Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Başkent Doğalgaz ihalesini 1.2 milyar dolar bedelle kazanan Çukurova-Kazancı ortaklığına ödeme için tanınan ek süre doldu. Gözler Özelleştirme İdaresi'nin yapacağı açıklamaya çevrildi.
Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı ödeme için bir protokol üzerinde çalışıyorlar. İki ortak hafta sonu geç saatlere kadar görüşmeler yaptılar.
Karamehmet ve Kazancı protokol üzerinde uzlaşırsa finansman için de sorun ortadan kalkacak.
İki ortak peşin ödeyecekleri 1.2 milyar doların 750 milyon dolarını 5 bankadan alacaklar. Ancak aralarındaki sorun nedeniyle bir kamu bankası kredi vermeye yanaşmıyor. Bu nedenle ortakların kendi aralarında protokol üzerinde uzlaşıp bu bankayı da ikna etmeleri gerekiyor. Eğer iki ortak anlaşırsa kredi sorunu da ortadan kalkacak ve ödeme gerçekleştirilebilecek.
ÖİB İÇİN SORUN YOK
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı açısından bir sorun bulunmuyor. İdare iki ortaklığa ait Çankaya Gaz veya MMEKA Başkent Gaz'ın devir için yeterli olduğunu açıklamıştı.
İki ortağın parayı yatırmaması durumunda 92.6 milyon dolarlık teminat da yanacak.
Karamehmet'in Başkent Gaz'ı almak için Çankaya Gaz'ı kurması sonrasında Kazancı ile arasında çatlak oluşmuştu. Kazancı, Karamehmet'e 'ya ihaleleri bölüşelim ya da ikimizden biri çıksın' önerisini dile getirmişti.
4 Mayıs 2011 tarihinde ödenmesi gereken bedel, ortakların anlaşmazlığı sonucunda ödenememişti.
ÖDEME YAPILMAZSA İPTALE GİDECEK
Çukurova-Kazancı ortaklığından, bugün ödeme yapılmazsa, Başkent Doğalgaz'ın özelleştirilmesi sürecinde, bir kez daha ihalenin iptali gündeme gelecek.
Yaklaşık 1.2 milyon abonesi olan Başkent Doğalgaz'ın özelleştirilmesi için ilk ihale 2008 yılı Mart ayında yapılmış ancak kazanan şirketler yükümlüğünü yerine getirememişti.
8 MİLYAR DOLARLIK TEKLİF VERDİLER
Mehmet Kazancı, Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'le yüzde 50 ortaklıkla kurduğu MMEKA şirketiyle girdiği enerji ihalelerinde ipi göğüslemeyi başarmıştı. İkili ihalelerde 8 milyar dolarlık teklifte bulunmuştu.
İstanbul'un iki yakasının da elektriğini MMEKA dağıtmaya hak kazandı. Boğaziçi Elektrik ile Anadolu Yakası Dağıtım'ın toplam 4.7 milyar dolar bedelle MMEKA'ya devredilmesi kararlaştırılmıştı.
İzmir'i de kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilmesi ihalesini de 1 milyar 920 milyon dolarlık teklifiyle kazanmalarına karşın Özelleştirme Yüksek Kurulu ikinci teklif veren Eti Gümüş-Söğütsen Seramik Ortak Girişim Grubu'na devredilmesine karar verdi.
Türkiye'nin ikinci büyük dağıtım şirketi Başkent Gaz ihalesini 1.2 milyar dolarlık teklifiyle yine MMEKA kazanmıştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.