Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sayıştay Halkbank’ın sorunlu kredilerini tek tek tespit etti.
Sayıştay’ın ‘gizli’ ibareleri 2012 Halkbank raporunda, firmalara verilen kredilerin nasıl tahsil edilemediği tek tek ortaya konuldu. Neşe Karanfil’in Hürriyet’teki haberine göre verilen krediler içinde sadece bir tanesinden Halkbank, 909 milyon lira alacaklı. Yakın izlemeye alınan kredilerde 3 milyon liranın üstünde 27 firma var. Toplam 1.9 milyar lirayı bulan takipteki kredilerden 1 milyar 268 milyon lirası, söz konusu 27 firmaya ait. Firmalara kredi verme süreçleri ve alınan teminatların nasıl geçersiz kaldığı anlatıldığı raporda, Halkbank’ın kredilerini yenilediği firmaların teminatlarına ilişkin farklı bankaların öncelikli alacaklı olduğu, şirketler hakkında haciz kararları bulunduğu ve dolayısıyla şirketlerin ödeme konusunda risk taşıdığına dikkat çekildi.
909 MİLYON TEK FİRMADAN
Sayıştay raporunda ayrıntılarına da girilen kredi işlemlerinden dikkat çeken örneklerden biri, Anadolu Kurumsal Şubesi’ndeki 4787 numaralı müşteri numaralı grubun firmalarına ait. Söz konusu grubun, 2011 yılı eylül alında 250 milyon dolar nakit, 40 milyon doları gayrı nakit olmak üzere genel limit tahsis edildiği; 241.5 milyon dolar nakit, 221.7 milyon dolar da gayri nakit riskler mevcut iken bu kez firmaya aynı yılın aralık ayında 450 milyon dolar nakit, 40 milyon gayri nakit kredi tahsis edildiği görülüyor.
Sayıştay raporunda, firmaya kullandırılan krediler karşılığında alınan ipotekler sıralandıktan sonra 450 milyon dolarlık kredi karşılığı alınan ipotek için firmaya ait Kütahya’daki fabrika binasının Hazine arazisi çıkması üzerine ipoteklerin revize edildiği belirtildi. Ancak bu kez de listedeki gayrimenkullerin diğer banka ve finans kuru-luşları lehine öncelikli ipotekli olduğu anlaşıldı. Doyalıyısyla rapora göre Halkbank’a ancak 8 milyon liralık ipotek tutarı kaldı. Sayıştay, firmanın faiz ve kur riski taşıdığına dikkat çekerek, firma hakkında yapılan sorgulamalarda; 12 adet, Grup firmaları adına ise 29 adet icra kaydı, Grup firmaları adına 3 adet karşılıksız çek ve 1 adet protestolu senet kaydına rastlandığının tespit edildiğini kaydetti.
11 FİRMANIN BORCU KARŞILIKSIZ KALABİLİR
SAĞLIK sektöründe faaliyet gösteren 2185 numaralı Başkent Kurumsal Şubesi’ndeki bir başka firmaya ise önce 2010 yılında 19 milyon Euro tutarında genel limit tahsil edildi. Firmanın mali borçlanmasını katladığı, ödeme güçlüğüne düşmesi üzerine 2012 eylül ayında banka alacaklarının takipteki alacaklara aktarıldığına değinilen raporda, grup hakkında haciz başlatıldığı vurgulandı. Sayıştay raporunda firmalara ilişkin kredi süreçleri detayları ile anlatıldıktan sonra 11 firmanın kullandığı kredi için olumsuz bir tablo çizildi. Bu şirketlerin risk-teminat dengesinin olumsuz geliştiğine dikkat çekildi.
HALKBANK’TAN AÇIKLAMA
Hürriyet gazetesinde yer alan habere bankadan yapılan açıklamada söz konusu iddialarla ilgili şu ifadeler yer aldı:
Haberde bahsi geçen konular ile ilgili açıklamalarımız aşağıdaki gibidir.
