1 milyon dolarlık durak!
ABD'de çok fazla farklı özelliği olmamasına rağmen 1 milyon dolara bir otobüs durağının inşa edildiği belirtildi
SON yıllarda ABD başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde yapılan araştırmalar internetin, sigara ve alkol ile aynı bağımlılık etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Hayatımızda kullanım süresi hızla artan internet için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi geçtiğimiz yıl poliklinik açtı. Amaç internet bağımlılarına yardım etmek.
HER geçen gün günlük hayatımızdaki kullanım süresini daha da artıran internet artık ciddi bir bağımlılık haline geldi. 1995 yılında şaka yollu da olsa ortaya atılan ve o dönem varsayımsal bir rahatsızlık olarak ilk defa gündeme gelen internet bağımlılığı ABD ve Avrupa’nın önde gelen pek çok ülkesi, sigara ve alkol ile aynı bağımlılık etkisi olduğunu kabul ediliyor. Türkiye’de de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi geçtiğimiz yıl açtığı poliklinikte internet bağımlısı olduğu düşünülen kişilere randevulu olarak hizmet veriyor.
POLİSTEN YARDIM İSTEDİ
Her ne kadar internetin hayatımızı kolaylaştıran yanı bize yüzünü daha fazla gösterse de, her şeyde olduğu gibi internetin de fazlası bazı bünyelerde ters etki yaratabiliyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde 22 yaşındaki bir Çinli, internet bağımlılığından kurtulmak için polisi arayarak yardım istedi. Hayatının son 6 yılını bir internet cafede geçiren Çinli genç, sorunuyla baş edemeyince polisi arayarak ‘Kendimi kontrol edemiyorum. Beni birkaç aylığına hapse atın’ dedi. Her ne kadar kulağa şaka gibi gelse de iternet bağımlılığı, kullanım alanını genişleten akıllı telefonlar ile zirve seviyesine ulaşmış durumda.
HER ŞEYDEN VAZGEÇİYORLAR
Mobil teknoloji sayesinde Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini kullananların sayısı ve kullanım sıklığı artarken; İngiltere’de de sosyal medya bağımlılığı artık bir hastalık olarak görülüyor. Her yıl binlerce bağımlı tedavi ediliyor. İnternet bağımlılarının genel özelliğine bakıldığında ise temel gereksinimlerinden bile vazgeçebiliyorlar. Hayatlarındaki en önemli şeyleri ihmal ediyorlar. Yemek yemeyi, içmeyi, uyumayı unutuyorlar, randevularını kaçırıyorlar, ayrıca okula ya da işe de gitmiyorlar.
20 saatten fazla kullanılıyor
· Özellikle 12-18 yaş arası internet için riskin en yüksek olduğu dönemler olarak görülüyor.
· Cinsiyetler arası farka bakıldığında ise internet ba1ğımlılığının erkeklerde kızlara göre 2-3 kat fazla. · İnternet bağımlılığının toplumda görülme olasılığı yüzde 2.
· İnternette geçirilen zaman tek başına bir kriter olmasa da, bağımlı kullanıcılar haftada 40-80 saat arası, bir oturumda ise 20 saatin üzerinde internette zaman harcayabiliyor.
ABD’de bir otobüs durağının değeri için 1 milyon dolar rakamı telaffuz ediliyor.
ABD’de tamamen dijital göstergelerle gelecek durakları bildiren ve de yerden ısıtma sistemine sahip olan bir otobüs durağının 1 milyon dolar maliyetle açıldığı belirtildi.
Washington Post gazetesinin gündeme getirdiği durak, Teksas’ın Arlington şehrinde yer alıyor.
ÇOK FAZLA ÖZELLİĞİ YOK
Yolcular ise durağın çok fazla özelliğinin olmadığına dikkat çekiyor.
Gerçekten de durakta herhangi bir koruma sistemi yok. Yağmur ya da kar yağması durumunda durakta bekleyen yolcuların sığınacağı bir çatı yok.
Otobüs durağının bölgedeki yerel yönetimin ulaşımı modernleştirme çalışmalarının ilk örneği olduğu için bu kadar yüksek maliyetli olduğuna işaret ederken, Washington Post gazetesine konuşan otobüs şoförleri durağın 1 milyon dolarlık fiyatını abartı bulduklarını da belirtti.
YENİLEME ÇALIŞMANIN İLK ÖRNEĞİ
Durağın inşaatı ve kurulumu için 575 bin dolar, yönetimi ve denetimi içinse 470 bin doların yerel yönetim tarafından ödendiği belirtildi.
Arlington yerel yönetiminin şehirdeki diğer 24 otobüs durağında da benzer yenilemeler yapması bekleniyor.
Ancak durağın maliyetinin neden bu kadar yüksek olduğuyla ilgili detaylı bilgi verilmiyor.