Ana SayfaYaşam-MagazinTürkiye’nin hafızası SEKA Kâğıt Müzesi açılıyor---

Türkiye’nin hafızası SEKA Kâğıt Müzesi açılıyor

5 / 6
Türkiye’nin hafızası SEKA Kâğıt Müzesi açılıyor
02 Kasım 2016 - 12:16 www.finansgundem.com

Kâğıda adanmış bir ömür

Türkiye’de kâğıt denilince, ilk akla gelen isim Mehmet Ali Kâğıtçı. Türkiye’nin ilk kâğıt mühendisi ve SEKA’nın kurucusu. Yaşamını kağıda ve SEKA’ya adayan Kâğıtçı’nın hayatının dönüm noktaları, yazdığı çok sayıda kitap, belgeler ve bilgiler Mehmet Ali Kağıtçı Anı Salonu’nda yer alıyor.

SEKA’ya ruhunu veren SEKA’lıların hikâyesi

İzmit’te SEKA’lı olmak, SEKA’da çalışmak büyük bir anlam taşıyordu. SEKA’nın uzun yıllar süren tarihi boyunca neler yaşandı? Fabrikadan kimler geldi? Kimler geçti?

Müzenin SEKA’lılık ruhunu günümüze taşıyan bölümünde, SEKA’da çalışanların yemek yediği tabaklar ve kahve içtiği fincanlar yer alıyor. Sekasporlu sporcuların Dünya, Avrupa şampiyonaları ve olimpiyatlarda kazandıkları altın madalyalar, yazları güneşin batışını izledikleri SEKA Kampı’nda nasıl vakit geçirdikleri, hem o dönemden hatıra kalan objelerle hem de çalışanlarının anılarını anlattıkları sözlü tarih çalışmalarıyla ziyaretçilere aktarılıyor.

Çocuklar kâğıdın yolculuğuna tanıklık ediyor

SEKA Kâğıt Müzesi’nin içerisinde geleneksel yöntemle kâğıt yapma atölyeleri, ebru gibi kâğıt sanatlarına ilişkin atölye ve sergiler yer alıyor. Müze içerisinde düzenlenecek olan atölye çalışmaları sayesinde çocuklar kâğıt ile nelerin yapılabileceğini görebilecek ve kâğıdın yapım süreçlerine tanıklık etme şansı yakalayabilecekler.

Müze içerisinde yer verilen geçici sergi salonları ise sergilerini açmak isteyen herkese kapısını açık tutuyor. Ayrıca müzede özel olarak ayrılan etkinlik bölümüyle “El yapımı Kâğıt Atölyesi”nde kendi kâğıdını yapabilecek, Origami, Kirigami, Kâğıt Boyama, Hüsn-i Hat, Minyatür, Tezhip ve Ebru gibi kağıt sanatları ile buluşabilirsiniz.

(Fotoğraf: Türkiye'nin ilk kağıt mühendisi ve kimyager M. Ali Kağıtçı)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster