Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Konya merkezli 5 ilde gerçekleştirilen operasyonda milyonlarca liralık vurgun yapan dolandırıcılar yakalandı. Örgütün, telefonlara mesaj yoluyla bağlantı gönderdiği, tıklanmasının ardından ise casus yazılımlarla tüm bilgileri ele geçirdiği belirlendi.
Güncel konularda mesajlar atan, casus yazılımlarla milyonlarca liralık vurgun yapan dolandırıcılar, Konya emniyetinin 6 aylık titiz çalışması sonucu yakayı ele verdi.
Çetenin lideri olan 22 yaşındaki hacker, Afyonkarahisar'da suçüstü yakalandı.
Çete liderinin yakalandığı adreste arama yapan ekipler, 49 adet cep telefonu, 52 adet banka/kredi kartı, 25 adet sim kart, 12 adet diz üstü bilgisayar, 6 hard disk, 1 bilgisayar kasası, 1 tablet, 1 fotoğraf makinesi, 1 çelik kasa, 5 başka şahıslar adına düzenlenmiş yeni tip kimlik, ehliyet ve kurum belgesi, 6 bin ABD Doları karşılığı senet, 19 bin lira para, 155 Euro, 200 Danimarka Kronu nakit para, 47 uyuşturucu hap, 8.34 gram esrar maddesi, 1.9 gram eroin maddesi, 10 adet dolu mermi, 3 kılıç cinsi kesici alet, ve 1 pasaport ele geçirildi.
14 bin 200 kişi zarara uğratılmış
Örgütün 14 bin 200 kişiyi zarara uğrattığı, 9 bin kişinin banka hesaplarına ulaştığı tespit edildi.
Çete liderinin lüks içinde yaşadığı, kara parayı aklamak için de ticaretle uğraştığı saptandı.
15 şüpheliden 10'u tutuklandı
5 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 15 şüpheliden 10'u tutuklandı.
Operasyon, gelen mesajların güvenilirliğinin araştırılmasının ne denli önemli olduğunu gözler önüne serdi.
Operasyon hakkında bilgi veren Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Bengü Emre, "Afyonkarahisar kent merkezinde yapılan operasyonda, R.R. kod adlı şüphelinin tespiti esnasında canlı olarak dolandırıcılık eylemlerinde kullandığı HYDRA (Dashboard isimli zararlı yazılım paneli) diye tabir edilen panel üzerinde çalışmalar yaptığı sırada baskın yapılarak şahıs suçüstü gözaltına alınmıştır." dedi.
Yapılan ilk çalışmalar neticesinde, Türkiye çapında 14 bin 200 civarında mağdurun bu suçtan zarar gördüğünün tespit edildiğini belirten Emre, 9 bin şahsın ise mobil bankacılık ya da internet bankacılığı hesabından giriş yapıldığının belirlendiğini söyledi.
Çetenin yöntemi hakkında açıklamalarda bulunan Emre, elde edilen suç gelirinin 'sahacılar' olarak tabir edilen şüphelilerin bulduğu hesaplara aktarılması yöntemiyle para elde edildiğini söyleyen Emre, sonra sahacıların bu parayı kripto paraya dönüştürerek dolar veya TL kanalıyla örgüt liderine aktardığını anlattı.
"Bilmediğimiz her linke tıklamamamız gerekiyor"
Siber suçlara karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan polis memuru Bengü Emre, "Bu sebepten dolayı vatandaşlarımızın gördükleri her türlü linki tıklamamaları gerekiyor. Örneğin 'kadına şiddete hayır' linki gibi giriş linkleri hazırlayarak mağduriyetler meydana geliyor. Bu mağduriyetlerin önüne geçmek için bilmediğimiz her linke tıklamamamız gerekiyor. Tıklanılan linklerde ise telefonlarımıza veya giriş yaptığımız bilgisayarlara virüs yerleştiriyorlar ve yerleştirilen virüs sayesinde yapılan her işlem şüphelilerin de bire bir panellerine yansıyor. Daha sonra ise bu vatandaşların adına kredi kullanılıyor, değişik ödemeler yapılıyor. Bu nedenle bilmediğimiz her uygulamayı yüklemeyeceğiz, güvenliğini araştıracağız" dedi.(TRT Haber)
118 milyon dolarlık vurgun yapan çete Türk polisi sayesinde çökertildi
2 milyonluk vurgun yapan siber çeteye operasyon
Kripto ağlarına 700 milyon dolarlık vurgun
Geçen gün biri aradı ve bana, kendisini neden aradığımı söyledi, ben aramadım deyince de yüzüme kapattı, bir dakika sonra da bana WhatsApp'dan mesaj yazdı.Üç tane arka arkaya mesaj geldi, dolandırıcı olduğunu anlayıp mesajı olduğu gibi açmadan sildim ve numarasını da engelledim, bir kendisi akıllı ya...Yeğenimin telefonuna gelen bir mesajda da ; ''0543XXX XX XX numaralı telefonunuzun borcu; 5288 TL olmuştur, idari takibe girmemek için hemen linke tıklayıp borcunuzu ödeyin aksi takdirde icra takibi başlatılacaktır.'' yazıyordu.Telefon numarası yeğeniminki ile aynı ancak kodu, yeğenimin 0542 , mesajda ise telâşe verip linke tıklatmak için 0543 diye mesaj atılmış ve link verilmiş.Böyle hilebazlara çok dikkat edilmeli yoksa ne var ne yok gider elinizden, ayrıca mobil cihazınızı ve bilgisayarınızı da bir güvenlik yazılımı ile koruyun...
Temizleyin yok edin gitsin suçları sabit
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.