Türkiye
* Toplam bankacılık varlıkları 2010'da 652 milyar dolar, 2006-2010 döneminde bileşik yıllık ortalama büyüme yüzde 25 oldu. İslami bankacılık varlıklarının büyüklüğü ise 2011'de The Banker'ın 'En Büyük 500 İslami Finans Kuruluşu' raporuna göre 28 milyar dolar. İslami bankacılık pazar payı 2010'da yüzde 4.3 idi.
* Türkiye'de 49 banka bulunuyor ve bunların 4'ü katılım bankası.
* Türkiye'de katılım bankacılığıyla ilgili özel düzenlemeler bulunuyor.
* Katılım bankalarının toplam şube sayısı 2010 yılında yüzde 8 artış kaydederek 607'ye çıktı.
Umman
* Toplam bankacılık varlıkları 2010'da 41 milyar dolar iken, 2008-2010'da yıllık ortalama büyüme yüzde 6.6 olarak gerçekleşti.
* Ancak Kraliyet, İslami bankacılık faaliyetlerine yeşil ışık yaktı
* Umman Merkez Bankası'nın İslami bankacılığa izin vermesi ve İslami finans faaliyetleri için gerekli düzenlemelerin yapılması bekleniyor.
* Tamamıyla İslami finans alanında faaliyet gösterecek iki bankaya izin verildi, çoğu geleneksel bankanın da Şer'i kurallara uygun gişeler açacağı tahmin ediliyor.
Diğer gelişmiş pazarlar
* İslami finans likidite sıkışıklığı yaşanan Asya ve Avrupa'nın finans piyasalarına doğru genişliyor. İngiltere, Fransa ve Almanya İslami finans için en büyük potansiyeli taşıdığı düşünülen Avrupa pazarları.
* İngiltere'nin ilk İslami finans kuruluşu İslamic Bank of Britain, faaliyetlerine 2004 yılında başladı.
* Fransa'da muharaba kontratlarına ve sukuk ihracına izin veren düzenlemeler 2008 yılında hayata geçirildi.
* Almanya'da katılım bankası Kuveyt Türk'ün Kuveyt Türk'ün Almanya'da Federal Mali Denetim Kurumu'na (BaFin) bu ay içinde başvuruda bulunması bekleniyor. Almanya'da dört milyondan fazla Müslüman'ın yaşadığı göz önüne alındığında Kuveyt Türk'ün girişiminin İslami bankacılık açısından önemli bir sınav olacağı belirtiliyor.
* Avustralya'da National Australia Bank, Şer'i kurallara uygun tahvil ihracı gerçekleştirmek için regülatörlerle görüşmeler yapıyor.
* Çin'de Hong Kong, kent yönetiminin vergi kurallarının, İslami tahvil ihracına izin verecek şekilde yeniden düzenlenmesini istiyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.