<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem10 ilde ‘bireysel kredi’ ile ‘kart’ riski patladı----

10 ilde ‘bireysel kredi’ ile ‘kart’ riski patladı

10 ilde ‘bireysel kredi’ ile ‘kart’ riski patladı
11 Eylül 2015 - 10:32 www.finansingundemi.com

Suriye, terör olayları, siyasi belirsizlik ve ekonomideki yavaşlama Güneydoğu ve Doğu’daki vatandaşın ödeme riskini artırdı

Türkiye’nin yaşadığı siyasi belirsizlikler, şiddet ve terör olayları Doğu ve Güneydoğu’da yaşayanların yaşamlarını derinden etkiliyor. Bankacılık sektöründen düşük pay almalarına rağmen bu bölgelerde yaşayanların kullandıkları bireysel kredi ödemelerinde büyük sıkıntı yaşadıkları Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin açıkladığı verilerde de öne çıkıyor.
Tutar olarak Türkiye’nin Batı illerine göre önemli bir rakam ifade etmese de son 12 ayda bireysel kredi riski en hızlı artan yerler Doğu ve Güneydoğu illeri.

Bireysel kredi riski en hızlı artan  10 il içinde Van (87,7), Iğdır (27,8), adıyaman (23,8), Hakkari(22,9), Kars (20,8), Ağrı (20,4), Kahramanmaraş (20,4), Şırnak (20,3), Elazığ (19,9) ve muş(18,0) var.

‘Borcu yenileyemiyoruz’

Doğu ve Güneydoğu’daki bu hızlı artışı değerlendiren bir bankacı, bölgede yaşayanların büyük bölümünün tarımda faaliyet gösteren ve geçici işlere sahip insanlar olmasına dikkat çekerek, “Bu illerimizde beyaz ve mavi yakalı çalışan sayısı azdır. Düzenli gelirleri yoktur” yorumunda bulundu.

Bireysel kredi ve kredi kartı kullanan bölge insanlarının bankalarıyla borç yapılandırmasının güç olduğunu anlatan bankacı şöyle konuştu:
“Bireysel kredilerde vadenin 36 ay ile sınırlandırılması bankaları ve borç ödeyenleri zorluyor. 10 bin lira al, her ay 450 öde diyoruz, 10 bin lira alırım 300 ödeyebilirim diyor. Vadeyi 48 aya çıkaramadığımız için borçlu sayısı artıyor.”
 
Tam 847 bin borçlu mahkemelik oldu...

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Temmuz 2015 Raporu’na göre, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcudan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı geçen yılın ilk yedi ayına göre yüzde 6 arttı.

Aynı yıl içinde birden fazla kaydı bulunan kişilerin tekilleştirilerek sayılmasıyla hazırlanan veriler göre 2015’in ilk yedi ayında, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe alınan kişilerin sayısı, geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 12 oranında arttı. Yasal takibe alınan banka müşterisi sayısı 436 bin kişiye yükseldi.

Takibe düşende artış...

Diğer yandan, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı bu yılın ilk altı ayında yüzde 3 oranında artarak 638 bin kişiye yükseldi.  
Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş toplam kişi sayısı ise 2015 yılının ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artarak 847 bin kişi oldu. 
 
‘Kredi kullanımı genelde düştü’

Bireysel kredi ve kredi kartı harcamalarının Türkiye genelinde büyük düşüş gösterdiğini ifade eden bir başka bankacı da ekonomik büyümeye ilişkin kaygının vatandaşın harcamalarında büyük etki yaptığını söyledi.

Doğu ve Güneydoğu illerinin öne çıkmasının terör olaylarının artışından kaynaklandığını ifade eden bankacı, uzun vadede Türkiye’den sermaye çıkışının hızlanmasının, büyüme sıkıntısının devam etmesinin ve bölgesel savaş ve terör olaylarının devam etmesinin bireylerin ekonomik durumlarını daha da kötü hale getireceğini ifade etti. (Kadife Şahin/Milliyet)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)