AKTİF BANK
Halka arzları büyük ilgi gördü
Aktif Bank özel sektör tahvili ihraçları konusunda oldukça faal kuramlardan biri. Bu yıl Turkcell Finansman A.Ş. adına iki adet varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracı yapan kurum, yine bu yıl Aktif bono ve N Kolay Bono ile kendi borçlanmasını da gerçekleştirdi. Turkcell Finansman A.Ş. adına üç aydan iki yıla kadar farklı vadeler içeren VDMK ihraç ettiklerini söyleyen Aktif Bank Genel Müdür Yardımcısı Ömer Ünveren, “Nitelikli yatırımcılara yönelik olarak toplam 200 milyon TL tutarında ihraç gerçekleştirildi. 2017 yılında ayrıca, 2009’dan beri sadece nitelikli yatırımcılara yönelik ihraç ettiğimiz Aktif Bono’nun ihracını yaptık. Ayrıca yatırımcılarına yüksek getiri sunan ve faiz kaybı yaşamadan günlük likidite garantisi verdiğimiz N Kolay Bono’yu da ilk defa halka arz ettik” dedi.
Aktif Bank ayrıca bankanın finansmanı amacıyla kira sertifikaları ihraç ediyor. Bu ihraçlara yoğun talep geldiğini ifade eden Ünveren, bu yıl ayrıca yedi yıl vadeli 118 milyon dolar tutarındaki kira sertifikalarım İrlanda Borsası GEM piyasasında ihraç ettiklerini söyledi. Bu işlem aynı zamanda yurtdışına yapılan “ilk kira sertifikası” işlemi oldu. Son dönemde tahvil ihraçlarına kuramsal yatırımcı talebinin azaldığını da söyleyen Ünveren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevduat faizlerindeki artış nedeniyle özellikle kurumsal yatırımcıların faiz beklentilerinin arttığı bir dönem yaşanıyor. Ayrıca, az sayıda da olsa, bazı şirket tahvillerinde yaşanan sorunlar kuramsal yatırımcıların risk iştahını azaltan bir unsur oldu. Ancak biz yaptığımız ihraçlara yoğun talep alıyoruz. Aktif Bono, VDMK, kira sertifikası ihraçlarımız ve halka arz edilen N Kolay Bono büyük ilgi gördü.“
Ünveren, bireysel yatırımcıların hem göreceli olarak yüksek getiri elde etmek, hem de stopaj avantajından faydalanmak için portföylerinde ÖST bulundurmaları gerektiği görüşünde. Ancak bu yatırımı yaparken sadece faiz değil ihraç eden kurumun mali yapısı, reputasyonu ve sermaye piyasalarındaki geçmişine bakarak karar vermeleri konusunda uyarıda bulunan Ünveren, “Son dönemde özelikle değişken faizli tahviller faiz oranlarının yukarı çıkışıyla beraber yatırımcılarına iyi getiri sağladı. Dönemsel kupon ödemelerinin de vadeye kadar nakit akışı yarattığı düşünülürse ÖST Ter her zaman mevduata iyi bir alternatif oluşturuyor. Bireysel yatırımcıların genel olarak kurumsal yatırımcılar tarafından yönetilen profesyonel portföylere yatırım yapılmasını önermekle birlikte, ÖST’lerin sabit getiri seven yatırımcılar için halen iyi bir yatırım aracı olduğunu düşünüyoruz” diyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.