“İÇ DENETİM, BAĞIMSIZ, TARAFSIZ BİR GÜVENCE VE DANIŞMANLIK SAĞLAMA FAALİYETİDİR”
-Sürdürülebilir büyümede iç denetimin rolü nedir?
-Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü tarafından yapılan tanımıyla iç denetim; bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacıyla gerçekleştirilen bağımsız, tarafsız bir güvence ve danışmanlık sağlama faaliyetidir. İç Denetim, kurumun risk yönetimi, kontrol ve kurumsal yönetim süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek amacına yönelik sistemli ve disiplinli bir yaklaşım getirerek kurumun amaçlarına ulaşmasına yardımcı olur. Bu haliyle iç denetim fonksiyonu kurumsal yönetim ve sürdürülebilir büyümenin güvencesi niteliğindedir. İşletmelerin sürdürülebilir büyümesine destek olan ve faaliyetlerinin ve büyümelerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan en önemli araçların başında gelmektedir.
-Küresel ekonomik ortamda artan risk unsurlarına karşı iç denetimin önemi nedir?
-Küresel ekonomik ortamda şirketler yerel pazarların yanı sıra uluslararası arenada da faaliyet göstermektedirler. Bunun bir sonucu olarak da siyasi, üretim, itibar, yasal, finansal istikrar, marka değeri v.b. yerel risklerin yanı sıra küresel ekonomik konjonktür, karşı taraf riski v.b. uluslararası finansal risklere de maruz kalmaktadırlar. Bu risklerin neler olabileceği, kurumun risklere karşı farkındalığı, bunlara karşı organizasyonların gerekli kontrolleri belirleyip belirlemediği, bu kontrollerin maruz kalınabilecek riskleri hangi seviyeye indirgediği v.b. konularda iç denetim fonksiyonu bir yol gösterici olarak yer almaktadır.
-Küresel iş dünyasında değişen gündemde iç denetim oldukça önemli bir role sahip olmuşken ülkemizde durum nasıl?
-Dünyada geçmişte yaşanan kurumsal iflaslar ve yıkılmalar ve bunların sonucunda sektördeki güven ortamının sarsılması iç denetim fonksiyonunun önemini artırmıştır. İç denetim fonksiyonu esas olarak, işletmenin etkinliğini ve yeterliliğini standartlara uyum açısından değerlendirirken, üst yönetime ortaya çıkabilecek sorunlar ile ilgili olarak yol göstermektedir.
Ülkemizin ekonomik altyapısı incelendiğinde faaliyet göstermekte olan şirketlerin yaklaşık % 95’inin aile şirketi olduğu görülmektedir. Aile şirketleri ekonomiye katkı sağlamakla beraber beraberinde bir takım yapısal sorunlarda getirmektedirler. Özellikle iç denetim kavramı açısından bakarsak bu şirketlerde iç denetim birimi beklenen amaçlar doğrultusunda faaliyet göstermemektedir. Ancak Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiklerine bakıldığında kurumsal yönetim ilkeleri, şeffaflık ve riskin erken saptanması gibi kavramların önem kazandığı ve iç denetim fonksiyonunun bu sürecin kilit noktası olduğu görülmektedir. İşletmelerin ticari hayatta faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri ve kalıcı olabilmeleri için denetim en önde gelen unsurlardan birisi olacaktır.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.