"ERKEN YAPILMIŞ BİR FAİZ İNDİRİMİ, TL VE ENFLASYONDA İLAVE BASKI OLUŞTURABİLİR"
Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, gelişmekte olan ülkelere dair risk algısında süregelen iyileşmeyle, sermaye girişlerinin son haftalarda yeniden hızlandığını ve TL cinsi varlıklarda ciddi değerlenmeler görüldüğünü ifade etti.
Özcan, bu süreç boyunca TCMB'nin temkinli bir şekilde likidite yoluyla 200 baz puana varan bir faiz indirimi yaptığına işaret ederek, günlük likidite operasyonlarıyla piyasadaki TL likiditesini artırarak bankalararasında oluşan gecelik repo faizini üç günde yüzde 11,8'den yüzde 9,8'e kadar çektiğini dile getirdi.
Bununla birlikte TL'nin halen aşırı değersiz seviyede olduğunu ve enflasyon görünümünün de görece olumsuz kalmaya devam ettiğini belirten Özcan, şunları aktardı:
"Piyasadaki en iyimser beklentilerden biri olarak, yıl sonunda enflasyonun TCMB'nin hükümete mektup yazması gerektiği anlamına gelen yüzde 7'lik hedef üst bant aralığının üzerinde, yüzde 7,5 seviyesinde oluşacağını tahmin ediyoruz. Küresel ekonomiye dair belirsizlikler sürerken, içeride de enflasyon ile cari açığa dair görece yüksek seviyeler ve yukarı yönlü riskler devam ederken erken yapılmış bir faiz indirimi, TL ve enflasyonda ilave baskı oluşturabilir. Daha fazla değer yitirmiş bir TL ve daha yüksek bir enflasyon ise ihracatçılar için girdi maliyetlerinde artış, hanehalkı için alım gücünde ilave kayıp ve reel sektör için kur riski anlamına gelecektir. Bu baskıları bertaraf etmek adına, TCMB'nin 24 Nisan'daki toplantısına kadar likidite politikasıyla imkanlar elverdiği ölçüde piyasada önemli bir rahatlama sağlayacağını ve bu ay faizlerde bir değişiklik yapmayacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte zorunlu karşılıklara sınırlı bir faiz ödemesi uygulamasının başlaması söz konusu olabilir."
Özcan, faiz indirimi için TL'nin seyrinin önemli hale geldiğine dikkati çekerek, mevcut seviyelerine kıyasla TL'de anlamlı bir değer kaybı gözlenmedikçe, TCMB'nin mevcut duruşunun kredi ve piyasa faizlerinde ilave düşüşlere fırsat vereceğini vurguladı.
Son dönemdeki iyimser koşulların istikrar kazanması ve kalıcı olduğunun gözlenmesinin, TCMB'nin gelecek aylarda faizleri kademeli olarak düşürmesine imkan tanıyacağını ve kredi-mevduat faiz farkını azaltarak iç talebi destekleyeceğini kaydeden Özcan, bu bağlamda gelecek dönemdeki olası aksiyonlar için dışarda Rusya ile Çin'e dair süregelen belirsizlikler ve Avrupa Merkez Bankası'ndan beklenen genişlemeci politika aksiyonunu, içerde ise enflasyonun seyrini takip etmek gerektiğini söyledi.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.