Şekerbank ( http://www.sekerbank.com.tr ) Tarafından Hazırlanan Analiz Bülteni:
"Temmuzda tüketici enflasyonu %0,45 oldu böylece, haziran itibarıyla %9,2 olan yıllık enflasyon, temmuz itibarıyla %9,3'e yükseldi. Ayrıca, haziran itibarıyla %9,7 olan yıllık çekirdek enflasyon (TÜFE-I) da temmuz itibarıyla %9,8 olarak dezenflasyon olmadığına işaret etti. Temmuz enflasyonunda gıda fiyatlarının katkısı da bulunmuyor. Dolayısıyla, enflasyonun ve beklentilerin %5 hedefinden uzak seyrinin para politikasının gevşetilmesine işaret etmediği belirtilebilir. Enflasyonun baz etkisiyle hafif gerilemesini ve yıl sonunda %8,7 olmasını bekliyoruz yani, dezenflasyon ve %5 hedefine yaklaşma olasılığı gelecek yıla sarmış durumda.
Enflasyon verileri sonrasında, önümüzdeki dönemde para politikası beklentimiz şöyle: 27 Ağustos'taki Para Politikası Kurulu toplantısında %8,25 olan politika faizinin 25 baz puan daha indirilmesini mümkün görüyoruz %7,50 olan gecelik borç alma faizi de 25 baz puan indirilirken, %12,0 olan gecelik borç alma faizinin sabit tutulması olasılığı daha güçlü görünüyor. Ayrıca, mevcut enflasyon yanında beklentilerin de %5 hedefinden uzak olduğu göz önünde
tutulursa veya 5 ve 10 yıllık tahvil faizlerine bakılırsa TCMB'nin faiz indirimlerinde çok fazla yer olmadığı yinelenebilir yani, politika faizinin %8'in altına gelmesinin riskli olduğu görüşümüzü koruyoruz. Kaldı ki bugünkü verilerden sonra enflasyon beklentilerinde bozulma görülmesi ve bu ay indirim yapılmaması olasılığının arttığı da
ifade edilebilir.
Ek olarak, para politikasının önümüzdeki dönemdeki seyri açısından şunlar belirtilebilir: FED'in para politikasını normalleştirme sürecince faiz artırımlarına başlayacak olması gündemdeki yerini korur, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki %4,3'lük büyümesi ve sonrasında tüketimin de toparlanmasına işaret eden veriler gelirken para politikasının yeterince sade ve sıkı tutulmasında yarar olduğu belirtilebilir. Yani, politika faizi aşırı düşürülürken, kurların
olası yükselişine karşı gecelik faizin yüksek tutulmasının, daha önceleri de olduğu gibi, işe yaramaması riski olduğu ve bu riskin hedeften uzak enflasyon anlamına geldiği değerlendirilebilir.
Tüketici enflasyonu temmuzda %0,45 oldu beklentimiz %0,02, beklenti ortalaması %0,13'tü.
Yıllık enflasyon temmuz itibarıyla %9,3'e yükseldi haziran itibarıyla %9,2'ydi.
Aylık enflasyonda gıda haricindeki fiyatlar, örneğin tütün grubundaki %2'lik artışın yanısıra giyim grubundaki mevsimsel gerilemenin düşük kalması belirleyici oldu nitekim, gıda hariç beklentimiz -%0,1'di, gerçekleşme %0,4 oldu.
Yıllık çekirdek enflasyon rakamları da yükseldi.
27 Ağustos'taki Para Politikası Kurulu toplantısında %8,25 olan politika faizinin 25 baz puan daha indirilmesini mümkün görüyoruz gecelik borç alma faizi de 25bp indirimle %7,25'e çekilirken, %12,0 olan borç verme faizinin sabit tutulması olasılığı daha güçlü görünüyor. Bu beklentimizde faiz indirimlerinin süreceği yönündeki mesajlar belirleyici, yani indirim yapılmamasında yarar olduğu ve yapılmayacağı da değerlendirilebilir.
TCMB temmuzda politika faizini 50bp indirdi ve indirimin süreceğine işaret etti.
Dezenflasyon gözlenmiyor ki bu durum yıl sonu beklentilerini yükseltebilir.
TCMB Beklenti Anketi'ne göre on iki ve yirmi dört aylık enflasyon beklentileri gerilemiyor, hatta yükselmesi olasılığı bulunduğu da değerlendirilebilir.
Yıllık enflasyon ve çekirdek enflasyon hedefin uzağında.
Aylık enflasyon beklentilerin üstünde ve bunda gıda fiyatları etkili değil.
Gelişen piyasalara yönelen sermaye girişlerinde bozulma yok ve TL olumsuz ayrışmıyor.
TCMB'nin 2014 için enflasyon tahmini %7,6 ve halihazırdaki veriler bu tahmine ilişkin varsayımlarından yüksek:
Gıda fiyatları artışı için 2014 varsayımı %9,0 temmuz itibarıyla yıllık artış %12,6.
Brent petrol için 2014 varsayımı $108 ve eldeki son rakam $105.
Enflasyon öngörüleri:
TCMB'nin enflasyon hedefi %5,0.
TCMB'nin enflasyon tahminleri: 2014 için %7,6 2015 için %5,0.
TCMB Beklenti Anketi'ndeki beklentiler: 2014 için %8,3 12 ay sonrası için %7,3, 24 ay sonrası için %6,7.
Halihazırdaki beklentimiz: 2014 için %8,7 12 ay sonrası için %6,6, 24 ay sonrası için %6,5.
Çekirdek enflasyon göstergelerine göre on iki aylık fiyat artışları:
TÜFE-H endeksine göre %10,4 geçen ay itibarıyla %10,2.
TÜFE-I endeksine göre %9,8 geçen ay itibarıyla %9,7.
TÜFE-H: TÜFE'den işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içkiler ile tütün ürünleri, enerji ve altın gruplarını dışarıda bırakan endeks.
TÜFE-I: TÜFE'den gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri, enerji ve altın gruplarını dışarıda bırakan endeks.
Bazı TÜFE kalemlerinin 12 aylık seyri:
Gıda grubunda dezenflasyon gözlenmiyor: %12,6, geçen ay itibarıyla %12,5'ti.
Ulaştırma grubunda dezenflasyon gözleniyor: %10,3, geçen ay itibarıyla %12,0'dı.
Konut grubunda dezenflasyon gözlenmiyor: %5,4, geçen ay itibarıyla %5,3'tü.
Ev eşyası grubunda dezenflasyon gözlenmiyor: %9,3, geçen ay itibarıyla %9,2'ydi.
Yurt içi üretici enflasyonu:
Aylık %0,73.
Son 12 ayda %9,5 geçen ay itibarıyla %9,8'di."
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.