Ana SayfaMakro EkonomiUzmanlar enflasyonu nasıl yorumladı---

Uzmanlar enflasyonu nasıl yorumladı

3 / 3
Uzmanlar enflasyonu nasıl yorumladı
03 Mayıs 2013 - 10:55 www.finansgundem.com

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) indirim konusunda elinin halen rahat olduğunu ve önümüzdeki toplantıda politika faizinde 25 baz puan indirim beklediklerini kaydetti.

Gizem Öztok Altınsaç, bugün açıklanan enflasyon rakamlarının ardından piyasada yıl sonu enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü revizyon beklenebileceğine işaret ederek, "Beklentilerdeki aşağı yönlü hareketi MB beklenti anketinde de göreceğiz muhtemelen" diye konuştu.

Öztok Altınsaç, enflasyondaki gıda ve enerji kaynaklı trendin kalıcılığının söz konusu olması halinde, yıl sonunda %6 enflasyonun altının da konuşuluyor olabileceğine dikkat çekti ve faizde ana trend olarak düşük seyirlerin kalıcılığının çok olası gözüktüğünü söyledi.

Hem cari açık hem enflasyon hem TL ve faiz’de makro kırılmaların kalıcı olduğu bir döneme girildiği yönündeki görüşlerini yineleyen Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Nisan ayında enflasyon %0.4 oldu. Yıllık enflasyon da önceki %7.3 seviyesinden %6.1’e düştü. Enflasyondaki düşük seyrin sebebi gıda ve enerji fiyatları. Gıda da beklediğimizden daha fazla %1.3 düşüş var. Beklentimiz %0.5 düşüş yönündeydi. Ulaştırmada da %0.5 olan fiyat düşüşüne yakın %0.6 düşüş var.

Daha önceki notlarımızda enflasyonda 3 tane kalemden katkı gelirse ancak düşüş olabileceğinden bahsetmiştik. Gıda, Enerji, TL’de değerlenme, hem gıda hem emtia (petrol ve altın) tarafındaki düşüşler enflasyona katkı sağlamış gözüküyor. Şua nda aşağı yönlü risk olarak akıllarda bulundurulmalı. Çekirdek enflasyonda %5.4’e geriledi Önceki %5.8 olmuştu. Ekonomide enflasyon yaratacak yönde bir talep baskısı olmadığını görüyoruz. Bu da faizdeki düşük seviyenin kalıcılığı anlamına geliyor. 2013 beklentimizi ise %6.3 ile şuan değiştirmiyoruz." Bu duruşun, yeni faiz indirimlerine kapının açık olduğunu da gösterirken, nisan ayı PPK toplantısına benzer şekilde faiz koridorunun (50 baz puan) ve politika faizinin (25-50 baz puan) beraber bir şekilde aşağı çekilme ihtimalini yüksek gördüklerini dile getiren Bürümcekçi, dış konjonktürün de küresel politika faizlerini aşağı baskılayarak bu hamleler için uygun ortamı yarattığını düşündüklerini vurguladı.

Nitekim Merkez Bankasının, Enflasyon Raporu'nda, 'bir yandan yurt dışındaki düşük faiz ortamına uyum sağlarken diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde adımlara (ROK) devam etmenin mevcut konjonktürde en uygun politika bileşimi olduğunu' söylediğini ifade eden Bürümcekçi, "Öte yandan pazartesi günü açıklanacak olan nisan ayı reel kur endeksinin enflasyon gerçekleşmesi sonrası 121 seviyesine çok yakın gerçekleşeceğini öngörürken şu anda bulunulan 2,0700 kur sepeti seviyesinde seyrin mayıs ayı boyunca sürmesi durumunda 121 seviyesinin civarında kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz" öngörüsünde bulundu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster