BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazinİşte 9 günlük bayram tatilinin zararları!----

İşte 9 günlük bayram tatilinin zararları!

İşte 9 günlük bayram tatilinin zararları!
28 Ağustos 2018 - 10:10 www.finansgundem.com

9 günlük uzun tatil çalışanlar için güzel ama üretim adına manzara ne? Habertürk'ten Güntay Şimşek, kritik konuyu masaya yatırdı. İşte o yazı...

Son yıllarda özellikle bayramlarda, ya da fırsat bulunan her durumda ülkede üretim çarklarını durdurup, toptan tatile çıkmak adeta moda oldu. Her yerin aynı anda dolup taşmasının, yolların kan revan olmasının, kısa günlerin karı diye uyanık turizm esnafının vurgunu fırsat bilmesinin kardan çok zararı oluyor. Toplu hareketlenmeler, her şeyin kalitesini düşüyor. Bodrum’daki 60-70 TL’lik lahmacun fiyatlarının zemininde toplu hareketlenmenin getirdiği kontrolsüzlük var. 

Devlet erkanının üzerinde fazla kafa yormadan ülkeye ve millete iyi bir şey yaptığını sandığı toptan tatil anlayışı, aslında iyi bir şey değil. Çalışanların mutlaka haftanın, ayın ve yılın belli günlerinde izinlerini yapmaları ve bu izinlerin iyi organize edilmesi medeni toplum olmanın gereği. Dinlenmiş beyin ve bedenlerin, sanayi çarklarının ve üretim bantlarının dönmesindeki etkisi bilimselliği kanıtlanmış bir gerçek. Ama biz ülke olarak toptan yaptığımız tatillerde, toplu olarak bin bir türlü cefaya ve eziyete maruz kalıyoruz. Bunu neden yapıyoruz?

Merak ediyorum, belli tarihlere sıkıştırılmış, eğitim, tatil ve hatta üretim anlayışının getirisini ve götürüsünü bir makam ölçtü mü? Nasıl bir sonuç ortaya çıktı?

Eylül’de de tüm yurtta toptan eğitim sezonunu açacağız. Yollar, uçaklar, gemiler, oteller, tesisler, güzelim sahiller, dağlar anında boşalacak. Sebep? Şubat tatilinde de yine toplu olarak yollara döküleceğiz. Niçin? Neden okulların açılış/kapanış tarihlerini, yarıyıl tatillerini bölgelere göre çeşitli tarihlere yaymıyoruz? 

Kısa süre önce Türkiye Seyahat Acenteler Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya ile bir araya geldiğimizde bu konuya dikkatini çektim. Bağlıkaya’nın da gündemine olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın anlamsız eğitim müfredatı dilerim değişir.

Turizm sektörünü çok yakından bilen, tanıyan, sorunlarına vakıf bir isim Mehmet Ersoy şu an Kültür ve Turizm Bakanı koltuğunda oturuyor. Bu meseleler şimdi çözülebilirse çözülür. Aksi halde bir daha bu şansı yakalama şansımız olamaz. Üstelik Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk da bilgi ve birikimiyle bu tartışmalara son verecek en yetkin isim olarak rahatlıkla devrede olabilir. 

Evet, ülke olarak kepenkleri kapatıp, toptan saçma sapan tatiller yapmaktan vazgeçmeliyiz. İş gücü kaybı, sanayi tesislerinin yıl bazında daha az kullanılması Türkiye’nin lehine olabilir mi? Bayramlara az süre kala aniden uzatılan tatiller turizm sektörüne de yaramıyor. Önceden organize edilmiş takvimle, yaz ve kış tatil sezonları daha iyi düzenlenebilir. Sadece eğitim müfredatıyla, turizmde tesisleri kullanma zamanı ve adedi, istihdam oranını artırılabilir. Trafik kazaları azalır. Uçaklar, otobüsler, turizm tesislerinde belli takvime sıkışma nedeniyle fiyatlar artmaz. Türkiye turizmi de daha kaliteli gelişir. Verimlilik artar. İnsanımız da adam gibi tatil yapar. 

Turizm Bakanı Ersoy ve Milli Eğitim Bakanı Selçuk’a çağrımdır. Bu yıl okulların açılış tarihlerini bölgelere göre zamana yayın, mesela İstanbul’u Avrupa-Asya olarak birer hafta arayla eğitime başlatın ve neticeyi görün lütfen...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)