Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 104 yıl önce bugün Samsun'da Milli Mücadele meşalesini yaktı. Bu tarihi adımın atıldığı 19 Mayıs günü, her yıl büyük bir gurur ve coşkuyla kutlanıyor. Kutlamaların resmi bayrama dönüşmesi ve şimdiki adını alması ise yıllar içinde gerçekleşti. İşte, İdman Bayramından bugüne Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın tarihi…
Bugün Büyük Önder'in, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolda ilk adımı attığı gün olan 19 Mayıs; Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyor.
Tarihçi Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ, milletin istikbalini, milletin azim ve kararlılığının kurtardığına dikkat çekerek “Bugün bir milli iradeden ve milli bayramlara giden ruhun uyanışından bahsedebiliriz" dedi.
İdman Bayramı’ndan Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na
Mayıs ayında yapılan gençlik etkinliklerinin geçmişi Cumhuriyet öncesine dayanıyor. Kutlamaların o zamanki adı "İdman Bayramı”ydı. “Türkiye'de idman bayramının yerleşmesinde Selim Sırrı Tarcan, etkisi olan bir şahsiyettir” diyen Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk kez 1916 yılında bir İdman Bayramı var. Özellikle Selim Sırrı Tarcan'ın bu konuda çok büyük etkisi ve katkısı var. Yurt dışında eğitim almış, beden terbiyesi üzerine çalışmaları olmuş, Türkiye'de de bu İdman Bayramı'nın yerleşmesinde etkisi olan bir şahsiyet."
Gazi Günü
1917 yılında savaş nedeniyle İdman Bayramı kutlanamıyor. 19 Mayıs tarihinin bayram olarak kutlanması ise 1926 yılında yerel düzeyde başlıyor. Sezer, şöyle konuştu: "19 Mayıs'ta Samsun'a çıkışı aslında bayram olarak, 1916 yılındaki İdman Bayramı'ndan farklı olarak, Samsunluların bu milli mücadelenin başlangıcının bir örneği olarak, Gazi Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1926 yılında ilk kez Gazi Günü olarak anmaya başlıyorlar yerel anlamda, sonra diğer şehirlerimizde oluyor."
"Gençlik ve Spor Bayramı" adını 1938’de alıyor
Büyük Önder'in doğum günü olarak bilinen 19 Mayıs günü etkinliklerin birleştiği tarih oldu. Ancak yurdun farklı illerinde Gençlik Bayramı, Jimnastik Bayramı gibi isimlerle kutlanıyordu. 20 Haziran 1938'te çıkarılan kanunla kutlamlar "Gençlik ve Spor Bayramı" adını aldı.
19 Mayıs kutlamaları son adını Atatürk'ün doğumunun 100'üncü yılında aldı
19 Mayıs kutlamaları son adını Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 100'üncü yılında aldı. O günden bu yana 19 Mayıs, "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanıyor.
Dünya tarihinde önemli örneklerden biri
19 Mayıs'ın Cumhuriyet'e giden yolda ve bugünkü bayramların kutlanmasında önemli bir adım olduğunu söyleyen Tarihçi Ayten Sezer sözlerini şöyle sonlandırdı: “19 Mayıs bir vefa borcudur, bir heyecandır, bir dinamizmdir ve bugün gelecek nesillere de o sağlam kafaların, sağlam vücutların, sağlam düşüncelerin nefis ve beden terbiyesinin kültürünün yaşatılmasında, gelenek hale getirilmesinde ve milletçe ve devletçe bir arada kutlanmasında dünya tarihinde önemli örneklerden biridir diye düşünüyorum.” (TRTHABER)
Samsun'da 1919 metrelik Türk bayrağı açıldı
Ankara ve İstanbul'da 19 Mayıs hazırlığı: Bazı yollar trafiğe kapatılacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.