Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bireylerin emeklilik dönemlerinde refah seviyelerinin düşmemesini hedefleyen BES, Türkiye'de 27 Ekim 2003'te başlayarak bugün itibarıyla 18. yılını doldurdu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, 18 yaşından küçüklerin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dahil edilmesinin, sektör için önemli bir itici güç oluşturduğunu söyledi. Gürsoy, kurum olarak, vatandaşların BES'in avantajlarından yararlanmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 2003 yılından bu yana katılımcı sayısında istikrarlı olarak artış görülen BES'in, 2013 ve 2017 yıllarında sırasıyla hayata geçirilen devlet katkısı reformu ve otomatik katılım sistemiyle daha hızlı geliştiğine şahit olduklarını aktaran Gürsoy, "2012 yılında sistemde 3 milyon civarında katılımcı bulunurken, şu an yaklaşık 13,1 milyon katılımcıya ulaşmış bulunuyoruz" dedi.
196 MİLYAR LİRAYI AŞTI
Gürsoy "Fon büyüklüğü ise 2012 yılında 20 milyar TL iken bugün devletimizin yüzde 25 desteğiyle birlikte 196 milyar TL'yi aşmış durumda. Bildiğiniz üzere Mayıs 2021'de yapılan kanun değişikliği ile 18 yaşından küçük kişilerin de BES'e katılabilmelerine imkan tanıdık. Beklediğimiz gibi bu gelişme oldukça yüksek bir ilgiyle karşılandı. Aradan geçen kısa süre içinde, 18 yaşından küçük yaklaşık 86 bine yakın çocuğumuz sisteme dahil olurken, bu çocuklarımıza ait toplam fon büyüklüğü 85 milyon TL'ye yaklaşmış bulunuyor" diye konuştu.
SİSTEMDEN AYRILMADAN PARA ÇEKME İMKANI
BES'in hayat ve sağlık ürünleriyle birlikte bütünleşik bir güvence paketi olarak sunulmasına yönelik düzenlemeyi çıkardıklarını, bu konuda şirketlerin iletişim ve tanıtım stratejileri ile birlikte ciddi bir potansiyele ulaşacağını öngördüklerini aktaran Türker Gürsoy, "Katılımcıların kısa vadeli finansal ihtiyaçlarını sistemden ayrılmak zorunda kalmadan kısmi çekiş yoluyla giderebilmesi ve böylece sistemde devamlılığı sağlayacak çalışmalarımız da son aşamaya gelmiş bulunuyor" ifadelerini kullandı.
AKTARIMLARLA BÜYÜYECEK
Gürsoy, BES'in fon büyüklüğünün seyrinin halen artarak devam ettiğini, fon büyüklüğündeki artışın beklentilerini karşıladığını bildirdi. Vakıf, sandık ve dernek gibi özel emeklilik hizmeti sunan kuruluşlardan BES'e yapılacak aktarımlarla bu büyüklüğün daha da artmasını beklediklerini kaydeden Gürsoy, emekliliğe yönelik taahhütte bulunan özel emeklilik kuruluşlarından BES'e aktarım imkanı sağladıklarını belirterek, "2023 sonuna kadar bu imkan çerçevesinde özel emeklilik kuruluşlarından BES'e yaklaşık 5 milyar TL tutarında aktarım yapılmasını bekliyoruz. Tüm bu gelişmeler ışığında gelecek yıl hem katılımcı sayısında hem de fon büyüklüğünde çok ciddi artışlar gözleyebiliriz." dedi.
BES'te katılımcı sayısı 13,5 milyona ulaşacak
BES' de birikim 18 yılda 200 milyar liraya dayandı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.