Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yatırım teşviklerinin etkisiyle 178 bin yeni iş imkanı yaratılacağını söyledi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bir yıllık teşvik sürecini anlattı.Diyarbakır'da düzenlenen toplantıda teşvik paketinin ilk yıl sonuçlarını açıklayan Çağlayan, 104 yabancı firma ile ikili görüşmelerin devam ettiğini ve kısa zamanda yatırımların hayata geçirileceğini ifade etti. Geçen yıldan bu yana 4 bin 840 yatırım teşvik belgesi hazırladıklarını söyleyen Ekonomi Bakanı "Yeni belgeler ile 76 milyar TL'lik yatırım olacak. ve 178 bin yeni istihdam sağlanacak. Bir önceki döneme oranla yatırım belgesi sayısı yüzde 20, yatırım tutarı yüzde 60,istihdam ise yüzde 59 arttı. Yatırım başına harcama tutarı ise 11.8 milyon iken 15.7 milyon liraya çıktı” dedi. Yatırım istihdam oranının yüzde 28'den yüzde 37'ye çıktığını anlatan Çağlayan, “Özel sektörün yatırımlarında ölçek büyüyor. Yatırımcı benimle aynı fikirde. Ayağını frene basmadan gaz veriyor. Yabancılar 268 adet yatırım teşvik belgesi aldı. Bu belgelerle 10.5 milyar liralık yatırım yapacaklarını taahhüt ettiler. Bu alanda da yüzde 65’lik bir artış yaşandı” diye konuştu. 20 Haziran 2012’den bu yana teşvik sisteminde gerçekleşenleri anlatan Çağlayan özellikle çözüm süreci ile beraber yatımlarda patlama yaşandığını söyledi. Teşvik sistemi ile ilgili rakamlar hakkında bilgi veren Çağlayan, “Çözüm süreci dikkate alındığında geçen yılın ilk 5 ayı ile kıyaslama yapılırsa, 2013’ün ilk 5 ayında belge adedi 310’dan 566’ya çıktı. Sabit yatırım tutarı da 4 kat artarak 8.1 milyar liraya ulaştı. İstihdam ise 10 binden 26 bine çıktı” dedi. Haziran 2012 yılından bu yana yeni teşvik sistemi kapsamında 76 milyar lira değerinde 4 bin 840 proje teşvikten yararlanıldığını kaydeden Çağlayan, “Yatırımlardan aslan payını 32.8 milyar lira ile içinde İstanbul'un da yer aldığı 1. bölge alırken, Şanlıurfa, Mardin, Hakkari ve Tunceli gibi illerin yer aldığı 6. Bölgedeki teşvikli yatırım tutarı 8.2 milyar liraya ulaştı” diye konuştu.
STRATEJİK ALANDA 7 PROJE
Yatırımların yüzde 56'sında bölgesel teşvik uygulandığı bilgisini veren Çağlayan, “19 proje büyük ölçekli yatırım kapsamında geldi. Burada otomotiv ve makine sektörü öne çıkıyor.Stratejik yatırım teşvik belgesi alanında 7 proje için 9 milyar liralık yatırım öngörülüyor. Bu alanda 11 proje daha inceleniyor” dedi.
ALTINCI BÖLGE İLK SIRADA
İmalat sektörünün 3 bin teşvik belgesi ile toplam yatırımlar içindeki payının yüzde 62’ye ulaştığını söyleyen Çağlayan, yatırım tutarı açısından 36 milyar lira ile yine imalat sektörünün ilk sırada yer aldığını belirtti. 17.5 milyar lira ile enerji sektörünün ikinci sırda yer aldığına vurgu yapan Çağlayan, “32.8 milyar lira tutarında 1.766 yatırım ile 1. Bölge ilk sırada. İstihdam açısından bakıldığında ise 27 bin 465 kişi ile 6. Bölge ikinci sırada yer aldı” dedi. 6. bölge için gelecek dönemde 575 projenin hayata geçmesi ile 27 bin 465 yeni istihdamın hedeflendiğini dile getiren Çağlayan şunları söyledi: “Bölgede bugüne kadar 20 proje hayata geçti. Diğer 5 bölgede ise 11 proje tamamlandı. 6. bölgede tekstil, turizm ve inşaat malzemeleri imalatı öne çıkan sektörler arasında yer aldı.”
BANKALARIN YAPTIĞI HADSİZLİKTİR
Bankalar konusunda yatırımcıların yüzde 100 haklı olduğunu söyleyen Çağlayan, “Teşvik sistemi hayata geçerken
finans sektörü ile senkronizasyon olması lazım. Tüketici ve KOBİ kredileri gibi her türlü finansal enstrüman ile bankalar sisteme destek vermeli. Bankaların 6.bölgede pozitif ayrımcılık yapması gerekiyor. Akla, izana ve edebe davet ediyorum. Bu bölgenin arazilerini ipotek kabul etmeze bu hadsizliktir” diye konuştu.