. CEO Tom Reilly, elde ettiği bu yeni finansmanla, şirketin ihtiyacı olan bu önemli hizmeti veren veri güvenliği şirketi Gazzang 'ı satın alıyor.
Liderlerin ajandalarının ilk maddesi 'büyüme'
PWC'nin sponsorluğunu üstlendiği araştırmanın sonuçlarından biri de önümüzdeki 12 ay içinde alınacak en önemli büyük karar Kuzey Amerika hariç, dünyanın her yerinde faaliyetleri büyütmek olacak. Küresel trendin dışında kalan Kuzey Amerika şirketlerinin liderlerinin büyük kararı ise var olan faaliyetleri küçültmek olacak. Bu bölgedeki liderler, bu önemli değişikliğin sebebinin ise sektörlerindeki yapısal değişikliklerden kaynaklandığını belirtiyor. Liderlerin bu planları, küresel resesyonun etkilerinin henüz sonlanmadığı şeklinde yorumlanıyor.
Asya Pasifik liderleri verileri daha iyi kullanıyor
CEO seviyesindeki yöneticilerin bu verileri kullanabilecek yeterli yetenekleri olmamasının verileri daha iyi kullanabilmenin önündeki en büyük engel olduğu ifade ediliyor. Yapılan araştırmada Kuzey Amerika'daki CEO seviyesi liderlerinin yüzde 36'sı karar verme süreçlerinde büyük verileri kullanabilecek yeterli yetkinlikte olmadığını kabul ediyor. Küresel liderlerin yüzde 64'ü ise büyük verinin organizasyonlarındaki karar verme süreçlerini değiştirdiğini belirtiyor. Öte yandan araştırma sonuçlarına göre liderler verinin önemini kabul etmiş olsa bile verilen kararların sadece üçte biri kadar öncelikli olarak veri ve analizlere dayandırılarak veriliyor. PwC raporuna göre Asya Pasifik bölgesindeki yöneticiler veriye dayalı karar vermekte küresel mevkidaşlarına göre daha özgüvenliler. Asya Pasifik liderlerinin sadece yüzde 16'su "yetkinliklerin veri analizlerini kullanarak karar vermeye engel" cevabını veriyor.
'Büyük Veri' pazarı 2014 yılında 16.1 milyar dolar olacak
Uluslararası Veri Kurumu (IDC) 2014 yılı için büyük veri pazarının, geleneksel bilişim teknoloji pazarından altı kat daha hızlı büyüyerek toplam 16.1 milyar dolara yükseleceğini öngörüyor. Büyük verinin toplam faydası bugün net olarak hesaplanmamış olsa da Bank of New York Mellon gibi büyük bankalar bile çalışanlarına "Büyük Veri'nin gücünden nasıl faydalanırız?" sorusunu yöneltiyor. Uluslararası Analitik Enstitüsü (IIA) ise bu yıl şirketlerin büyük verinin faydasını somut şekilde görmek isteyeceklerini belirtiyor.
Hilal Sarı