Ana SayfaBankacılıkKredi büyümesinde yavaşlama bekleniyor---

Kredi büyümesinde yavaşlama bekleniyor

1 / 10
Kredi büyümesinde yavaşlama bekleniyor
02 Ocak 2018 - 11:30 www.finansgundem.com

2017 yılında yurtdışı kaynaklı jeopolitik sorunlar, Avrupa'daki yoğun seçim takvimi ve Brexit sonrası gelişmeler gibi siyasi konular küresel ekonominin ve piyasaların seyri açısından belirsizlik unsuru yarattı. Buna rağmen kamunun aldığı tedbirlerin etkisiyle Türkiye ekonomisinin 2017 yılında güçlü bir büyüme kaydetmesi, bankacılık sektörünü de olumlu yönde etkiledi. Özellikle 250 milyar TL limitli Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) artan desteği sayesinde ticari kredilerde önemli oranda büyüme kaydedildi. KGF'nin yanı sıra konutlara yönelik KDV düzenlemesi ile tapu harçlarında yapılan indirim, beyaz eşya ve mobilya gibi dayanıklı tüketim mallarına yönelik ÖTV ve KDV'ye ilişkin düzenlemelerle, iç talebin desteklendiği görüldü. Böylece hem bireysel hem de ticari krediler dikkat çeken bir gelişim gösterdi. 2016/9 aylık dönemde yeni açılan kredilerdeki büyüme yüzde 8,8 iken, 2017'nin aynı döneminde bu oran yüzde 14,8'e ulaştı. 2017 sonu itibarıyla kredi büyümesinin yüzde 20-25 bandında olduğu tahminleri yapılıyor. 2016'nın ilk dokuz ayında yüzde 8,2 olan mevduat büyümesi ise 2017'nin ilk dokuz ayında yüzde 12,5 seviyesinde gerçekleşti.

KGF OLUMLU ETKİLEDİ 

Güçlü kredi büyümesi, sektörde temel bankacılık gelirlerindeki artışı destekledi. TL likiditesindeki sıkışıklık dolayısıyla yüksek seyreden fonlama maliyetlerine rağmen sektörün kârı eylül ayı itibariyle önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artış gösterdi. Artan sektör kârlılığının da katkısıyla 2016 yılı sonunda yüzde 15,1 olan sermaye yeterlilik oranı, eylül ayında yüzde 16,8'e yükseldi. 

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, 2017'de ekonominin dirençli bir yapıya sahip olduğunu kanıtladığını söylüyor. Binbaşgil, "KGF ekonomide tekrar güven ortamını tesis etmek ve likidite sıkışıklığını önlemek için son derece faydalı, hızlı ve pratik bir adımdı. Hükümetin aldığı diğer önlemler de ekonomik büyümeyi destekledi" diyor. 

BÜYÜME DESTEKLENECEK 

2017 yılında ekonomiyi desteklemek amacıyla alınan tedbirlerin ekonomik aktivite üzerindeki olumlu etkisinin 2018 yılında bir miktar azalmakla birlikte sürmesi bekleniyor. Bankacılar, 2018'de ekonomik büyümede iç talebin etkili olacağını, yatırım ve ihracatın da büyümeyi destekleyeceğini ifade ediyor. 

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "AB ülkeleri başta olmak üzere ana ihraç pazarlarımızdaki göreli olumlu ekonomik görünümün de ihracat performansını olumlu etkilemeye devam edeceğini düşünüyoruz" diyor. Bali, bankacılık sektörünün de büyümeyi desteklemeye devam edeceğini kaydediyor. Adnan Bali, bankacılık sektörünün güçlü bilanço yapısı, deneyimli insan kaynağı, teknolojik altyapısı, güvenilirliği ve yenilikçi tutumuyla ekonomik kalkınmanın temel yapıtaşlarından biri olmayı sürdüreceği yorumunu yapıyor. Bankacılık sektörü çok uzun zamandır iç ve dış finansal gelişmeler karşısında güçlü duruşunu koruyan, kısa dönemli dalgalanmalar olsa da uzun vadede yukarı yönlü eğilimini sürdüren bir konumda.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster