1 yılda % 30-35 prim yapan yerler var!
İstanbul’un en gözde bölgelerinden Galata ve Haliç’te yapılan son ihaleler gayrimenkul fiyatlarının artmasına neden oluyor
'Çılgın’ projelerle hareketlenen İstanbul’da Galataport ve Haliçport projeleri hem ihale bedelleri hem de ölçekleri nedeniyle en çok konuşulan ve dikkat çeken projeler arasında yer alıyor. İstanbul’un en önemli bölgeleri arasında bulunan Haliç ve Karaköy’de hayata geçirilen Galataport ve Haliçport, gayrimenkul piyasasını bütünüyle etkisi altına alırken, bölgelerin gelişiminde de önemli rol oynuyor. Emlak piyasasının gelişimine yön veren projelerle birlikte, Karaköy ve Hasköy’deki emlak ofisleri de hareketli günlere sahne oluyor.
Emlak fiyatlarında çok önemli artışlar yaşanmasına neden olan Galataport, Karaköy, Tophane ve çevresini etkilerken, Haliçport ise Sütlüce ve Hasköy’de konut ve arsa fiyatlarına tavan yaptırdı. Galataport projesinin gündeme geldiği 2005 yılından bu yana Karaköy’de fiyatlar gün be gün artarak milyon dolarlara ulaşırken, Haliç’te de son bir yılda yüzde 30-35 civarında artış yaşandı.
Mal sahipleri beklemede
Bu hareketlilikten nasibini alan emlak danışmanları da bir yandan ‘limitsiz’ alıcılarla ilgilenirken, bir yandan da mal sahiplerinin kaygılarını gidermeye çalışıyor. İlçelerde yaşanan fiyat artışlarının devam edeceğine dikkati çeken emlakçılar, mal sahiplerinin ise beklemeye geçtiğini vurguluyor.
Karaköy’de meraklı yatırımcıların her geçen gün artmaya başladığını ifade eden danışmanlar, özellikle zengin işadamlarının akın ettiği Hasköy’de ise lüks konut projelerinin yanı sıra butik otellerin de geliştirileceğini belirtiyor.
Bölgelerdeki emlakçıların ortak noktası ise her iki bölgenin de sahilde olması ve fiyatların giderek artması nedeniyle İstanbul’un Bebek, Kuruçeşme, Tarabya gibi yeni ve lüks ilçelere sahip olacağı konusunda hem fikir olmaları.
300 m2’LİK ARSAYA 4 MİLYON TL İSTİYOR
Gayrimenkul fiyatlarıyla öne çıkan bir diğer bölge ise Haliçport projesinin geliştirildiği Haliç oldu. Sahile yapılan sosyal aktivite alanları, Rahmi Koç Müzesi, Demet Sabancı’nın müzesi, Haliç Kongre Merkezi, Hilton Oteli’nin gelmesi ve yeni otel projeleriyle gelişimini sürdüren ve Altın Boynuz olarak nitelendirilen bölge, Haliçport projesiyle de hızlı bir yükselişe geçti.
Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri’nin boşaltılıp bu alanda AVM, yat limanı ve otel gibi projelerin geliştirileceğinin duyulmasıyla Haliç ve etrafında da gayrimenkul fiyatları uçuşa geçti. Fiyatların yüzde 30-35 arttığı bölgedeki mal sahipleri ise fiyat artışının devam edeceği umuduyla beklemede.
Artış oranı 6 katı buldu
Hasköy ve çevresinde emlakçılık yapanlar da mal sahipleri gibi bölgedeki fiyat artışının devam edeceğini belirtiyor. Özellikle 4-5 yıl içinde bölgenin daha da gelişeceğine inanan emlakçılar, fiyatların şimdiden dudak uçuklatan rakamlara ulaştığına dikkati çekiyor.
Hasköy ve Sütlüce’de fiyatların bir sene de yükselişe geçtiğini ifade eden emlak danışmanı Yaser Kundak, geçtiğimiz yıl 50 bin lira olan satılık dairenin fiyatının 200-300 bin liralara çıktığını söyledi. Kiraların da aynı oranda arttığına değinen Kundak, “Burada daha geçen yıla kadar 500 liraya daire bulunuyordu. Şimdi aynı dairenin kirası 1.200 lira oldu” dedi.
Arsa fiyatları el yakıyor
Özellikle arsa fiyatlarında artış yaşandığına değinen Kundak, “Sahilde 300 metrekarelik bir arsa için ünlü bir işadamıyla anlaştık. Bayramdan sonra 4 milyon liraya satışını yapacağız” diye konuştu.
Vatandaşın yüksek fiyat beklentileri olduğunu anlatan Kundak, “100 metrekarelik arsaya 2 milyon lira fiyat biçen var. Sütlüce’de 8.5 dönüm arsa için 12 milyon dolar, 5.5 dönüm arsa için ise 8 milyon dolar isteniyor” dedi.
‘ZENGİNLER ARSA VE KONUT AVINDA’
Vatandaşın Haliçport projesine olan ilgisinin gün geçtikçe arttığını belirten Kundak, fiyat artışlarının yanı sıra bölge halkının da kabuk değiştirdiğine dikkati çekti. Bölgenin gelişimi artıkça zengin işadamlarının bölgeden arsa ve konut aldığını söyleyen Kundak, “Geçtiğimiz günlerde doçentlere ve doktorlara konut sattık. Ayrıca Alman vatandaşlarının da ilgisi yoğun. Hem oturum hem de yatırım amaçlı geliyorlar” diye konuştu.
Yeni butik otel projeleri yolda
Yine bölgede emlak danışmanlığı yapan Volkan Cenikli ve Sinan Atabey de, Haliç’in suyunun temizlenmesiyle bölgenin değer kazandığını ifade ederek, bölgedeki fiyatların son yıllarda zaten yükselişe geçtiğini söyledi.
Sahildeki arsaların metrekare fiyatlarının 5 bin ile 10 bin lira arasında değiştiğini söyleyen Sinan Atabey, 2+1 normal dairelerin fiyatlarının ise ortalama 350 bin lira olduğunu belirtti. Arsaların da gün geçtikçe değerlendiğini aktaran Atabey, “Para sıkıntısı olmayan müşterilerimiz var. Özellikle otel projeleriyle ilgileniyorlar” dedi. Mal sahiplerinin fiyat artışı için beklediklerini anlatan Atabey, “4-5 yıl sonra insanlar buradan parasıyla ev alamayacak. Bebek, Kuruçeşme gibi olacak buralar” diye konuştu.
KARAKÖY’DE TALEP PATLADI
Galataport projesinde ihale sürecinin de tamamlanmasının ardından Karaköy’de yaşanan hareketlilik tavan yaptı. Birçok yatırımcı bölgedeki dükkân ve konutlara talip olurken, fiyat artışı devam ettiği için satışlar durma noktasına geldi. Herkes bölgedeki fiyatların daha ne kadar yükseleceğini merakla beklerken, ‘limitsiz yatırımcılar’ bölgeyi kıskacına aldı.
Projeyle birlikte yatırımcıların Karaköy’e akın ettiğini anlatan emlakçılar, dükkânı veya konutu olanların satışları durdurğunu ya da uçuk rakamlar istediğini belirtiyor. İnsanların Galataport projesine merakla yaklaştıklarına dikkati çeken emlakçılar, özellikle "Proje ne zaman başlar? Fiyatlar artmaya devam eder mi?" gibi sorularla karşılaştıklarını ifade ediyor.
Mal sahiplerinin satışa çıkardıkları konut ya da dükkânları satmaktan vazgeçtiklerini dile getiren emlakçılar, herkesin beklemede olduğunu vurgulayarak, fiyatların daha fazla artmasının öngörüldüğünü anlatıyor.
Fiyatlar test ediliyor
Karaköy’de uzun yıllardır emlak danışmanlığı yapan Tarık Arslan, özellikle Karaköy’de fiyatların arttığını ifade ederek, satışların durduğuna dikkati çekti. Arslan, “Yatırımcı ne teklif ederse etsin satış yapılmıyor. İnternette görünenlerde sadece mal sahiplerinin fiyat ölçümü için yaptığı bir yanıltmaca” dedi. Kendilerine gelen müşteriler arasında limiti dahi olmayan alıcılar olduğunu ifade eden Arslan, “Fiyatlar 10 ile 20 milyon dolar arasında gidip geliyor ama kimse satmıyor” diye konuştu.
Kendilerine gelen müşteriler arasında Türkiye’nin önemli işadamlarının yer aldığını ifade eden Arslan, “Bir üst düzey yönetici geldi. 20 milyon dolarlık bir yere talip oldu. Görüşmeleri sürüyor” dedi.
Tarihi binalar restore ediliyor
Karaköy’ün emlak piyasası ve emlakçılar için çok cazip bir bölge haline geldiğini ifade eden Arslan, bölgedeki satılık daire ya da dükkânlara talip olanların ise daha çok yatırımcılar olduğunu ifade etti.
Arslan, artık insanların kötü durumda olan binaları bile satın aldığını ve içini düzeltip uçuk fiyatlara satışa çıkardıklarını söyledi.
Bölgedeki bazı binaların bir yıl önce 850 bin liraya alınıp şuanda 1.5 milyon dolara alıcı bulduğunu ifade eden Arslan, “Ama satıcı bu parayı da yeterli bulmadı. 2 milyon dolar istiyor” dedi. Arslan, bölgedeki binaların çoğunun ise 2. derece tarihi eser olduğunu ifade etti.
Tophane’deki eski nargileciler bekliyor
Tophane’de yer alan nargileciler ise sürecin nasıl gelişeceğinden habersiz bir şekilde bekleyişlerini sürdürüyor. Kendilerine çıkış tarihiyle ilgili bir tebligat yapılmadığını ifade eden dükkân sahipleri, bütün nargilecilere bir yer tahsis edileceği haberlerini de yalanlıyor. Henüz kimsenin kendileriyle irtibata geçmediğini söyleyen vatandaşlar, “Önümüzü göremiyoruz. İnşaat yakın zamanda başlayacak diye duyumlar alıyoruz ama kimse bize bir şey söylemiyor” diye konuştular.
‘Hava paraları’ almaya başladılar
Galataport’un bölgedeki bir diğer etkisi ise ‘hava parası’ oldu. Karaköy’de daha önce böyle bir uygulama olmadığını dile getiren Tarık Arslan, “Şimdi 50-55 metrekarelik dükkânlar için 200 bin lira hava parası talep ediliyor. Aynı dükkânın kira bedeli de 3 bin 500 ile 4 bin lira arasında değişiyor” dedi. Arslan, dükkân kontratlarının da fiyat artışı yaşanabilir gerekçesiyle en fazla 3 senelik yapıldığını söyledi.