<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis2 banka daha geliyor----

2 banka daha geliyor

2 banka daha geliyor
07 Mart 2013 - 06:55 www.finansingundemi.com

Sıfırdan lisans verilerek Vakıf Katılım ve Halk Katılım adında iki yeni kamu bankası kurulacak

Hükümet Vakıfbank ve Halkbank’ın marka bilinirliğinden, katılım bankacılığının ise potansiyel taşımasından faydalanacak bir formül buldu. Hürriyet'ten Hülya Güler'in haberine göre, sıfırdan lisans verilerek Vakıf Katılım ve Halk Katılım adında iki yeni kamu bankası kurulacak. Böylece devlet de katılım bankacılığına adım atacak.
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’ın iki kamu bankasının katılım bankacılğı yapabileceği ve bu amaçla çalışma başlatıldığı yönündeki açıklamsaının ardından, gözler sektörde faaliyet gösteren 3 kamu bankası Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank’a çevrildi. Vakıfbank ve Halkbank’ın katılım bankacığılığı konusunda adım atmaya hazırlandıkları öğrenildi. Buna göre her iki banka da katılım bankacılığı için sıfırdan yeni lisans alarak iki yeni banka kurulmuş olacak. Böylelikle 49 bankanın ve 4 katılım bankasının faaliyet gösterdiği sektöre 2 yeni Banka daha eklenecek.
AYRI BİR ŞİRKET KURULACAK
Katılım bankacılığı alanında deneyimli bir bankacının verdiği bilgiye göre, katılım bankaları yeni bankaların gelmesine olumlu bakıyor. Rekabetin pastayı daha da büyüteceğini belirten bankacıya göre süreç şöyle işleyecek:
“Halkbank ve Vakıfbank, katılım bankacılığı için ayrı iki yeni banka kuracak. Nasıl leasing, faktoring ya da aracı kurum faaliyetleri için ayrı bir şirket, kurmuşsa katılım bankacılığı için de ayrı bir şirket yapılanmasına gidilerek, bankadan tamamen farklı bir yapılanma oluşturulacak.”
MARKA AVANTAJIYLA BAŞLAR
Vakıfbank ve Halkbank’ın Türkiye’de iyi bilinen markalar olarak ilk etapta hemen bir avantaj yakalayacağını da belirten sektör kaynakları, “Dolayısıyla Vakıf Katılım, Halk Katılım markaları zaten hazır bir müşteri potansiyelini hemen harekete geçirir. Katılım bankacılığı konusunda pazarı büyütür. Hatta belki kriz süreçlerinde kamu katılım bankası olmasının avantajlarını da yaşarlar. Çünkü krizlerde müşteri mutlaka devlet güvencesine bakıyor. Ancak son tahlilde iki yeni bankanın daha katılım bankacılığı alanında faaliyte başlaması, sektörün geneline yarar, varolan bir potansiyeli harekete geçirir” dedi.
Sektörde şu anda 4 katılım bankası aktif olarak faaliyet gösteriyor. 2012 sonu itibariyle, katılım bankalarının toplam bankacılık sektörü içindeki payı yüzde 5 civarında. Katılım bankalarının toplam aktif büyüklüğü ise geçen yılın sonunda 70 milyar TL’yi aştı.
Kriteri yerine getiren lisansı alır
TÜRKİYE’de bankacılık sektöründe yeni lisans uygulamasına başladıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kriterler yerine getirildiği sürece yeni katılımlara açık olduklarına dikkat çekti. 2. Türk-Arap Bankacılık ve Finans Forumu’nda konuşan Babacan, köklü tedbirler alınmazsa küresel ekonomilerle ilgili sıkıntıların tekrar su üstüne çıkabileceğini söyledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mukim Öztekin ise Türk bankacılık sisteminin, Arap Baharı ülkelerine açtığı gayri nakdi ve nakdi kredilerle destek sağlandığını vurguladı. Türkiye Bankalar Birliği Başkan Vekili Varol Civil de hükümetler nezdinde siyasi alanda oluşturulan yapıcı ilişkilerin ticarete, yatırıma ve finansal sektör yatırımlarına olumlu yansıdığını belirtti.
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sade Bankaci16 Mart 2013 23:59

    Daha çok banka kurulması karın tatlı olmasından kaynaklanıyor. Katılım bankacılığı yapan iki kat kar yazıyor, vatandaşın kendini rahat hissetmesi bankanın karını katlıyor. Faiz bankacılığın temelidir. İster faiz deyin, ister kar payı. Sadece kendinizi kandırmış olursunuz. Yüce yaradan her şeyi hakkıyla bilendir.

  • Siyasettin Çokbilmiş08 Mart 2013 22:24

    Doğru soruyu sordunuz sayın azbilmiş. Bu konuda öze bakmaya çalışın: yanıtını çok net bir şekilde bulacaksınız. Şöyle diyeyim: mütedeyyin kesimden evlerini ihtiyacı olanlara bedavaya kullandıranlar olduğunu biliyorum. Burada mütedeyyin sözcüğünü öz anlamıyla kullanıyorum. Öyle görünmekten bahsetmiyorum. Söylediğim şey ilk etapta garip gelebilir. Sadece üzerinde düşününüz. İnfak kavramını da bilahare düşünmenizi önerebilirim. Hayırlı akşamlar dilerim.

  • azbilmiş08 Mart 2013 11:03

    Siyasettin bey, emek harcamadan kazanılmış paraya haram diyorsun, peki evini kiraya verip gelir elde eden emek harcamadan her ay bu parayı alan haram mı kazanıyor.

  • Siyasettin Çokbilmiş08 Mart 2013 10:24

    Bankacılığın katılım olanı da mevduat olanı da farklı değil. Olay aynı. Birilerinin çalışmadan para kazanmasına, emek harcamadan kazanç elde etmesine olanak sağlıyorsunuz. İster faiz de, ister kâr payı, ikisi de helal değil. İslami tandanslıymış gibi davranıp, gelirin helalliğinin özünü zedelemeye devlet de başladı artık.

  • Barkın Paker08 Mart 2013 10:22

    TMSF'nin her bir banka bazında müşteriye sağladığı toplam garanti 100.000 TL. Bu, özel veya kamu olarak ayrılmıyor. 100.000 TL'ye kadar tüm mevduat ve altın hesapları güvence altında. Bu yüzden buradan ekstra bir güven beklenmesin. Aynı anda iki devlet katılım bankasının kurulmasının sektörü hareketlendireceğini değil, bulandıracağını düşünüyorum. Neden bir değil de iki? Katılım bankacılığının kitlesi zaten stabil. Oraya gidenler daha önce de mevduat bankasına gitmiyordu. Kuveyt Türk, AlBaraka Türk, Türkiye Finans ve Bank Asya bence sektör için yetersiz değil.

  • bb07 Mart 2013 21:06

    Devlette olsun sorun olmasın yaklaşımında olan milletimiz ağırlıklı olarak devlet bankalarını tercih edecek bu da mevcut katılım bankalarını olumsuz etkileyecektir. Devlet artık bankacılık yapmayı bırakmalıdır. Hem bankacı olup, hem de bankaları nasıl denetleyebilirsiniz böyle bir mantık olabilir mi?

  • hadi hayırlısı07 Mart 2013 11:49

    birinin başına afto diğerine erdal.

  • MUSTİ07 Mart 2013 10:17

    Bankalar ATM işlemlerinden para almaya hazırlanıyor hala yeni bankalar açılıyor değişik bir strateji