TÜRKİYE'DE KATILIM BANKALARI GÜÇLENİYOR
Türkiye de hızlı büyüyen bir pazar. Katılım bankalarının gelecek 10 yılda pazar payını iki katından fazla artırarak yüzde 10'a yükseltmesi bekleniyor. Türkiye, sukuk (kira sertifikası) pazarına ilk adımı geçen eylül ayında attı.
Hazine'nin eylül ayında 1 milyar dolarlık borçlanma öngören ihracına 5 katı talep geldi. Hazine bu ihraçla Türkiye'nin daha önce tam olarak faydalanmadığı İslami yatırımcı kitlesinden fon sağlamış oldu. Sukuk piyasası Körfez ülkelerinde doğdu. Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Endonezya, Katar gibi ülkeler her yıl milyarlarca dolarlık sukuk ihraç ediyor. Gerçekleştirilen 'sukuk' işlemlerinin lider oyuncusu Malezya iken, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Endonezya piyasasının yine en aktif ülkeleri. Malezya, 2009'un ilk dokuz ayında gerçekleştirilen sukuk işlemlerinin yüzde 68'ini tek başına yaptı. Birleşik Arap Emirlikleri'nin bu yıl yer almadığı piyasada ikinci büyük aktör ise yüzde 15'lik payıyla Suudi Arabistan oldu. 2009'un ilk dokuz ayında yapılan işlemlerin yüzde 90'ı üç ülke tarafından gerçekleştirildi.
Önceleri doğu ülkelerinin ilgi gösterdiği sukuk ihracı Avrupa'da da yayılıyor. Kira sertifikası piyasası için İngiltere, Fransa, Hindistan ve Rusya yasal düzenleme yapıyor. İslami finans sisteminin uygulamasını sağlayacak yasa değişikliklerini yaparak İslami bankalar kuran tek Avrupa ülkesi olan İngiltere'de 21 banka bu tür bankacılık hizmetleri sağlıyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.