Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, "Geçtiğimiz yıl makarna sanayicilerimiz 1 milyon 341 bin 996 ton makarna dış satımı yaptı, ülkemize 967 milyon 68 bin dolar döviz girdisi sağladı." dedi.
Türkiye'den 2022 yılında 160 ülkeye 967 milyon 68 bin dolarlık makarna ihracatı yapıldı.
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, Türkiye'nin dünyada makarna üretiminde üçüncü, ihracatta ise ikinci sırada yer aldığını söyledi.
Türk makarna sanayisinin dünyada söz sahibi olduğunu ifade eden Göymen, "Türkiye makarna sanayisi 26 işletmeden oluşmaktadır. Bu üreticilerimiz toplamda yıllık 2,2 milyon ton makarna üretim kapasitesine sahip. Türk makarna sanayisi ihracata ilk olarak 13 tonla başlamıştı, şu an milyon ton seviyesinde." dedi.
Türk makarnasına olan talebin sürekli arttığına işaret eden Göymen, şunları kaydetti:
"Dünya artık Türk makarnasının kalitesi ve lezzetini biliyor. Ülkemiz geçen yıl 160 ülkeye makarna gönderdi. 2021 yılında Türkiye 1 milyon 364 bin 547 ton makarna ihracatına karşılık 777 milyon 947 bin dolar gelir elde etmişti. Geçtiğimiz yıl ise sektörümüzde değer anlamında önemli kazanç sağladı. Geçtiğimiz yıl makarna sanayicilerimiz 1 milyon 341 bin 996 ton makarna dış satımı yaptı ve bunun karşılığından ise ülkemize 967 milyon 68 bin dolar döviz girdisi sağladı. Miktarda küçük bir düşüş yaşandı ama değer anlamında Türk makarna sanayicilerimiz ihracatlarını yüzde 24,3 yükseltti. En fazla ihracatı ise Venezuela, Somali ve Benin'e yaptı."
Hedef 1,5 milyon ton ihracata ulaşmak
Türk makarna sanayisinin, bu alanda marka olan İtalya ile rekabet içerisinde olduğunu dile getiren Göymen, sektörün yaklaşık 40 bin kişiye istihdam sağladığına dikkati çekti.
Göymen, "Türk makarnalarının tercih edilmesinin en temel noktaları, dinamik ve yeni teknolojiyle donatılmış işletmeleri, lojistik olarak rakip ülkelere göre daha stratejik konumda bulunmak. Bu özelliklerimiz Türk makarna sanayicilerinin avantajlarını ortaya çıkarıyor. İhracatımızı daha yükseğe çıkarmak istiyoruz. Bu yılki hedefimiz 1,5 milyon ton ihracat." diye konuştu.
ATO Başkanı Baran'dan ihracatçılara çağrı!
Selçuk Bayraktar: Tek başımıza savunma sanayi ihracatının 4'te 1'ini yaptık
Türk çayında ihracat hız kesmiyor
ABD'de ilginç makarna davası: 3.5 dakikada pişmedi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.