<
Ana SayfaFinans KulisUstalardan önemli tavsiyeler---

Ustalardan önemli tavsiyeler

4 / 7
Ustalardan önemli tavsiyeler
04 Eylül 2014 - 08:52 www.finansingundemi.com

Aslanoba Capital Kurucu Başkanı ve Aslanoba Gıda Yönetim Kurulu Başkanı/Hasan Aslanoba

Hazine Müsteşarlığı onaylı Türkiye’nin ilk resmi melek yatırımcısı, Ocak 2013’ten bu yana bir kısmı ABD’de olmak üzere 48 İnternet girişimine, kişisel servetinden tam 44 milyon dolar aktardı. Erikli Su’nun eski sahibi Hasan Aslanoba, bu haliyle Türkiye İnternet dünyasının en güçlü yatırımcısı konumunda. Üstelik yaptığı yatırımların en az 15’i şimdiden ilk değerlemelerini ikiye hatta üçe katlamış durumunda. Aslanoba’nın yatırım felsefesi bu kadar hızlı davranmasını çok net açıklıyor: “İnternetten korkma, geç kalmaktan kork”

Bir yatırımcı olarak stratejisini kurarken en çok etkilendiği kişinin ise Apple’ın kurucusu Steve Jobs olduğunu anlatıyor. Jobs’ın “Bir lider ile takipçisini ayıran en önemli şey, inovasyondur” sözüne gönderme yaparak “Steve Jobs, ürün ile iş modeli inovasyonunu birleştirerek muazzam bir değer yarattı. Ancak ben mühendis değilim dolayısıyla yatırımlarımın çoğu iş modeli inovasyonu odaklı. Hiç şüphesiz pek çok büyük şirket  farklılık yaratan iş modelleriyle öne geçmiştir, altta kullanılan teknoloji ise çoğu kez araçtır.”

Aslanoba, İnternet’e çok inanıyor. Hatta iş hayatına yeni girmiş olsa mutlaka San Francisco’ya gidip en az üç sene bilgi, tecrübe ve kişisel ağını geliştireceğini daha sonra Türkiye’ye dönerek bir start-up kuracağını söylüyor.

Ve bugünün iş dünyasında en iyi fırsatların İnternet tabanlı iş modellerinde olduğunu düşünüyor. Bu alanda bilgi seviyesine güvenmeyenlere risk sermayesi fonlarını öneriyor. “50 veya 250 milyon dolarınız varsa” diyor, “Çok iyi bir ekip kurarak yeni ekonomi şirketlerine, ancak çok sayıda şirkete riski dağıtarak yurtiçinde ve yurtdışında yatırım yapın.”

Buna karşılık günümüz temayüllerine pek uymayacak şekilde en riskli yatırımı alışveriş merkezleri olarak görüyor. Pek çoğunun (lüks markalar taşıyanlar ve restoran, fitness gibi sosyalleşme fırsatları sunanlar hariç), e-ticaret nedeniyle beş 10 sene içinde çok fazla etkileneceğini düşünüyor.

Peki internet riskli değil mi? “Oyunun kuralı bu” diyor, “Bazı yatırımlarım gelecekte belki 10 mislinden fazla getiri sağlarken bazılarının da kapanacağını bilerek devam ediyorum.”

Bu işten kazanacağı parayı ise pek önemsemiyor. “Para benim için sadece daha fazla yatırım yapabilmeme yardımcı olan bir araç” diyor ve ekliyor: “Zaten hayat standartlarım iyi bir seviyede, bunun da üstüne çıkmaya çalışmak çevre kirliliği ve israf anlamına geliyor.”

Aslanoba’nın girişimcilere tavsiyesi ise bir an önce harekete geçmeleri: “işin başında olanlar ürünlerini mükemmelleştirmek için çok zaman ve para harcamasınlar, ‘Yılın Start-up’ anlayışı gereğince, asgari temel özelliklere sahip ürünleriyle hemen müşteriden geri dönüş almaya başlasınlar. Unutmasınlar, yerleşik büyük şirketler, bir iş modelini uygularken start-up şirketler, fark yaratan bir iş modeli araştırıyor konumundadır. Araştırmalarında en önemli kaynak ise bizzat müşteriden topladıkları geri dönüşlerdir” diyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster