Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçtiğimiz yıl yaz aylarında ekonomide yaşanan dalgalanmanın etkisiyle mali yapılarında bozulma yaşayan ve borçlarını yapılandırmak üzere konkordato ilan eden şirketler, dengelenme süreci ile birlikte birer birer söz konusu süreçten çıkmaya başladı. Yedi büyük bankanın işbirliği ve firmaların iyi niyetli adımlarıyla 100 kadar firmanın borçlarının yapılandırıldığı, 22 şirketin konkordatodan çıktığı öğrenildi.
Bankalar Birliği'nin oluşturduğu heyet günde ortalama 5-6 şirket ile özel yapılandırma görüşmesi yaparken, önümüzdeki bir kaç ay içinde 300 kadar firma ile görüşecek. Görüşmelerin konkordatodan çıkacak firma sayısını yüksek oranda artıracağı ifade edildi.
7 BANKADAN ÖZEL ÇALIŞMA
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dengelenme sürecinde özellikle bankaların ve reel sektörün yanında olacaklarını söylemiş, "Sürecin pozitif kazanımlarını tüm paydaşlar hissedecek" sözleriyle yaşanacak gelişmelere ilişkin pozitif bir mesaj vermişti. Yapılandırma ve farklı sektörleri rahatlatan kredilerden sonra bir önemli gelişme de konkordatolarda yaşandı.
2018 yılının son çeyreğinde 7 büyük banka, konkordatolu firmaların kredi borçlarının yapılandırılması konusunda çalışma başlattı. Firmaların mali durumları analiz edildi; borçlarını ödeme niyetinde olup, borçları yapılandırıldığında ticari faaliyetine devam edebilecek olan firmalar tespit edildi.
Bankalara olan kredi borçları yapılandırılan 100 kadar firmadan 22'si konkordatodan çıktı. Konkordatolardan çıkışlar piyasalardaki olumlu havaya da büyük destek sağladı. Kalan firmaların bir çoğunun yakın zamanda çıkması beklenirken, sürecin daha etkili yürütülmesi için de özel bir adım atıldı.
KONKORDATOLARA YAPILANDIRMA HEYETİ
Konkordatolu firmaların banka kredilerinin yapılandırılması konusunda yürütülen çalışmalara hız kazandırmak için yedi büyük banka Türkiye Bankalar Birliği (TBB) nezdinde bir araya geldi. Bugüne kadar yürütülen çalışmalar değerlendirildi, süreçte yaşanan sorunlar ve atılabilecek adımlar görüşüldü.
Süreçte her bankanın firmalarla ayrı ayrı görüşmesi yerine, bankaların yetkili temsilcilerinden oluşan bir heyet oluşturularak görüşmelerin bu heyet tarafından yürütülmesinin süreci hızlandıracağı değerlendirildi. Heyet tarafından konkordatolu firmalarla tek tek görüşülmesi, bankaların ve borçlu firmanın tek masa etrafında toplanarak müzakerelerin daha hızlı ve verimli biçimde sonuçlandırılması sağlandı.
Borcunu ödeme niyetinde olan firmaların mali durumlarına en uygun çözüm yollarının belirlenerek kredilerinin yapılandırılması, mali durumu uygun olmayan ve süreci suiistimal eden firmaların ise ayıklanması kararlaştırıldı. Devam eden görüşmeler sonrasında konkordatodan çıkan firma sayısında önemli artış olması bekleniyor.(Hazal Ateş/Sabah)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.