Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü (OIES), Türk hükümetinin ülkede enerji sektöründe önemli yapısal değişiklikler sürecinde olduğunu belirtti.
Oxford Üniversitesi'ne bağlı OIES, Türkiye'de özellikle ithal doğalgaza bağımlılığa dair endişeler nedeniyle elektrik üretiminde doğal gazın payını düşürmeyi planladığını vurguladı.
Enstitünün 19 sayfalık raporunda, enerji ithalatına harcanan paranın Türkiye'de ticaret açığının yüzde 50'sini oluşturduğu, enerji ithalatına olan bağımlılığın ise 1990'lardaki yüzde 55 seviyesinden yüzde 76'ya yükseldiği belirtildi.
Raporda, Türkiye'nin ithal edilen petrol, petrol ürünü, doğalgaz ve kömüre harcadığı paranın yıllık 55 milyar doları bulduğuna dikkat çekildi.
Yeni enerji politikasının üç ayağı
Hükümetin yeni enerji politikasının ayrıntılarını aktaran OIES, Türkiye'de doğalgaz ithalatı payının başarılı bir şekilde düşürülerek onun yerine yerel enerji kaynaklarını destekleyen programların uygulandığını ifade etti.
Raporda, hükümetin yeni enerji politikası üç başlıkta ele alındı.
1. Planın ilk aşaması, toplam gaz ithalatının yüzde 53'ünü tedarik eden Rusya'ya olan bağımlılığı azaltmak. Türkiye ayrıca, doğalgaz altyapısında bağımlılığı da azaltmayı hedefliyor. Bu amaçla kaynakları ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmeye çalışan Türkiye, altyapı kapasitesinin elverdiği koşullarda ülkede daha fazla doğalgaz depolamayı planlıyor.
2. İkinci aşamada Türkiye, enerji sektöründe doğalgaz ithalatını azaltarak, kömür ve yenilenebilir enerji gibi yerel kaynaklara ağırlık verecek. Bu amaçla hükümet, bir 'ulusal enerji ve stratejik madencilik projesi'ni uygulamaya koydu. Bu plan, dış kaynaklara bağımlılığın azaltılmasını, sanayide kalkınmayı ve istihdamın artırılmasını öngörüyor.
3. Üçüncü aşama ise Türkiye'nin doğalgazda bir sevkiyat ve ticaret merkezi haline getirilmesi.
Hedef yeni kaynaklar yaratmak
Plan kapsamında uygulanacak bazı adımlar da şu şekilde sıralandı:
Kapasite artırımı: BOTAŞ, yeni projelerle günlük doğalgaz arzı kapasitesini 2023 yılına kadar 252 milyon metreküpten 473 milyon metreküpe çıkaracak. Bu durum, Türkiye'nin farklı kaynaklardan doğalgaz ithal etmesini sağlayacak.
Yeni kaynaklar yaratma: TANAP ve TürkAkım ile beraber, Türkiye güneydoğu Avrupa pazarı için önemli bir transit geçiş noktası olacak. Bu projeler, enerji sevkiyatında üç yeni giriş kapısı yaratarak Türkiye'ye enerji arzını artıracak.
2017 itibariyle Türkiye'ye Azerbaycan, İran ve Rusya'dan doğalgaz sevkiyatı gerçekleştiren dört uluslararası doğalgaz boru hattı var. OIES'in raporunda, Türkiye'nin doğal gaz ithalatındaki alternatif kaynaklar Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile İsrail ve Kıbrıs olarak sıralanıyor.
LNG depolama kapasitesinin artırılması: Doğalgaz fiyatının düşük olduğu dönemlerde ithal edilen LNG'nin depolandığı tesislerin kapasiteleri artırılması hedefleniyor.(Merve Arkan/Dünya)
Kurulacak nükleer santral lerden hiç bahsedilmemiş.
Oxford'un işi gücü yok bizim enerjimizle ilgileniyor.Bu ülkeler bu sayede gelişmiş ülke oluyorlar.Bizse Erdoğan'a takılıp sadece içeriye bakıyoruz.Oysa gözümüz her zaman dışarıda olmalı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.