Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bireysel finans alanında akıllı kararlar vermek hayat boyunca sizi başarıya hazırlayabilir. Ancak seçimleriniz çoğunda iyi niyetli olsanız dahi bazı parasal hamleler kararlarınızı ciddi biçimde sorgulamanıza neden olabilir. GoBankingRates’in haberinde finansal alanda yapılabilecek bazı yanlış kararlara dikkat çekiliyor:
Bütçe yapmaya çok geç başlamak
Birçok insan bütçe yapma fikrine başlangıçta soğuk yaklaşabilir. Her ay belirli harcamalar için sabit bir miktar para ayırma fikri sıkışmış hissetmenize neden olabilir. Ancak bütçeleme yolculuğu devam ettikçe finansal açıdan özgürleşmek daha yakın bir ihtimale dönüşür. Mali durumunuzla uyumlu bir bütçe çalışması yapmak sevdiğiniz şeylere para harcarken servet biriktirmenize de imkan sağlar.
Bütçeleme ile ilgili asıl sorun birçok kişinin bütçe oluşturmayı ertelemesidir. Nereye gittiğini net bir şekilde anlamadan para harcamak aşırı harcamalara ve kredi kartı borçlarına sebep olur. Bütçeleme konusunda gecikmek pişmanlığa da yol açar. Zira bireysel servetiniz yerine borçlarınız büyür.
MySavings.com Tüketici Tasarrufları Uzmanı Melissa Cid, “İmkanlarınızın ötesinde yaşamak size geçici bir tatminlik verebilir. Ancak bu genellikle kurtulması zor bir borç döngüsüne yol açar. Kazandıklarından fazlasını harcayan birçok insan yaşam tarzlarını sürdürmek için kendilerini kredi kartlarından, kredilerden ve hatta emeklilik tasarruflarından borç alırken bulurlar. Bu sadece kısa vadede finansal istikrarı tehlikeye atmakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadeli finansal sağlıklarını da önemli ölçüde etkiler” uyarısında bulundu.
Emeklilik için birikim yapmamak
20’li veya 30’lu yaşlarınızda emeklilik çok uzak bir hayal gibi gelir ve bugünden tasarruf etmek gereksiz görünür. Ancak bu gerçeklikten çok uzaktır. Emekliliğiniz için planlama yaparken çok erken başlamak diye bir şey yoktur. Bileşik faizin sağladığı avantaj sayesinde 25 yaşında yatırıma başlayanlar 40 yaşına kadar bekleyenlerden çok daha avantajlı olur.
Emeklilik için her ay çok fazla para biriktirmenize gerek yoktur. Küçükten başlamak iyidir. Haftada 10 dolarlık birikim bile 40 yıl sonra önemli bir miktara ulaşabilir. Genç yaşlarda birikime başlayanlar gelecekte daha fazla para kazandıkça katkılarını da kademeli olarak artırabilir.
Cid konuyla ilgili açıklamasında, “Emekliliğe erken yatırım yapmamak, yıllar geçtikçe daha belirgin hale gelen kaçırılmış bir fırsattır. Bileşik faizin gücü, yatırım yapmaya ne kadar erken başlarsanız, paranızın büyümesi için o kadar fazla zamana sahip olduğu anlamına gelir. Bireyler, kariyerlerinin ilk yıllarında emeklilik tasarruflarına öncelik vermeyerek, yatırımlarının zaman içinde büyüme potansiyelini kaçırırlar” dedi.
Acil durum tasarrufuna sahip olmamak
Bir acil durum fonu başlatmak kendiniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri olabilir. Beklenmedik harcamalar bir noktada karşınıza çıkacaktır ve bu tür durumlara hazırlıklı olmak borca girmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, çoğu finans uzmanı, acil durum fonunuzda en az üç ila altı aylık harcamalarınız kadar para aktarmanızı önerecektir. Bu çok büyük bir para gibi görünse de unutmamak gerekir ki tüm bu birikime aynı anda ihtiyacınız olamayacak. Hesabınızı zaman içinde yavaş yavaş büyütebilirsiniz. Asıl amaçsa, ihtiyacınız olduğunda hesabınızda yeterli paranızın olmasıdır.
Borsaya yatırım yapmamak
Birçok insan için borsaya yatırım yapmak oldukça korkutucu görünebilir. Ancak, zaman içinde serveti büyütmenin en iyi yollarından biridir. Neyse ki yıldırma faktörünü en aza indirmeye yardımcı olabilecek yatırım yolları var.
Robo-danışmanlar, yatırım yapmanın ve yatırımlarınızın sizin için yönetilmesinin harika bir yoludur. Robo-danışmana her ay ne kadar yatırım yapmak istediğinizi ve ne kadar risk almak istediğinizi bildirin, gerisini o halleder. Alternatif olarak tercih ettiğiniz bir borsa endeksini izleyen bir borsa yatırım fonuna (ETF) yatırım yapabilirsiniz. Bu, bireysel hisse senetlerinin performansı hakkında endişelenmeden paranızı değerlendirmenin basit bir yoludur.
Banka müşterilerinin en sık yaptığı 10 hata
Dave Ramsey’den üniversitelilere: Eve çıkmak için çok erken
Kredi kartı borçlarınız kontrolden çıkmasın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.