<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık2. çeyrek banka karlarında ne bekleniyor?----

2. çeyrek banka karlarında ne bekleniyor?

2. çeyrek banka karlarında ne bekleniyor?
01 Haziran 2016 - 12:10 www.finansingundemi.com

Zayıflayan net faiz marjı ve düşen temettü gelirleri bankacılık sektörü verilerini olumsuz etkiledi...

Nisan ayında bankalar 2.776 milyon TL net kar elde etti. Bu sonuç, bir önceki aya göre yüzde 24 düşüşe işaret ederken bir önceki yılın aynı dönemine göre kümüle yüzde 32 artışa işaret etmektedir. Azalan sermaye piyasası zararları, yataya yakın seyreden faaliyet giderleri ve zayıflayan karşılık giderleri Nisan ayında karlılığı destekleyen önemli unsurlardır. Temettü gelirlerinin birinci çeyrek sonrası normalleşmesi (düşmesi) ise sonuçları olumsuz etkilemiştir.

TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirilerindeki düşüşün ve kredi getirisi/mevduat maliyeti makasının 12 baz puan daralmasının etkisinde net faiz marjı Nisan ayında 56 baz puan geri çekilmiştir. Komisyon gelirlerinin de yüzde 14 azalmasıyla çekirdek bankacılık gelirleri (faiz ve komisyon) yüzde 14 düşmüştür.

Swap maliyetlerindeki oynaklık nedeniyle sermaye piyasası zararları Nisan ayında da devam etmiştir. Diğer bankacılık gelirleri ise tahsilatların yavaşlaması ve birinci çeyrekte karşılık iptalleri sayesinde yükselen bazın etkisinde yüzde 14 düşmüştür. Faaliyet giderleri, personel dışı giderlerin düşmesi ve kur baskısının azalmasıyla sadece yüzde 2 yükselmiştir. Aktif kalitesi Nisan ayında biraz bozulmuştur. Şöyle ki, takipteki krediler oranı 7 baz puan yükselerek 3,36'ya ulaşmıştır. Yeni sorunlu kredi girişlerinin nispeten azalması, zayıf kredi büyümesi ve düşen diğer karşılık giderleri sayesinde toplam karşılık giderleri yüzde 32 gerilemiştir. Sermaye yeterlilik oranı ise bir önceki aya göre 28 baz puan artarak yüzde 15,77 olarak gerçekleşmiştir.

Kamu mevduat bankalarının performansı yerli özel mevduat bankalarına göre daha iyi gözükmektedir. Yerli özel mevduat bankalarında net kar yüzde 38 azalırken kamu mevduat bankalarında yüzde 34 gerilemiştir. Katılım bankaları ise yüzde 30 kar azalışı görülmektedir.

İkinci çeyrekte bankaların karlılık ivmesinin yavaşlayacağını düşünmekteyiz. TÜFE'ye endeksli menkul kıymetlerin getirilerinin ikinci çeyrekte geri çekilecek olması, fonlama maliyetlerinin nispeten yüksek seyretmesi nedeniyle kredi getirisi/mevduat maliyeti makasının daralmaya devam etmesi ve komisyon gelirlerindeki azalma karlılığı bu çeyrek baskı altına alabilir. Buna rağmen, yeni sorunlu kredi girişlerinin nispeten azalması, zayıf kredi büyümesi ve kurdaki baskının zayıflamasıyla azalacak karşılık giderleri karlılığı destekleyebilir.

Yatırımcılara ticari kredilerde aktif olan, fonlama maliyetlerini rakiplerine göre daha iyi kontrol edebilen ve sermaye yeterlilik oranları rakiplerine göre daha yüksek olan bankaları öneriyoruz. Halkbank, Garanti ve Akbank tavsiye ettiğimiz bankacılık hisseleri arasındadır.

Şeker Yatırım

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)