Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
17 yaş altı öğrenciler tarafından büyük ilgi gören kamplara yılda 1.2 milyondan fazla öğrenci katılıyor. Türkiye’de özel kampların sayısının hızla arttığını söyleyen Geleceğin Yıldızları Genel Müdürü Osman Gözet, “Ancak özel sektör dışında bir çok okul, vakıf ve devlete ait kamplar bulunuyor. Bunlarla birlikte sayının 10 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye’deki kamplara 53 farklı ülkeden öğrenci katılırken, 30 bin Türk öğrenci yurtdışındaki kampları tercih ediyor. Bu kamplarda daha çok dil okulları oluyor” dedi.
Ekonominin yeni yıldızı
Türkiye ekonomisinin yeni yıldızının “yaz kampları” olabileceğini söyleyen Osman Gözet, şöyle konuştu: “Çocuklara ve gençlere yönelik yaz kampları son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla gelişiyor. Aileler çocuklarının hayatı tanıyabilmeleri, yeni beceriler geliştirmeleri ve sosyalleşmeleri için yurtiçi kamplara giderek daha fazla ilgi gösterirken, pek çok aile de çocuklarının lisan öğrenmesini, farklı ülkelere seyahat etmesini, dünyaya açılmasını ve hayata keşfederek bakmasını istiyor. Yaz kampları, tatil ve eğitimin bir arada verildiği en güvenli aktivitelerin başında geliyor. Gençler kamp programları dâhilinde spor, sanat, lisan ve liderlik gibi konularda uzman eğitmenlerden dersler alıyor ve yeni arkadaşlıklar kuruyor.”
100 milyon dolar harcanıyor
Kampların bulunduğu ülkeye önemli bir gelir sağladığını anlatan Osman Gözet, şunları anlattı: “Katılımcıların gıda, konaklama, ulaşım sektörlerinde ek istihdam yaratıcı etkileri görülüyor. Sektörün büyümesi üniversite öğrencilerine ve eğitimcilere yazın çalışma imkânı da sağlıyor. Türkiye’den her yıl 30 bin öğrenci gelişim kamplarına katılmak için yurt dışına gidiyor. Yaz dönemi ile birlikte kampçılık hareketlenirken, bu kamplar için yılda 100 milyon dolar civarında döviz, yurt dışına çıkıyor.”
Yeni gelişen bir sektör
Türkiye’de kamp işletmeciliğinin yeni gelişen bir sektör olduğunu söyleyen Osman Gözet, şu değerlendirmeyi yaptı: “Henüz çok genç ancak çok büyük bir potansiyele sahip ve gelecek vaat ediyor. Türkiye coğrafi konumu, sahip olduğu doğal ve kültürel değerler zenginliği ile farklı ülkelerden gençlerin tatillerini geçirmek isteyecekleri yerlerin başında geliyor. Üstelik Türkiye’nin ulaşım ve vize kolaylığı, fiyatları önemli bir avantaj. Kamp işletmeciliği hem ekonomiye katkı sağlıyor, hem de istihdam olanağı yaratıyor. Türkiye’de 7-17 yaş arası 17 milyon çocuk ve genç var. Nüfusun yaklaşık yüzde 55’i 24 yaşın altında.”
Yabancı payı yüzde 20’ye ulaştı
KAMP sektörünün Türkiye’de de gelişme gösterdiğini anlatan Osman Gözet, şu bilgileri verdi: “Geleceğin Yıldızları, 20 farklı ülkeden kampçılar ve kamp eğitmenlerini Türkiye’de buluşturdu. Türkiye’de 1989 yılında yurtdışından gelen kampçı oranı yüzde 15 iken, bu oran bu yıl yüzde 20‘yi aşmış durumda. Bu yıl gerçekleşecek yaz kamplarına 20’den fazla ülkeden gençler ve eğitimciler katılacak. Bu ülkeler arasında ABD, İzlanda, Litvanya, Almanya, Avrupa’nın birçok ülkesi, Azerbaycan, Gürcistan, Tayland ve Filistin de var.”
ABD’de 22 milyar dolarlık ekonomi yaratıyor
TÜRKİYE’deki kampların 400 milyon dolarlık bir ekonomi yarattığını söyleyen Osman Gözet, “ABD’deki 15 bin kampa katılan 10 milyondan fazla çocuk 22 milyar dolarlık bir yaz ekonomisi yaratıyor. Türkiye ile karşılaştırdığımız zaman bu alanın da gelişmeye ne kadar açık olduğunu görmek mümkün. İngiltere’de de önemli bir pazar bulunuyor. Bu ülkeler daha çok yabancı dil için tercih ediliyor. Türkiye ise çevre ülkelerden öğrenci çekiyor” diye konuştu.
Rakamlarla kamp sektörü
Türkiye’de 1.2 milyon çocuk yaz kamplarına katılıyor.
Sektörün büyüklüğü 400 milyon doları buluyor.
Kampçıların yüzde 20’sini yabancı öğrenciler oluşturuyor.
Her yıl yabancı dil için 30 öğrenci yurtdışına çıkıyor.
Bu öğrenciler 100 milyon dolar para harcıyor.
ABD’de 15 binden fazla kamp bulunuyor.
10 milyon öğrenci bu kamplara katılıyor.
Sektör ABD’de 22 milyar dolarlık ekonomi yaratıyor.
Hürriyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.