<
Ana SayfaBankacılıkTürkiye'de katılım bankaları güçleniyor---

Türkiye'de katılım bankaları güçleniyor

2 / 11
Türkiye'de katılım bankaları güçleniyor
13 Ekim 2012 - 08:28 www.finansgundem.com

 SATIN ALMA VE BİRLEŞMELER ARTIYOR
Ernst and Young'un raporuna göre, 2011'de sektör hareketli dönemler geçirdi. Katar Merkez Bankası, yeni düzenlemeler çerçevesinde İslami bankacılık gişelerinin yılsonu itibariyle yasaklanacağını duyurdu. Afrika genelinde birçok ülke İslami bankacılık planları açıkladı, regülasyon ve yasama rejiminde buna yönelik değişikliklere gitti. Bu kapsamda Amrah Bankası İslami bankacılığa uygun hale getirildi. Kuveyt'de Warba Bankası kuruldu. Umman'da İslami finans endüstrisi için Kraliyet'den izin çıktı. İlk bankacılık lisansı yılın ikinci çeyreğinde verildi. Bahreyn İslamic ve El Selam Bankası, birleşme olanakları üzerine görüşmeler yaptığını bildirdi.
Uluslararası Katar Bankası, İslami bankacılık faaliyetlerini Barwa Bank'a sattı. ENDB, Dubai Bankası'nı satın aldı. HSBC Ortadoğu, 2011 yılının mayıs ayında 500 milyon dolarlık sukuk ihracı gerçekleştirirken, ekim ayı sonu itibariyle küresel sukuk ihracının büyüklüğü 63 milyar doları buldu. Sukuk ihracında Malezya başı çekerken, Malezya'dan sonra en büyük katkıyı KİK ülkeleri yaptı. Bu arada, yine geçtiğimiz yıl içinde Amerikan finans kuruluşu Goldman Sachs, İrlanda Borsası ile birlikte İslami tahvil programı başlattı. 
Raporda, operasyonel etkinliğin artırılmasının İslami bankaların karlılığının yüzde 25 yükselebileceğini belirtiliyor. MENA'da İslami bankacıların 2015'te toplam net kar potansiyeli 15-19 milyar dolar aralığında hesaplanıyor.Bu endüstride potansiyel büyüme fırsatları ise gelişmekti olan İslami coğrafyalarda büyümeye çalışma, reel ekonomiye entegre olma, perakende bankacılıkta daha güçlü konumlanma, KOBİ bankacılık hizmetleri olarak sıralanıyor. 
Şu anki büyüme hızıyla MENA'da ticari bankalarla birlikte İslamcı bankacılık varlıklarının 2015 yılına kadar 575 milyar dolar daha artış göstereceği tahmin ediliyor. Bu tahminler doğrultusunda 2015'te İslami bankacılık varlıklar liginde Suudi Arabistan'ın 291 milyar dolarla başı çekmesi bekleniyor. Umman 156, Irak 140 milyar dolarla ikinci sırada. Bu ülkeleri 104 milyar dolarla Kuveyt izlerken, Türkiye 87 milyar dolarla üst sıralarda yer alacak. Şu an İslami bankaların büyük bir kısmı KİK içinde faaliyetlerini sürdürüyor. Ancak güçlü talebe paralel olarak 2020 yılına kadar MENA'da tahminen 100 yeni İslami finans kuruluşun da faaliyete geçmesi bekleniyor. 
Raporda, İslami bankacılık alanında öne çıkan ülkelere de spot ışığı tutuluyor. Malezya, Türkiye ve Umman'ın mercek altına alındığı bu bölümde Malezya'nın sermaye piyasası ürünleri geliştirmek için sağladığı teşviklere dikkat çekilirken, Türkiye'nin katılım bankacılığının 2006-2010 yılları arasında bileşik yılda ortalama yüzde 30'un üzerinde büyüme gösterdiğinin altı çiziliyor. Gelecek beş yılda İslami bankacılık pazarının 6-10 milyar dolar büyüme potansiyeli bulunduğuna işaret edilen Umman'da ilk iki İslami bankacılık iznin çıktığı hatırlatılıyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster