Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
HALK arasında ‘kara liste’ olarak bilinen ve Merkez Bankası bünyesinde bulunan kredi kartı ve banka kredisini ödemeyen kişilerin bilgilerinin tutulduğu ‘Risk Merkezi’nde Türkiye Bankalar Birliği’ne devredilmeden temizlik yapıldı.
Yapılan çalışma sonucunda, borcunu geç ödeyenlerin ve tamamen kapatanların isimleri listeden çıkarıldı. Bu kapsamda tam 179 bin 337 tüketicinin bilgileri kara listeden silindi. Star Gazetesi'nin haberine göre geçen yıl çıkarılan torba yasada yer alan hüküm doğrultusunda Merkez Bankası bünyesinde bulunan Risk Merkezi bilgileri yani kara liste bilgileri, Türkiye Bankalar Birliği’nde kurulan Risk Merkezi’ne aktarılacak. Transfer işlemi, mayıs ayının ikinci yarısından itibaren başlatılacak. Merkez Bankası, transfer işlemi öncesinde, tüketicilerin mağdur olmaması için, kara listede bilgileri kontrol etti.
Borç ödeme alışkanlığı ölçülecek
Yapılan kontroller sırasında, ilginç bir gelişme yaşandı. Bankaların borcunu düzenli ödeyen kişilerin bilgilerinin de teknik veya personel hataları nedeniyle Merkez Bankası’na bildirildiği belirlendi. Bu kapsamda binlerce kişinin isminin kara listede bulunduğu bildirildi. Bankaların bilgileri ile yapılan çapraz kontroller sonucu, sehven kara listeye girenlerin isimleri listeden çıkarıldı. Türkiye Bankalar Birliği’nin bünyesinde oluşturulan risk merkezi, bankaların beyni olarak faaliyet gösterecek. Merkezde, tüketicilerin kredi kartı, kredi borçları, çek ve senet bilgilerinin yanı sıra elektrik ve su borçları da tutulacak. Bir banka, kredi talebinde bulunan tüketicinin, kredi bilgilerinin yanı sıra elektrik ve su faturalarını ödeme durumunu da görebilecek. Bu bilgilerle tüketicinin borç ödeme alışkanlığının ölçülmesi hedeflendiği kaydedildi. Bankalar Birliği bünyesinde kurulan Risk Merkezi’nin 9 kişiden oluşan bir yönetim kurulu olacak. Yönetim kurulu üyelerinden birini Merkez Bankası birini de Bankalar Birliği seçecek.
BU YIL 333 BİN KİŞİ
2011 yılında 1.4 milyon kişi borcunu ödemedi BANKALARIN sadece 2011 yılında kredi kartı ve ferdi kredi borcunu ödemediği için Merkez Bankası’na 1 milyon 393 bin 255 kişinin ismini bildirdiği öğrenildi. 2010 yılında ise bankalardan bu çerçevede 1 milyon 466 bin 20 kişinin ismi bildirilmişti. Bankalar bu yılın ocak ayında 101 bin 847, şubat ayında 107 bin 724 ve mart ayında 123 bin 423 olmak üzere toplam 332 bin 994 kişinin ismini Merkez Bankası’na bildirdi.
MB’nin verilerine göre kartta kredi miktarı 56.5 milyar TL’ye ulaştı
BANKALARARASI Kart Merkezi’nin (BKM) verilerinden ve Kart Mo-nitör Araştırmasından derlenen bilgilere göre, Türkiye’de 2001 so-nu itibariyle yaklaşık 14 milyon olan kredi kartı sayısı, 2011 so-nunda 51.4 milyona ulaştı. Özel-likle birçok sektörde uzun vadeli faizsiz taksitli alışverişe imkan sağlanması, kredi kartı kullanımını artırdı. Merkez Bankası’nın 26 Nisan’da açıklanan haftalık bültenine göre, bireysel kredi kartı kullanım tutarı 56 milyar 508 milyon 150 bin lira olarak gerçekleşti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.