<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis2000’lerin ofisleri: Z kuşağının kâbusu----

2000’lerin ofisleri: Z kuşağının kâbusu

2000’lerin ofisleri: Z kuşağının kâbusu
21 Şubat 2024 - 17:05 www.finansingundemi.com

Ofise sinen yoğun sigara dumanı, sıkı bir yöneticinin bitmek bilmez direktifleri, dört bir yanda uçuşan kağıtlar… 2000’lerin ofis dünyasının gerçekleri bugünün Z kuşağı profesyonellerini çıldırtacak cinsten

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2000’lerin başındaki ofisler Z kuşağı profesyonellerinin bugün alışkın olduklarından çok farklı bir dünyaydı. Teknolojiden ofis kültürüne kadar, o döneme ait birçok uygulama, günümüzün çalışma ortamında modası geçmiş ve hatta şok edici görünebilir.

Thousandaire’in haberinde, 2000'li yılların başlarından itibaren işyerlerinde değişen 11 uygulama inceleniyor. Haber aynı zamanda son 20 yılda ofis ortamının ne kadar dramatik bir şekilde değiştiğine ışık tutacak nitelikte.

1. Katı bir şekilde uygulanan sabah 9 akşam 5 çalışma saatleri

2000'li yılların başındaki ofisler, 9'dan 5'e kadar çalışma saatlerine sıkı sıkıya bağlı kalmalarıyla bilinirdi. Çalışma programlarında esneklik nadirdi ve iş-yaşam dengesi kavramı bugün olduğu kadar gelişmemişti. Bu katılık, birçok Z kuşağı profesyonelinin artık standart olarak gördüğü esnek veya uzaktan çalışma düzenlemeleriyle tam bir tezat oluşturuyor.

2. Resmi kıyafet kuralları

Resmi kıyafet kuralları 2000'li yılların başında normdu ve çoğu ofis ortamında çalışanların iş kıyafetleri giymesi bekleniyordu. Bu formalite, günümüz işyerlerinde yerini daha rahat ve çeşitli kıyafet kurallarına bıraktı. Günümüzde dev şirketlerin ofislerinde ise kıyafet normları daha fazla rahatlığa ve bireylerin kendini ifade etmesine imkan sağlıyor. Bu anlamda geniş çaplı bir değişimin gerçekleştiği söylenebilir.

3. Uzaktan çalışma konusundaki sınırlı imkanlar

Uzaktan çalışma, 2000'li yılların başında nadir bir durumdu ve uzaktan çalışma süreçlerinde etkin bir işbirliğini sağlayacak teknolojiler henüz emekleme aşamasındaydı. Kovid-19 pandemisi, yirmi yıl önce birçok profesyonel için pratik görünmeyen bir kavram olan uzaktan çalışma yöntemlerine geçişi hızlandırdı.

4. Fiziksel belgelere aşırı bağlılık

2000'li yılların başında fiziksel belgelere ve kağıt tabanlı süreçlere olan güven önemliydi. Günümüzde, teknolojideki gelişmeler ve daha sürdürülebilir uygulamalara geçiş sayesinde dijital ve bulut tabanlı çözümler hakim konuma geldi.

5. Sosyal medyanın etkinsizliği

2000'li yılların başında, sosyal medya bugün olduğu gibi bir güç merkezi değildi. LinkedIn gibi platformların ağ oluşturma ve kişisel markalaşma için kullanılması bugünün iş dünyasında yaygın bir yöntem olarak görülüyor. Ancak o zamanlar bu yaygın değildi ve hatta mümkün değildi.

6. İşyerinde sigara içmek

2000'li yılların başında birçok yerde ofis binalarında sigara içilmesine hâlâ izin veriliyordu. Ancak bu uygulama yakın zamanda yasaklandı. Günümüzde, sigara yasakları ve sağlık bilincine sahip politikalar yaygınlaştı. Bu aynı zamanda halk sağlığı ve işyeri sağlığına yönelik değişen tutumları da yansıtmaktadır.

7. Kağıt tabanlı dosyalama sistemleri

Kapsamlı kağıt dosyalama sistemleri, 2000'li yılların başındaki ofislerin ayırt edici özelliğiydi. Günümüzde verimlilik ve çevresel kaygılar nedeniyle elektronik depolama ve minimum fiziksel dokümantasyon tercih ediliyor. O yıllarda ise ofislerde belgelerle dolu dosya dolapları görmek oldukça yaygındı.

8. Birincil iletişim aracı olarak e-postalar

2000’li yılların başında ofis iletişim için e-postalar birincil araçlardı ve anlık mesajlaşma gibi seçenekler daha az yaygındı. Modern ofisler artık anlık mesajlaşma platformları ve video konferans gibi birçok iletişim aracını kullanıyor. Bu sayede daha dinamik ve daha birbirine bağlı bir işgücü oluşturulabiliyor.

9. Katı hiyerarşik yapılar

2000'li yılların başındaki ofisler genellikle açık emir komuta zincirleri ve karar alma süreçleri ile katı hiyerarşik yapılara sahipti. Buna karşılık, günümüz kuruluşlarının çoğu, açık iletişimi ve işbirliğini teşvik eden daha düz yapıları tercih ediyor.

10. Sınırlı iş-yaşam dengesi

İş-yaşam dengesi kavramı, 2000'li yılların başında işverenler tarafından bugün olduğu kadar belirgin bir şekilde tanınmadı veya ciddiye alınmadı. Modern işyerleri, genç profesyonellerin değerleriyle ve beklentileriyle uyumlu olarak, çalışanların refahını ve dengesini desteklemek için genellikle çeşitli programlar ve politikalar sağlayabiliyor.

11. Konvansiyonel ofis düzenleri

2000'li yılların başındaki ofis tasarımları tipik olarak daha bölümlü ve bireysel bir çalışma yaklaşımını yansıtan kabinlerden ve özel ofislerden oluşuyordu. Çağdaş ofis tasarımlarında ise genellikle açık alanlar ve ortak çalışma alanlarını tercih ediliyor. Bu sayede ekip içi etkileşim ve ekip çalışması teşvik ediliyor.

İşyeri uygulamalarının son yirmi yıldaki evrimi, iş dünyasının dinamik doğasını vurgulamaktadır. İşyerleri yeni teknolojilere ve değişen toplumsal değerlere uyum sağlamaya devam ederken, bir zamanlar standart olarak kabul edilen uygulamaların nasıl modası geçmiş hale geldiğini düşünmek gerçekten ilgi çekici.

Z kuşağı, işverenleri kandırıyor

 

İş hayatının en stresli kesimi Y kuşağı

 

Yapay zekanın faturası çalışanlara kesiliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)