Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Lehman Brothers'ın iflas başvurusunda bulunmasından 13 yıldan fazla bir süre geçti. Ancak krizin son yan küresel finansa etkileri hala devam ediyor.
Bloomberg International’ın haberine göre, Alman bankası Deutsche Bank, Lehman'ın İngiltere'deki yan kuruluşlarından biri aracılığıyla yayınladığı bir dizi alt not olan "gelişmiş sermaye avantajlı tercihli menkul kıymetleri” (ECAPS) elinde tutması nedeniyle getiri elde etmek için İngiliz mahkemesi tarafından verilen bir karara itiraz etti. Dava Pazartesi günü itibariyle Londra Temyiz Mahkemesi’nde başlıyor.
Davanın Deutsche Bank’ın lehine bir kararla sonuçlanması halinde ECAPS ödemelerinin artacağı ve bu sayede Barclays, Farallon Capital ve CarVal Investors gibi finans şirketlerinin de getirilerinin artabileceği belirtiliyor. Eğer her şey yolunda giderse Lehman’ın iflasından sonra değersiz hale gelen ECAPS’ler 500 milyon sterlin (678 milyon dolar) getiri sağlayabilir.
Ancak davayla birlikte gelen farklı riskler de mevcut. Zira ayrı bir mahkeme belgesine göre Lehman tarafının da temyize giderek parayı ECAPS sahiplerinden uzaklaştırma ihtimali de bulunuyor.
Lehman’ın İngiltere’deki bazı alt kuruluşlarının ortak yöneticisi olan Pricewaterhouse Coopers’ın Londra merkezindeki ortaklarından Ed Macnamara konuyla ilgili açıklamasında, “Yatırımcıların halen uğruna savaşmak istediği yüz milyonlarca sterlin bulunuyor” ifadelerine yer verdi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre mali denetim şirketi PwC 2008 yılından bu yana Lehman’ın Avrupa işletmelerinin yönetimini yürütüyor.
Deutsche Bank davayla ilgili yorum yapmayı reddetti. CarVal, Farrallon ve Barclays de konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı
Lehman krizinin kalıntıları
Lehman'ın 15 Eylül 2008'deki iflası küresel finansal krizinin en karanlık saatleri olarak hatırlansa da bankanın iflası üzerine yapılan yatırımlar birçok yatırımcı için güçlü bir fırsat sundu. Hedge fonları ve Deutsche Bank gibi kurumlar yıllardır menkul kıymetler piyasalarında seslerini çıkarıyor. On yılı aşkın süredir avukatlar, muhasebeciler ve eski Lehman çalışanlarından oluşan bir grubu meşgul ederek ne kadar borçları olduğu konusunda bir dizi adli hesaplaşmaya girişiyorlar. ECAPS davası da bu silsilenin sonuncusu niteliğinde.
Ana şirketin çöküşünün ardından Lehman'ın Avrupa kolu, alacaklılara milyarlarca dolar borçlu olarak yönetime girdi ve o zamanlar çok az kişi vadelerinin çok küçük bir kısmını alacaklarını hayal edebiliyordu. Ancak PwC, 2008 bu konuda birçok firmayı yanılttı. Aslına bakılırsa ECAPS sahiplerinin alacaklarının faizleriyle birlikte ödenmesi halinde dahi şirketin kasasında muhtemelen bir miktar paranın kalması bekleniyor.
Macnamara konuyla ilgili açıklamasında, “İngiltere Lehman yönetiminin oldukça başarılı olmasını ve şirket değerinin sermaye yapısından sağlanmasını insanların fark edebilmesi bir miktar zaman aldı. Şimdiyse şirketle İngiltere’nin en üst düzey kuruluşlarının alacaklıları arasındaki savaş İngiltere temyiz mahkemesi aşamasında” ifadelerine yer verdi.
Dev fintek şirketi bankacılık lisansından vazgeçti
Lübnan ve IMF tekrar görüşmeye başladı
Evergrande, emlak birimini satıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.