1-) Sayıştay, Bankamız ile ilgili 2012 yılı Raporu'nun "II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler" bölümünde; söz konusu kredileri, ticari krediler ve bireysel krediler ve ticari kredileri de 1 Milyon TL üstü ve altı ticari krediler olarak sınıflandırmış olup rakamsal gelişmeleri de 2011 yılı ile karşılaştırmalı olarak vermiştir.
Bankamızın 2011 yılına göre 2012 yılında "II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler" bakiyesi %198 artışla 1.910.627 Bin TL'ye yükselmesindeki ana unsur, bir grup firmasına ait kredi risklerinin "II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler" hesabına aktarılmasından kaynaklanmaktadır. Genele yaygın bir artış söz konusu değildir. Bu durum, Bankanın 2012 yılından itibaren 3'er aylık dönemler itibarıyla bağımsız denetimden geçmiş kamuya açıklanan finansal tablolarında ve dipnotlarında kamuoyu ve yatırımcılar ile paylaşılmıştır.
Bilindiği üzere BDDK'nın Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre sayısal kriterler baz alındığında kredi anapara, faiz ve ödeme vadelerinde 30 ila 90 gün arasında gecikme bulunan krediler, II. Grup-Yakın İzlemedeki Krediler hesabında izlenmektedir. Bu gruptaki krediler, anılan Yönetmeliğe göre takipteki krediler hesaplarında sınıflandırılan kredi niteliğinde bulunmamaktadır.
Sektördeki II. Grup-Yakın İzlemedeki Kredilerin toplam nakdi krediler içindeki payı 2011 yılsonunda %2,8, 2012 yılsonunda %4,1 ve Eylül 2013'te %3,7 olurken Bankamızda bu oranların sırasıyla %1,2, %2,9 ve %2,8 ile sektör ortalamasının altında olduğu görülmektedir. II. Grup-Yakın İzlemedeki Krediler riski açısından Bankamız, sektörün önde gelen ilk 7 bankası arasında 6. sırada bulunmaktadır.
2-) Haberde bahsedildiği gibi 4787 no'lu Grup firmasının kredi işlemi için Hazine arazisi teminat alınmamış ve bankacılık usul ve esasları çerçevesinde kullandırılan kredi için kredi riskini karşılayacak düzeyde teminat tesis edilmiştir.
3-) 2185 no'lu grup firmalarına bankacılık usul ve esasları çerçevesinde kredi kullandırımı yapılmış ve kredi riskini karşılayacak düzeyde teminat tesis edilmiştir. Ödemelerini düzenli olarak yerine getiren Grubun kredileri, 26.06.2013 tarihinde takipteki krediler hesabından çıkarılarak "Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Alacaklar" hesabına aktarılmıştır.
Sayıştay Raporu'nda habere konu işlemlerle ilgili bankacılık usul ve esaslarına aykırı bir durum tespiti yapılmamış olup bahse konu haber için adı geçen Gazete'ye yasal haklarımız saklı kalmak üzere tekzip metni gönderilmiştir.
Yakup beye katılıyorum. Haber maksatlı yapılmış. Sonuçta kar hesaplanırken takiplere ayrılan karşılıklar da dikkate alınıyor. Ayrıca Yakup beyin de dediği gibi Halk Bankası borsada işlem gören bir banka. Bu tür haberlere gerek yok bile. Her büyük bankanın bu kadar takibi vardır.
halk bankası kamuya açık, yani borsaya kote olmuş bir şirket, takipteki alacakları vs zaten kamuoyuna bildirilir, 909 milyon lira bir batık kredi olsa o zaten zarar olarak yansır, şimdi halk bankası son 5 yıldır her yıl ortalama 1,5 milyar lira kar ediyor, burda söylendiği gibi bir durum olsa bu karlar mümkün olabilir mi?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.