Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Jeju Air’a ait Boeing 737-800 tipi uçak, Bangkok’tan Güney Kore’ye yaptığı sefer sırasında iniş sırasında beton bariyere çarparak alev aldı. Güney Kore Ulusal İtfaiye Ajansı, kazada uçaktaki 181 kişiden yalnızca iki mürettebat üyesinin hayatta kaldığını bildirdi.
KUYRUK KISMINDA HAYATTA KALDILAR
Muan İtfaiye Şefi Lee Jung-hyun, kazadan sağ kurtulan iki mürettebatın uçağın kuyruk kısmında bulunduğunu ve bu bölgenin kazadan nispeten daha az etkilendiğini belirtti. Lee, “Kuyruk kısmı bazı darbelerden korunmuş görünüyor, ancak uçağın diğer bölümleri tamamen tanınmaz hale gelmiş durumda” dedi. Kurtulanların hastanede tedavi altında olduğu öğrenildi.
KAZANIN OLASI SEBEBİ: KUŞ ÇARPMASI VE TEKNİK ARIZA
Uzmanlar, ön iniş takımlarının açılmamasının kazaya yol açtığını düşünüyor. Havacılık uzmanı Geoffrey Thomas, sağ motora kuş çarpması nedeniyle oluşan hasarın iniş takımlarının kullanımını zorlaştırmış olabileceğini belirtti. Bu durum, pilotların kokpitte büyük baskı altında hata yapmasına neden olmuş olabilir.
UÇAĞIN GÜVENLİK KAYDI İYİ, ANCAK SORULAR CEVAP BEKLİYOR
Boeing 737-800 modelinin genel olarak güvenilir bir geçmişe sahip olduğunu belirten mühendislik profesörü Najmedin Meshkati, kazanın nedeninin kara kutu incelemeleriyle ortaya çıkacağını ifade etti. Jeju Air yetkilileri, kazadan etkilenenlerden özür dileyerek, tüm sorumluluklarını yerine getireceklerini açıkladı.
UÇAĞIN KUYRUK BÖLGESİ DAHA GÜVENLİ OLABİLİR
2015 yılında yapılan bir analiz, uçak kazalarında kuyruk bölümünde oturan yolcuların hayatta kalma oranlarının daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu. Araştırmaya göre, uçağın arka kısmındaki ölüm oranı %32 iken, orta bölümde bu oran %39’a yükseliyor. Uzmanlar, bu kazada da kuyruk kısmının görece daha az hasar görmesinin, mürettebatın kurtulmasını sağladığını belirtti.
BOEING VE JEJU AIR'DEN AÇIKLAMALAR
Boeing, Jeju Air ile iletişim halinde olduklarını ve kazayla ilgili her türlü desteği sunacaklarını ifade etti. Şirket ayrıca hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu. Jeju Air ise kazayla ilgili üzüntülerini dile getirerek, sürecin çözümü için çalıştıklarını açıkladı.
KAZA, HAVACILIK GÜVENLİĞİNİ GÜNDEME TAŞIDI
Bu trajik olay, uçak güvenliği ve teknik aksaklıkların yol açabileceği sonuçları bir kez daha gündeme taşıdı. Uzmanlar, havacılık kazalarını önlemek için alınması gereken önlemleri daha sıkı bir şekilde değerlendirme çağrısında bulunuyor.
Güney Kore’deki uçak kazası: Dakika dakika felaketin hikayesi!
O uçak son 48 saatte tam 13 sefer yapmış!
Güney Kore’deki uçak faciası: Kazanın sebebi havalimanı inşaatı mı?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.