BARIŞ BEKAR /
[email protected]
RAMAZAN bayramı nedeniyle tatil süresinin dokuz güne uzatılması herkesin kendi çapında tatil planı yapmasını sağladı. Hükümet geçen yıl resmi bayramlarda tatil günlerini Bakanlar Kurulu kararıyla uzatmayınca 9 gün bayram tatili yapılamamıştı. Ancak bu bayramda şartlar değişti. Bakanlar Kurulu tatili gününü uzatınca tatil planı yapanların sayısı da önceki yıllara göre arttı.
Malum, herkes kendi bütçesine göre tatil planları yapıyor. Farklı rakamlar söylense de bu bayramda tatil ya da akraba ziyareti adı altında yer değiştireceklerin sayısının en az 250 bin kişi olması bekleniyor. Bazılarına göre bu sayı 500 bine kadar çıkabilir...
Peki bu kadar kişinin tatile çıkmayı düşündüğü bir ülkede seyahat sigortalarına ilgi nasıl? Aslında durum hiç de iç açıcı değil. Çünkü sigorta bilincinin çok fazla olmadığı Türkiyede seyahat sigortaları da yeni yeni gelişiyor. Çünkü 2007 yılı başında çıkan bir yasayla seyahat sigortası, tur operatörleri ve turizm şirketlerinin müşterileri için taahhüt ettikleri hizmetleri güvence altına almak için zorunlu hale geldi. Yani tur şirketleriyle seyahat edenler bu ürünü zorunlu olarak alıyor. Bireysel tatil planı yapanlarınsa kendi tercihleri. Sigorta kişinin kendi isteğine bırakılınca da doğal olarak ilgi görmüyor.
Seyahat sigortaları, yurtiçinde ve yurtdışında geçerli olanlar diye ikiye ayrılıyor. Yurtdışına yönelik poliçeler de kendi içinde Avrupada ve dünyada geçerli olanlar olmak üzere kendi içlerinde ikiye ayrılıyor. Avrupada geçerli olanlarla dünyada geçerli olanların primleri de farklılıklar gösteriyor.
HANGİ RİSKLERİ KAPSIYOR?
Türkiyede faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin neredeyse tamamı seyahat sigortası hizmeti sunuyor. AIG Sigortadan Işık Sigortaya, Genel Yaşam Sigortadan Anadolu Sigortaya irili ufaklı bütün şirketler yurtdışı seyahatlerde karşılaşılabilecek olumsuzlukları güvence altına alacak hizmetler veriyor.
Tatillerde, özellikle de bayram gibi yoğun dönemlerde olumsuzluklar ya da tatsız sürprizlerle karşılaşma olasılığı oldukça yüksek. Bunun için sigorta şart. Neden şart derseniz, çok küçük fiyatlarla büyük riskleri teminat altına almak mümkün. Öyle ki, 7 günlük tatilde Avrupa ülkeleri için 6 euro, yurtiçi içinse 5 YTL prim ödemek yeterli oluyor. Bu fiyatlara 30 bin euroluk teminat almak mümkün. Özellikle yurtdışına çıkanlar, yabancı bir ülkede hastalanabilir ve tedavi desteği almak durumunda kalabilir. Ya da yolculuk sürecinde bagajınız kaybolabilir. Tabii tatillerde karşılaşılabilecek riskler hastalık ya da bagaj kaybıyla da sınırlı değil. Özellikle de son yıllarda ne yazık ki terör pek çok ülkenin ortak kabusu. Kısacası seyahat edilen ülkelerde bir terör saldırısının ortasında kalma ihtimali de var. Seyahat sigortaları bu riski de teminat altına alınıyor.
Seyahat sigortası satın alanlar genelde üç farklı teminat alabiliyor. İlki, 30 bin euro limitli olan, yaralanma ve hastalık nedeniyle yurt ışında tıbbi tedavi teminatı. İkincisi, asistans hizmetler teminatı. Bu ürünle kaybolan bagajın bulunması, bagaj kaybının tazmini, yaralanma veya hastalık nedeniyle yurtdışında konaklama süresinin uzatılması, sigortalıya yapılacak tedavi nedeniyle aile üyelerinden birinin seyahati gibi riskler teminat altına alınıyor. Üçüncüsü ise ferdi kaza teminatı. Bu ürün, sigortalının isteğine bağlı olarak istediği kadar teminat almasına olanak tanıyor.
Bu teminatları, Anadolu Sigortadan 7 günlük Avrupa tatili için 5.6 euroya, Avrupa dışındaki ülkeler içinse 7.28 euroya almak mümkün. Aynı teminatlar 30 günlük Avrupa gezisi için 14.72, Avrupa dışındaki ülkeler içinse 19.20 euroya alınabiliyor.
Seyahat sigortalarında teminatlar Türkiye gümrüğünden çıkışta başlayıp içeriye girişle birlikte son buluyor.
TRAVELGUARD SEYAHAT SİGORTASI
Her şirketin kendine özgü seyahat sigortası seçenekleri bulunuyor. Örneğin, AIGnin TravelGuard seyahat sigortası, tatilde karşılaşabileceğiniz bütün aksilikleri teminat altına alıyor. TravelGuard, hem iş gezilerini hem de tatilleri kapsıyor. Plan çerçevesinde kişiye ve ailesine geniş kapsamlı birçok seçenek sunuluyor. Peki bu sigorta kapsamında ne tür riskler var?
TravelGuard; terör, bagaj kaybı, hastalık ve tedavi masrafları, acil durumda hasta nakli, otelde kalma teminatı, uçuş rötarı teminatı, seyahatin iptali ya da yarıda kesilmesi gibi teminatlar sunuyor. Ayrıca bu ürünle hukuki yardımlar, kefalet ücretleri ve yasal masraflar da teminat altına alınıyor. Seyahat sigortasıyla alının teminatlar bunlarla da sınırlı değil. Beklenmedik ölümlerde cenazenin ülkesine nakli de yapılıyor...
TravelGuard seyahat sigortasının sunduğu hizmetlerden AIG Assisti arayarak, hiçbir ek ücret ödemeden, dünyanın her yerinden 24 saat boyunca yararlanmak mümkün.
Peki bütün bu teminatlara karşın seyahat sigortaları Türkiyede neden ilgi görmüyor? AIG Sigorta Seyahat Sigortaları Sorumlusu Burcu Ertan, bu ihtiyacın henüz tam anlamıyla anlaşılmadığını düşünüyor. Ertan, bu bilincin gelişebilmesi için seyahat sigortasının avantajlarından sıkça bahsetmek ve farklı kanallar aracılığıyla paylaşmak gerektiğini vurguluyor: Sık seyahat edenler, seyahatleri esnasında başlarına gelen aksaklıklar karşısında seyahat sigortasının anlamını çok daha iyi anlamaya ve buna bağlı olarak seyahatleri için uygun olan seyahat sigortası ürününü tercih etmeye başlıyor. Bu da seyahat sigortasına ilgiyi her geçen yıl artırıyor.
Seyahat sigortalarında önemli bir yere sahip olan genel Yaşam Sigorta da Avrupa Seyahat Sigortasının adını Yurtdışı Seyahat Sigorta olarak değiştirdi. Kapsamını da Avrupa dışındaki ülkelere yaydı.
GÖRÜŞ
Mustafa SU / Anadolu Sigorta Genel Müdürü
Hem iç hem dış gezilerde yapılabilir
Anadolu Sigorta olarak geçen yıl yaklaşık 908 bin YTLlik seyahat sigortası primi elde ettik. 2008in ilk altı ayında bu rakam 574 bin YTL oldu. Bu yıl genelinde, 2007ye göre yüzde 25 artış bekliyoruz.
Seyahat sigortalarına ilgisizliğin, genel olarak ülkemizdeki sigortalı olma bilinciyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Seyahat sigortası satın alanların çoğu da bazı ülkeler bunu vize başvurusunda zorunlu belge olarak istediği için yaptırıyor. Sigortalı olma bilincinin artmasıyla bu alana da ilginin artacağını düşünüyoruz. Anadolu Sigorta olarak, sigortalı olma bilincini artırmak amacıyla başta iletişim çalışmaları olmak üzere pek çok aktivite gerçekleştiriyor ve konunun önemini her fırsatta vurguluyoruz.
Seyahat sigortaları ülke içi turizm için de yapılabilir. Seyahat sigortası poliçesinin teminatlarından yararlanmak için sigortalının bir seyahat acentesi aracılığıyla seyahat etmesi de zorunlu değil.
Muhittin YURT / Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü
Bu alandaki prim üretimimiz yüzde 40 arttı
Vize için zorunluluk şartı dışında seyahat sigortasına çok fazla talep olmadığını söyleyebiliriz. Aslında bireysel tüketicilerin sigorta bilinci eksikliği temel neden olarak karşımıza çıkıyor. Riskin arttığı seyahat dönemlerinde de bu bilinç eksikliğinin yansıması görülüyor. Ama bu tip ürünlerin ekonomik olması ve bireylerin zor şartlar altında, kısıtlı zamanlarda yapabildikleri seyahatlerin sorunsuz tamamlanması adına daha çok talepkar olmaları gerektiği görüşündeyim.
Genel Yaşam, bu alandaki en etkin şirketlerden biri. Ve her geçen gün de etkinliğini artırmaya devam ediyor. Zira elementer sigorta faaliyetlerinin yürüten şirketimiz Genel Sigortayla ortak stratejiler ve çözümler yaratarak, tur operatörlerinin yaptırtmaları gereken sigortaları da Genel Sigorta güvencesiyle teminat altına alabiliyoruz. Yüzde 25 pazar payıyla, bu alanda en fazla prim üretimi yapan ikinci şirketiz. Önceki yıla göre yüzde 40 prim artışıyla da en yüksek büyümeye sahip şirket konumundayız.
TABLO
Seyahat sigortası ücretleri
Süre Kapsadığı coğrafya Prim tutarı
7 gün Avrupa 5.60 euro
7 gün Dünya 7.28 euro
30 gün Avrupa 14.72 euro
30 gün Dünya 19.20 euro
90 gün Avrupa 33.92 euro
90 gün Dünya 44.40 euro
TABLO
6 euroya hangi teminatlar alınabiliyor?
Teminat türü Teminat tutarı
Yurtdışında tedavi 30 bin euro
Konaklama süresinin uzatılması 200 euro (Azami 5 gün)
Aile üyelerinden birinin yurtdışına getirilmesi Sınırsız
Aile üyelerinden birinin konaklama ücreti 200 euro (Azami 4 gün)
Zorunlu nedenlere erken geri dönüş seyahati Sınırsız
Bagajın bulunması ve sigortalıya ulaştırılması Sınırsız
Bagajın kaybolması, zarar görmesi ve çalınması 350 euro
Gecikmeli bagaj 100 euro
Kanuni işlerle ilgili kefalet 5 bin euro
İlaç gönderilmesi organizasyonu Sınırsız
Acil mesajların iletilmesi Sınırsız