Ana SayfaBankacılıkVakıfbank için 3 yeni öneri!---

Vakıfbank için 3 yeni öneri!

1 / 3
Vakıfbank için 3 yeni öneri!
06 Kasım 2015 - 10:05 www.finansgundem.com

Ziraat Yatırım, Vakıfbank için hisse hedef fiyatını 5,88 TL'ye indirirken 'AL' tavsiyesini korudu.

Ziraat Yatırım, ( www.ziraatyatirim.com.tr ) konu ile ilgili raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:

"Vakıfbank’ın net dönem karı 2015 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %17,2 oranında artarak 452,6mn TL’ye yükselmiş ancak hem beklentimiz olan 534mn TL’nin, hem de piyasa beklentisi olan 500mn TL’nin altında gerçekleşmiştir. Tahminimizdeki sapmada faiz gelirlerinin ve karşılık iptalinin beklentilerimiz altında gerçekleşmesi etkili olmuştur.

Banka’nın net faiz gelirleri 2015 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre, TÜFE endeksli tahvil getirilerindeki azalışın etkisiyle (228mn TL düşüş) bir önceki çeyreğe göre %11,6 oranında gerileyerek 1,27 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın daha önceden ifade ettiği takipteki kredilere ayrılan karşılık oranında optimizasyon çalışması kapsamında sorunlu kredilere ayrılan karşılık oranı 2Ç2015’teki %92,8’den 4. grup kredilere ayrılan karşılık oranı %100’den %50’ye düşürülerek 3Ç2015’te %82,8’e indirilmiştir. Yapılan bu değişiklik özel kredilere ayrılan karşılıkların serbest bırakılmasına neden olurken, kredi değer düşüş karşılık giderinin %62,8 oranında gerileyerek 201mn TL’ye gerilemesinde etkili olmuştur. Bu karşılık oranın serbest bırakılması vergi öncesi dönem karına 317mn TL katkı yapmıştır. Öte taraftan, Banka bu çeyrekte menkul kıymet alım satımından ufak çaplı da olsa gelir elde etmeyi başarmıştır.

Banka’nın aktifleri %8,2 oranında artış gösterirken, bu artışta %5,2 oranında sektöre paralel büyüyen krediler etkili olmuştur. Yabancı para cinsi proje kredileri ve yerel para cinsi ticari kurumsal krediler kredi büyümesini desteklerken takibe düşen kredi riski nedeniyle kobi kredileri gerilemiştir. Tüketici kredileri ise yatay kalmıştır. Diğer taraftan, %12,3 oranında önemli bir büyüme kaydederek 112,6 milyar TL’ye çıkan mevduatlar yerel para cinsi mevduat ve yerel para cinsi mevduatlar dengeli katkı sağlamıştır. Kredilerin mevduattan daha düşük bir hızda büyümesine bağlı olarak kredi mevduat oranı %111,1 seviyesine gerileyerek sektör ortalamasının altına inmiştir.

Banka’nın sorunlu kredi rasyosu 16 baz puan artarak %3,68’e yükselirken, sorunlu kredi karşılık oranı %82,8’e gerilemiştir. Takibe düşen yeni kredilerde ise %51,2 gibi yüksek bir oranda artarken, Tahsilatlar da zayıf bir görüntü sergilemiştir. Banka’nın yılın üçüncü çeyreğindeki aktif kalitesi olumsuz bir görüntü sergilemiştir. Diğer taraftan Banka son çeyrekte takibe düşen krediler oranında iyileşme olacağını ve tahsilatlarda da büyük montanlı bir krediye istinaden yapılan tahsilatın etkisiyle önemli bir iyileşme kaydedileceğini belirtmiştir.

Banka’nın net faiz marjı, kredi mevduat faiz makasındaki artışa rağmen TÜFE endeksli tahvillerin olumsuz etkisi ile %3,3’e gerilemiştir. Banka’nın aktif karlılığı ve özsermaye karlılığı ise çeyreksel bazda sırasıyla 140 ve 10 baz puan artarak %%11,7 ve %1,0 seviyesinde gerçekleşmişlerdir. Banka, bu çeyrekte 50mn TL (bir önceki çeyrek 278mn) TL gelir elde ettiği TÜFE endeksli tahvillerden TÜFE’deki Yükselişe bağlı olarak dördüncü çeyrekte yaklaşık 240mn TL gelir elde edileceğini belirtmiştir. Banka, bu durumun net faiz marjlarına yaklaşık 40baz puan olumlu katkı yapacağını belirtmiştir.

Buna istinaden kredi mevduat faiz makasındaki artışın da etkisiyle net faiz marjının son çeyrekte %4 civarında gerçekleşmesi ve yıllık net faiz marjının da bir önceki yılla yaklaşık aynı seviyede %3,85 olarak gerçekleşeceği beklenmektedir.

Vakıfbank’ın sermaye yeterlilik oranı ise bir önceki çeyreğe göre değişmeyerek %13,7 seviyesine gerçekleşmiştir. Sermaye yeterlilik rasyosunun korunmasında maddi duran varlık yeniden değerlemesi (37baz puan) katkı yapmıştır. Kurlardaki artış ise olumsuz etkilemiştir. Banka’nın tier-1 rasyosu ise 10 baz puan artarak %10,5 olarak gerçekleşmiştir.

Vakıfbank Basel-III kapsamında sermaye yeterliliği hesaplamalarıyla ilgili BDDK'nın Mart 2016 sonunda yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemelerinin yaklaşık 80 baz sermaye yeterliliğine olumsuz katkısı olacağını belirtmiştir. Ancak bu düzenleme yürürlüğe girmeden BDDK’nın Sermaye Yeterlilik Rasyosunu destekleyecek yeni düzenlemeler yapmasını bekledikleri ifade edilmiştir. Banka ayrıca şu an itibariyle seçim sonrası piyasaların dengelenmesinin de etkisiyle tier 1 rasyosunun %11 civarında olduğunu ve yılsonunu %11,5 civarında kapatmayı hedeflediklerini belirtmiştir.

Vakıfbank’ın tahmini değerini yapmış olduğumuz tahminimizdeki düzeltmeler, iskonto oranındaki değişiklikler ve piyasa çarpanlarındaki güncellemelere bağlı olarak 15.950mn TL’den 14.700mn TL’ye indiriyoruz. Vakıfbank hisse senetleri güncellediğimiz hedef piyasa değerine göre %22,1 iskontolu işlem görmektedir. Bu nedenle hedef hisse fiyatını düşürmemize karşın Vakıfbank için daha önceki “AL” önerimizi koruyor ve hedef hisse fiyatını 5,88TL olarak güncelliyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster