MÜSLÜMAN NÜFUSUN BÜYÜMESİ SEKTÖRÜN İTİCİ GÜCÜ
Alman Danışmanlık Firması Avantalion'un dünya genelindeki katılım bankacılığını incelediği bir başka rapora göre İslami bankacılık, kadar konuyla ilgili uzmanların eksikliği, olumsuz vergi politikaları ve İslami bankacılığın İslami bir kavram olarak algılanması nedeniyle bazı zorluklarla karşı karşıya. Yine de, özellikle Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde ve bölgelerde ciddi bir büyüme potansiyeline sahip. "İslamcı Finans- Özel Bir Sunuş" başlıklı rapora göre, hem Avrupa'da artmakta olan Müslüman nüfusu, hem de finansal krizin sebep olduğu yeni alternatif arayışları bu potansiyelin temellerini oluşturuyor. Rapor uyarınca, 2006-2011 döneminde sektördeki varlıkların büyüklüğü ortalama yüzde 18.8 artış gösterdi. 2011 yılında aslan payı 388 milyar dolarla İran'a düştü. Dünyada yönetilen varlıkların yüzde 36'sını elinde bulunduran bu ülkenin yönettiği varlıkların büyüklüğü, kendisini takip eden Suudi Arabistan'ın iki katı büyüklüğünde. Malezya, BAE ve Kuveyt'te de varlıkların büyüklüğü 75 milyar doların üzerinde. Rapora göre şu an İran en büyük oyunculardan biri olsa da, Malezya ve Suudi Arabistan büyüme potansiyelleriyle öne çıkıyor. Örneğin Malezya'da pazar penetrasyonunun yüzde 18 civarında olduğu göz önüne alındığında, pazarın toplam büyüklüğünün 550 milyar dolar, yani İran'ın 1.5 katı olduğu hesaplanıyor.
Raporda yapılan değerlendirmelere göre Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde ve bölgelerde ciddi bir büyüme potansiyeli var. Dünyada Müslüman nüfusun 2010-2030 döneminde yüzde 35 büyüyerek 1.2 milyardan 2.2 milyara yükselmesi bekleniyor. Sektördeki büyümenin diğer itici gücü kurumsal alandan gelen talep olacak. Ortadoğu ve Asya'daki birçok şirket Müslüman ortaklarının, İslami kurallara dayanan finans sistemiyle çalışılması baskısı altında. Bu yıl küresel sukuk ihracının yüzde 66 artarak 44 milyar doları bulması bekleniyor. Üçüncü itici güç ise Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerdeki güçlü ekonomik büyüme. 2009 yılında yaşanan ekonomik yavaşlama sonrasında petrol fiyatlarında meydana gelen canlanma, bu ülkelerin parasal sistemine likidite girişini hızlandırdı. Ticari ve sosyal alanlarda sermaye yatırımlarının artması hisse senedi ve tahvil piyasalarında talebi artırdı.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.