“Avrupa’nın iyileşiyor olması Türkiye adına iyi bir haber”
Küresel ekonomide yeni bir dönemin başlamakta olduğunu kaydeden Holmes, “Örneğin, en büyük gelişen ülkelerden biri olan Çin’i incelediğimizde, yatırım bazında bir modelden tüketim bazında bir modele geçtiğini görüyoruz. Tabii bunu, kötü ya da iyi bir model anlamında söylemiyorum, bahsettiğim şey yeni bir modelin geliştiği… Gelişmiş ülkelerde bir toparlanmanın olduğunu görüyoruz. Bu durum krizin başladığı 2008 yılından beri ilk kez gözleniyor. Avrupa’ya baktığımızda geçirilen kriz süresi olarak belki de son 40 yılın en kötüsüne tanık olduk. Özellikle Türkiye’nin en önemli ticari partneri olan Avrupa’nın iyileşiyor olması Türkiye adına iyi bir haber” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Türkiye ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,4 büyümesine karşın yılın kalan bölümünde daha düşük bir büyüme performansı ortaya koyacağını belirten Holmes, bu yıl için yüzde 3 ve gelecek yıl için yüzde 3-4 oranında bir büyüme öngördüklerini paylaştı.
“Cari açığın sıcak paradan finanse olması sıkıntı yaratıyor"
S&P Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes’e göre, Türkiye’nin kendi parasını kullanıyor olması ve özellikle bu dönemde kendi para politikasını yürütebilmesi, düşük kamu borcu ve ihracatta yeni pazar çabaları olumlu gelişmeler...
Ancak çözüm bekleyen yapısal sorunların da olduğunu yineleyen Holmes, “Enerjinin dışarıdan sağlanması, cari açık ve cari açığın finansman kalitesi, kişi başına düşen milli gelir oranı ve enflasyon Türkiye adına riskli başlıklar” dedi
Cari açığın kısa vadede çözülebilecek bir sorun olmadığını ve ekonomi yönetiminin cari açığı kontrol altına almak için çalıştığını söyleyen Holmes, “Ancak bunun sıcak paradan finanse olması sıkıntı yaratıyor. Bunun için doğrudan yatırımların artması gerek, bugün hala 2006’ya göre düşük seviyede. Ayrıca kısa vadeli dış paradan bağımsız olmak için yurtiçi piyasasının daha da gelişmesi lazım” diye konuştu.
Kişi başına düşen milli gelirin düşük olduğunu kaydeden Zeynep Holmes, “Milli gelirin 10 yılda üç katına çıktığını kabul ediyoruz, etkileyici bir performans. Ancak kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolar seviyesinde” dedi.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.