Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
AKP'li milletvekillerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen vergi yasa teklifine gece yarısı “zehir” maddesi eklendi. Maddeye göre, insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği halde bugüne kadar gerekli yatırımları yapıp önlemleri almadığı için önümüzdeki yıl başında kapatılması gereken 2'si kamuya 11'i özel sektöre ait 13 termik santrale 2.5 yıl daha ek süre verilecek. Bu santrallere daha önce de 3 yıl ek süre verilmişti.
Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, ek süre tanınmaması halinde santrallerin yılbaşında kapanacağını, bu sefer de ülkede elektrik sorunları yaşanacağını söyledi. Benzer bir hüküm daha önce de Maden Kanunu'na eklenmek istenmiş ancak yoğun tepki üzerine metinden çıkarılmıştı.
Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilip TBMM Genel Kurulu'na gönderilen vergi yasa teklifindeki bu maddeye göre, çevre mevzuatının emrettiği yatırımları yapmayan ve çevreyle ilgili gerekli izinleri almayan termik santraller 31 Aralık 2019'da kapatılmayacak. Bu santrallere 30 Haziran 2022 tarihine kadar ek süre verilecek. Ayrıca santral sahiplerinden 30 Haziran 2020'ye kadar gerekli yatırımları yapacağına dair yapım sözleşmesi ve iş yapım planı istenecek. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen santraller uzatmadan yararlandırılmayacak ve kapatılacak. Yatırım planını sunan santraller ise her 4 ayda bir Çevre Bakanlığı tarafından denetlenecek. Plana uymayan santrallere 60 milyon liraya kadar (20 kat) ceza kesilebilecek. İş gerçekleştirme planındaki herhangi bir işin yapımı, belirtildiği süreye göre bir yıl gecikmedikçe santralin faaliyeti durdurulamayacak.
CEZA VAR, UYGULANAMIYOR
Komisyona madde hakkında bilgi veren Enerji Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, mevcut yasada yükümlülüklerini yetine getirmeyen santrallere yönelik cezaların olduğunu ancak bu cezaların uygulanmayacağına dair hüküm olduğunu söyledi. Yeni düzenlemeyle hem cezaları uygulanabilir hale getireceklerini, hem cezaları yükselttiklerini hem de her aşamada denetim mekanizması getirdiklerini belirtirken, “Bu düzenlemeden 13 kömür santrali yararlanacak. Düzenleme yasalaşmadığı takdirde 10 santral yılın sonunda kesinlikle kapanacak. Bu santrallerin ülkedeki elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 17-18'ini karşılamakta olduğunu dikkate aldığımızda bunlara ilave bir süre verilmesi gerekiyor” dedi.
MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı, bu santrallere Bakanlar Kurulu'nun 2016'daki 3 yıl ek süre verme kararını, “Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkından uzun süreli vazgeçmek doğru değil” diyerek iptal ettiğini, sonra da yasayla uzatma verildiğini belirtirken, “Keyfilik mi var, neden baca gazı filtreleri takılmıyor?” diye sordu. Erdoğan Süzer / Sözcü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.