Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son yıllarda başta komşu ülkeler olmak üzere bölgedeki farklı ülkelerle çatışma noktasına varan sorunlar yaşayan Türkiye, bu gerginliğin faturasını, başka alanların yanı sıra, dış ticarette de ödedi. Önce güney komşular ve Kuzey Afrika ülkeleriyle sıkıntılar bu ülkelere ihracat yapan şirketleri zora sokarken, son olarak da Rusya ile yaşanan kriz makro verilere de etki yapan bir sonuç ortaya çıkardı.
Siyaseten en çok sıkıntı yaşanan Rusya, Suriye, Irak ve Mısır baz alınarak yapılan hesaplamaya göre, bu ülkelerle yapılan dış ticaret son 4 yılda 12.6 milyar dolarlık kayba uğradı. Bu kaybın 6.5 milyar doları ithalat, 6 milyar doları aşan bir kısmı da ihracat kaleminde yaşandı. Bu rakama yine ikili ilişkilere ve güvenlik endişelerine bağlı olarak turizm gelirlerinde 2015’te yaşanan 3 milyar dolarlık kayıp da eklenince ortaya 15 milyar doları aşan bir rakam çıkıyor.
YILDIRIM MESAJI VERMİŞTİ
Türkiye son dönemde bundan sonrasına ilişkin dış ilişkilerde iyileşme yaşanacağı sinyalleri vererek işte bu maddi kaybı da geri kazanmayı hedefliyor. Yeni döneme ait bu planın işaretlerini Başbakan Binali Yıldırım’ın TBMM’de sunduğu hükümet programının satır aralarında da görmek mümkün. Diğer ülkelerle sorunların sıfırlanacağı mesajı veren Yıldırım, burada yaptığı konuşmada “dost ülkelerin sayısını artırıp düşman sayısını azaltacağız” ifadesini kullanmıştı.
9 MİLYAR DOLARI RUSYA’DAN
Keza, son günlerde gerek Rusya, gerekse diğer komşu ülkelerle temasların hızlanmaya başladığı yönünde gelen haberler de bunu gösteriyor. Zaten Rusya, bahsi geçen kayıplarda en büyük kalemi oluşturuyor. Rus turist sayısı geçen yıl 608 bin kişi düşerken, bu yıl bu kaybın toplam turist sayısı kaybına etkisinin yüzde 30’a varabileceği ifade ediliyor. Öte yandan, 2 ülke arasındaki dış ticarette son 4 yılda yaşanan kayıp da 9 milyar doların üzerinde. İlişkilerin düzelmesi halinde, bu yılın rakamlarında olmasa bile gelecek yılın rakamlarında kaybın telafi edilebileceği hesaplanıyor.
4 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Türkiye’nin toplam dış ticaret hacmi 2015 yılını 351 milyar dolarla kapatırken, bu rakam 4 yılın en düşüğü. Oransal olarak bu sürede yaşanan düşüş yüzde 9.8 olarak çıkarken, rakamsal olarak da 37 milyar dolara denk geliyor.
İSRAİLLİ TURİST 400 BİNLERİ AŞMIŞTI
Son dönemde ilişkilerde iyileşme sinyalleri veren bir diğer ülke de İsrail. İsrail ile ilişkiler en gergin olduğu dönemde bile ülkeyle ticaret hep arttı. İsrail ile ticaret son 10 yılda düzenli olarak artarak toplamda 3 katına yükseldi ve 6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Turizm rakamlarında ise aynı şeyi söylemek mümkün değil. Türkiye’ye gelen İsrailli turist sayısı 2008 yılında 454 bini geçmişken, bu rakam 2011’de 81 bine kadar gerilemişti. 2015’i 205 bin İsrailli turistle kapatan Türkiye, bu yıl bu rakamın daha da artmasını bekliyor. (Habertürk / Meltem Ersoy)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.