Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, ikinci çeyrekte de büyümenin büyük ölçüde dış ticaretten kaynaklandığına değinerek, tüketim ve yatırımların öngörülerden zayıf kalmasını olumsuz olarak değerlendirdi.
Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, Türkiye GSYH’sının 2014 yılı ikinci çeyreğinde beklentilerden zayıf bir performans göstererek %2.1 büyüyebildiğini kaydetti.
Şenol, "Bu arada, ilk çeyrek büyümesi %4.3’ten %4.7’ye yukarı yönde revize olurken, 2013 yılık büyümesi de %4.0’ten 54.1’e revize edildi. GSYH büyümesinin beklentilerin altında kalmasında, tüketim eğilimindeki güç kaybının öngörülerden daha sert olması ve benzer şekilde yatırımlar tarafında görülen daralma etkisi geldi.
İlk çeyrekte özel tüketim sadece %0.4 büyüyebilirken, yatırımlar ise %3.5’lik daralma gösterdi. Yatırımlardaki daralmada kamudaki %0.4’lük gerileme ötesinde özel sektör yatırımlarındaki %4.1’lik daralma belirleyici oldu. İkinci çeyrekte büyümenin temel kaynağı ise dış ticaret gerçekleşmesi oldu" diye konuştu.
Büyümeye katkılar açısından bakıldığında t özel ve kamu tüketimlerinin %0.3’lük katkılarına karşın, yatırımlardaki gerilemenin %0.9’luk daraltıcı etki yarattığına değinen Serdar Şenol, ayrıca, sok değişimlerinden de %0.4’lük daralma etkisinin geldiğini, buna karşın, net dış ticaretten 2.9’ puanlık büyüme etkisi oluştuğunu, ki büyümenin
temel kaynağının da net dış ticaretteki dengelenme eğilimi olduğunu belirtti.
Ekonomist Şenol, sektörel bazda ise imalat sanayinde ancak %2’de kalan büyüme eğilimine inşaat sektörünün de %2.6’lık düşük büyümesiyle zayıf görünüm bazında destek verdiğini iafde etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"İthalattaki daralma etkisiyle ticaret sektöründe ancak %0.3’lük büyüme olurken, finans sektörü %7.1’lik büyümesiyle bu çeyrekte en fazla büyüyen sektörlerden biri oldu.
İkinci çeyrekte de büyüme büyük ölçüde dış ticaretten kaynaklanırken, tüketim ve yatırımların öngörülerden zayıf kalmasını olumsuz olarak değerlendiriyoruz.
Üçüncü çeyreğin ilk üretim verisinde görülen kısmi güçlenme ve özellikle 2014 yılı ilk çeyrek büyümesinin %4.3’ten %4.7’ye revize edilmesiyle şimdilik %3.2’lik yıllık büyüme beklentimizi değiştirmiyoruz. Bununla birlikte, verilerin güç kaybı durumunda büyüme beklentimiz üzerindeki aşağı yönlü riskler giderek yükselmekte.
İkinci çeyreğin tüketim ve yatırım eğilimindeki zayıf görünüm yine de büyümeye dair iyimserliği azaltıcı bir etken olmakta. "
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.