<
Ana SayfaRöportajlarTürkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor---

Türkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor

3 / 8
Türkiye’de kaç şirket ‘iç’ten denetleniyor
20 Mayıs 2016 - 10:25 www.finansingundemi.com

“500 ÇALIŞANA BİR İÇ DENETÇİ”

-Ülkemizde kaç iç denetimci var?
-Sektörde denetimin öneminin iyice yerleşmesiyle birlikte, iç denetçi sayısı da bu paralelde özellikle son yıllarda hızla artmıştır. Bankacılık sektörü iç denetçi sayısı adına en fazla istihdam sağlayan sektör olarak karşımıza çıkmakta yaklaşık 2100 üzeri iç denetçinin bu sektörde çalıştığı tahmin edilmektedir. Kamu tarafı son dönemde hem düzenlemeler hem de istihdam anlamında öne çıkmakla birlikte net ya da yaklaşık bir sayı vermek güçtür. Ancak 2003 yılında çıkarılan 5018 sayılı yasa ile (Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu) kamu yönetiminde reform çalışmaları başlatılmıştır. Finans ve bankacılık sektörü gibi kamu tarafı adına net bir sayı vermemekle birlikte hem düzenleyici hem de ayrı ayrı kamu kurumlarında iç denetim olgusunun önemle ele alındığı, TİDE olarak bize eğitim talebi yönünde yapılan müracaatlardan takip etmekteyiz. Ayrıca kamu için belirtmem gereken bir diğer husus ise uluslararası sertifika almanın terfi kriteri olarak getirilmesi uygulamaların uluslararası standart ve prensiplere uygun yerine getirilme çabalarına verilecek önemli örnektir.

Kamu, 2000’li yıllardan önce kapalı kutuydu ve şeffaf değildi. Ama şimdi çok başarılı bir şekilde kendini geliştiriyor. Denetim bölümlerinin başında olan bürokratlarla zaman zaman seminer ve toplantılarda karşılaşıyoruz. İnanın uluslararası uygulamaları bilen, çok kaliteli, iyi eğitim almış kişiler ve meseleleri çok iyi biliyorlar.

Konuya reel sektör tarafından baktığımızda ise halen iç denetim fonksiyonunun sadece finansal kontroller seviyesinde kaldığı güvence ve danışmanlık olarak teyit edeceğimiz faaliyetlerin tam yerleşmediğini görmekteyiz. Özellikle global markalar ve büyük holding şirketleri ile uluslararası ticari ilişkileri olan firmalarda iç denetim bölümlerinin mevcut olduğunu ancak gelişme ihtiyaçları olduklarının da altını çizmem gerekir. Bu alanla ilgili sayı veremiyorum ancak reel sektörde 1’e 500 kuralının işlediğini yani 500 çalışana bir denetçi yaklaşımının benimsendiğini belirtebilirim. Bu oran bankacılık ve finans tarafında yaklaşık 1/100’dür.Yani bankacılık ve finansal sektörde daha yoğun istihdamdan söz edebiliriz.

Bu başlıkla ilgili son olarak belirtmem gereken husus ise önemli olanın sayı değil ya da sayı ile birlikte nitelikli ve sertifikalı denetçi sayısının da aynı ölçüde arttırılmasını sağlamaktır. 

-2000 yılından bu yana sermaye piyasaları-bankacılık-sigortacılık ve kamu alanlarında iç denetimle ilgili dünya uygulamasına paralel yapılan düzenlemeler neler getirdi?
-2000 yılından bu yana özellikle bankacılık sektöründe iç denetim, iç kontrol, risk yönetimi ve yasal uyum faaliyetlerine yönelik birçok düzenleme hayatımıza girmiştir. Bunlara ilaveten özellikle son dönemde bankacılıkta sermaye yeterliliğinin hesaplanması ve izlenmesine yönelik düzenlemeler (Basel kriterleri) yapılmış ve denetim standartları gibi uluslararası uygulamalarla iç denetimin önemi artmıştır. Sermaye piyasaları tarafında getirilen düzenlemelerle iç denetim, risk yönetimi ve raporlama alanlarında aracı kurumlar nezdinde kurumsal yapıların oluşturulması amacıyla önemli adımlar atılmıştır. Kamu alanında ise iç denetim uygulamaları ele alınmış ve tüm kamu kuruluşlarının uyacağı düzenlemeler uygulamaya konulmuştur. Yapılan düzenlemelerle birlikte iç denetimin önemi giderek artmış, şirket üst yönetimlerine bu yönde sorumluluklar gelmiş, şirketlerin sürdürülebilirliği için iç denetim faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğu daha iyi benimsenmiş ve denetim fonksiyonları gerek standartlar gerekse mevzuat hükümleriyle desteklenmeye başlanmıştır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster