Ana SayfaFinans KulisUstalardan büyüme tavsiyeleri---

Ustalardan büyüme tavsiyeleri

6 / 6
Ustalardan büyüme tavsiyeleri
05 Eylül 2014 - 16:43 www.finansgundem.com

Markafoni Kurucu Ortağı ve Türkiye Girişimcilik Vakfı Başkanı/Sina Afra

“Türkiye’nin internet aleminin en başarılı girişimcisi kimdir” sorusunun birçokları için tek bir yanıtı var: Sina Afra. Markafoni’nin kurucu ortağı, son altı yıl içinde 200 milyon dolar piyasa değerine sahip bir e-ticaret grubu inşa etti; Markafoni dışında beş farklı ülkede 10 şirket kurdu; Türkiye’nin en etkin melek yatırım ağlarından Galata Business Angels’ın (GBA) kuruluşunda yer aldı. Bunların yanına TÜSİAD üyesi oldu; Endeavor  Türkiye’nin yönetim kuruluna girdi ve Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın başkanlığını üstlendi. Afra iş hayatındaki hikayesinin temelinde “her zaman büyük düşünmek ve ufak adımlar atmak”  felsefesinin yattığını söylüyor. “Başta babam olmak üzere iş çevremden aldığım nasihat, zaman içinde her adımımda dikkate aldığım belirli bir bakış açısı geliştirmemi sağladı” diyor.

Afra, Markafoni’deki hisse satışları (geçen nisanda Markafoni’deki tüm hisselerini sattı) ve kurduğu girişimlerin piyasa değerlerindeki artıştan kaynaklanan ve tam miktarını açıklamadığı bir servet edindi. Ama ona göre servet edinmek hiçbir zaman hedef olmamalı. “Öyleyse” diyor. “yanlış bir motivasyonunuz olduğunu söyleyebilirim. Sevdiğiniz işi, iyi insanlarla yapınca başarı kendiliğinden geliyor. O da maddi olarak tatmin edici bir sonucu da beraberinde getiriyor.” Bugüne kadar kazandığı paranın ise kendisi için “yatırımları veya girişimlerindeki başarının bir göstergesi” olduğunu söylüyor.

En iyi yatırımını ise “elbette Markafoni” diyerek diye işaret ediyor ve ekliyor: “Bugüne kadar yaptığım en iyi işlerin kendi girişimlerim olduğunu düşünüyorum.” Altı yıl öncesine bakarak bugün işe sıfırdan başlasa, yine teknolojiye yatırım yapacağını ama bu kez çok daha geniş bir vizyon ortaya koyarak Türkiye merkezli ama birkaç ülkede birden faal olan bir girişimi hayata geçireceğini söylüyor.

Yatırımcılara Türkiye’den vazgeçmemeyi ama her sektörde bulunmayı değil, belli alanları takip etmelerini öneriyor. Kast ettiği bu sektörler ise 50 milyon doları olan bir yatırımcı için enerji, internet ve üç boyutlu yazıcılar… “1 milyon dolarınız varsa bankaya götürün” diyor, “250 milyon dolarınız varsa da paranın yarısını hibe edin, ülke namına güzel bir şeyler yapın.”

Girişimcilere ise “başkalarının tavsiyelerine çok kulak asmayın” önerisinde bulunuyor: “Kendi deneyimlerinizi edinin; gerekirse bunun bedelini siz ödeyin ama yolunuza devam edin.” (FORBES TÜRKİYE)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster