<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa1 trilyonluk kavga!----

1 trilyonluk kavga!

1 trilyonluk kavga!
11 Nisan 2013 - 16:06 www.finansingundemi.com

Güney Kıbrıs’la birlikte vergi cenneti kavramı da Avrupa ülkelerinin gündemine yerleşti

Avrupa'da her şey tam bir itina ile kurala bağlanmıştır. Örneğin elmaların rengine göre dizilmesi. Ya da portakalların büyüklüğü. Ama iş vergiye geldiğinde herkes istediğini yapıyor.
Örneğin Almanya'da şirketler kazançlarının yüzde 29,5'unu vergi olarak ödüyor. Lihtenştayn Prensliği ile İrlanda'da bu oran yüzde 12,5. Kıbrıs ise sadece yüzde 10 oranında kurumlar vergisi kesiyor.
Bu nedenle paranın en uygun koşulda değerlendirilebilmesi için bir ülkeden diğerine gönderilmesine şaşmamak gerekir.
İKİ MODEL ARASINDAKİ FARK
Bilim ve Politika Vakfı Uluslararası Finans Piyasaları Uzmanı Heribert Dieter, bu durumun küreselleşme ve iş modelleri ile yakından ilgisi olduğuna dikkat çekiyor. Dieter, “Bunlardan biri Almanya modeli. Mal üretiyoruz ve bunları bütün dünyaya satıyoruz. Kıbrıs gibi ülkelerin imalat sanayisi ise nispeten zayıf. Bu nedenle hiçbir zaman rekabet edemez. İki önemli alana yoğunlaşmış: Biri turizm, diğeri ise vergi cenneti" diyor.
Dünyanın en büyük vergi danışmanlık şirketleri AB'nin bu küçük ada ülkesinde bulunuyor. Bu firmaların işi, müşteriye en uygun vergi modelini bulmak.
AVRUPA'NIN VERGİ CENNETLERİ
Berlin'deki Alman Vergi Sendikası'ndan Thomas Eigenthaler, vergi cennetlerinden uzun süredir rahatsız. İnternet, Almanya'da kazanılan paranın yurtdışına çıkarılmasını sağlayan şirketlerle dolu. Bir firma, Kıbrıs'ta 2 bin 250 euroya şirket kurulmasına yardımcı oluyor.
Alman Vergi Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Eigenthaler, kişiler bazında vergi kaçırma adi suç sayılırken işletmelerin buna kazanç açısından yaklaştığını kaydediyor. Eigenthaler, “Bütün vergiler için tek bir oran belirlemeye çalışmalıyız. Birlik, adalet, hukuk ve özgürlüğün bedeli olarak. Almanya iyi bir devlet olmasının karşılığını bekliyor. Özel girişimci ve işletmeler buna kafa yormak zorunda. Bedelsiz hizmet olamaz" diyor.
Vergi cennetleri düzenli olarak kendilerine akan taze paradan yaşıyor. Para diğer ülkelerden esirgenmiş oluyor. Çünkü az vergi almaları halinde yol, okul ve hastane yapacak paraları olmuyor. Bu da, aslında tek tip olmak isteyen Avrupa'nın tam ortasında kıran kırana vergi rekabeti yaratıyor.
İNANILMAZ ZARARIN BOYUTLARI
“Bunun adil olmadığını söylemek için haklı nedenler var” diyen Bilim ve Politika Vakfı Uluslararası Finans Piyasaları Uzmanı Heribert Dieter, görüşlerini şöyle özetliyor:
“En azından asgari vergi oranı yükseltilmeli. Çünkü Kıbrıs'ta çok az vergilendirilen kazanç, Euro Bölgesi'nin diğer ülkelerinde kazanılıyor. Bu, hiç yerinde bir uygulama değil. Mal ve hizmet üretiminin sonucunda ekonomik performans ortaya koyan bir ülkede kazanılan para, vergi cennetinde vergilendirildiği için mağduriyete yol açıyor."
Ortaya çıkan zarar inanılmaz boyutlarda: AB Komisyonu Vergi Komiserliği'nin tahminlerine göre Avrupa ülkeleri vergi cennetleri yüzünden yılda bir trilyon Euro kaybediyor. İşte bu nedenle Avrupa Birliği’nde vergi oranlarının eşitlenmesi talep ediliyor. Kıbrıs, şimdiye dek olduğu gibi devam edemeyeceği ortaya çıkan ilk ülke. Kim bilir? Belki de bu, Avrupa'daki vergi cennetleri için sonun başlangıcı olur.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)