Ana SayfaBankacılıkABD'nin en güçlü Türk iş kadınları---

ABD'nin en güçlü Türk iş kadınları

6 / 19
ABD'nin en güçlü Türk iş kadınları
06 Haziran 2017 - 14:42 www.finansgundem.com

Hüma Alpaytaç Gruaz/ABD'nin PR kraliçesi

İstanbul doğumlu Hüma Alpaytaç Gruaz, ABD'deki Bryn Mawr Üniversitesi'den ekonomi ve güzel sanatlar bölümlerinden iki ayrı lisans dalında yüksek şerefle mezun olduktan sonra, Northwestern Üniversitesi'ndeki Kellogg School of Management'da MBA yaptı. 12 sene önce tek bir müşteri ile küçük bir ofiste kurduğu Alpaytaç iletişim ve tanıtım firmasını Şikago, Los Angeles ve New York ofisleriyle beraber ABD'nin sektöründe önde gelen dijital PR ajanslarından biri haline getirdi. ABD'nin en fazla ödül alan marka ve iletişim uzmanlarından biri olarak sektöre damgasını vuran Gruaz, 2014 ve 2015 yıllarında üst üste PRNews PR Alanında En Başarılı Kadın Uzmanları arasında gösterildi.

ABD'de seyahat, tüketici ürünleri, ev eşyaları, tüketici elektronikleri, sağlık, spor ve B2B gibi değişik kategorilerde hizmet veren Gruaz, Obama seçim kampanyalarında da rol almış, kampanyanın dijital ayağı konusunda daha sonradan pek çok ödüle layık görülen bir analiz hazırlamıştı. Türk Hava Yolları için de bir sosyal medya kampanyası yürütmüş ve bunun için altı ayrı ödül almıştı. 12 senelik başarıdan sonra 2016'da şirketini ABD'nin en prestijli butik iletişim şirketlerinden O'Malley Hansen Communications'a satan Gruaz, şu an iletişim ve markalaşma konusunda ABD pazarına girmek isteyen şirketlere danışmanlık veriyor. Zamanının büyük bir çoğunluğunu ise kurucu ortağı olduğu bir teknoloji start-up şirketi için harcıyor. Dünyayı değiştirebilecek nitelikte bir sosyal medya platformu olduğunu söylediği projeye Türk yatırımcıları da davet ediyor.

Gruaz, dijital medyanın öneminin 10 sene sonra 100 kat artacağını ve dijital medya ile geleneksel medya oranının yüzde 90 ile 10 oranında bir devrimle yer değiştireceğini düşünüyor. Gruaz'a göre 10 yıl içinde yeni sosyal ağlar ortaya çıkacak ve bunlar PR'da entegre kampanyaları kökten değiştirecek. Dijital dünyaya doğan meraklı ve araştırmacı kuşak PR algısını yenileyecek. Reklam sektörü küçülürken PR sektörü büyüyecek. Gruaz'ın Amerika'da PR alanında iş yapmak isteyen gençlere tavsiyeleri ise, lisandaki nüansları öğrenmeleri ve kelime haznelerini geliştirmeleri yönünde. "AP Style" denilen gazeteci yazım lisanının da çok iyi öğrenilmesi ve ünlü gazetecilerin takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

ÇALIŞMA DİSİPLİNİM SONSUZ"

"Aksanlı konuşan bir göçmen olarak iletişim sektöründe başarıya ulaşmak için herkesten çok çalışmam ve beklenenin ötesinde işler başarmam gerekti. Hayata gümüş kaşıkla doğmadıysanız, iş hayatında karşınıza çıkan zorluklar tüneline de antrenmanlı girmiş oluyorsunuz. Yani Amerika'da duygusal zeka dediğimiz özelliği kazanmaya başlıyorsunuz ve stresli, zor iş ortamlarında soğukkanlılığınızı koruyarak ilerliyorsunuz. Sınırsız bir çalışma disiplinimin olması başarımda etkili olmuştur. Küçük yaştan beri yüzücü olduğumdan, günde 12 kilometre antrenman yapma disiplinini iş hayatıma yönelttim. Zorlukları avantaja çevirme konusunda uzman olmak zorunda kaldım.

PR endüstrisinde kültürel olarak en önemli zorluklardan biri İngilizce lisanına ; mükemmel bir şekilde hakim olmaktır. Bunu başarabilmek için Amerika'da üniversite okumak yeterli değil. Amerikalı yazarlar kadar dile hakim olmak gerek. Bir PR'cı olarak gerektiğinde canlı yayında müşterinizin sözcüsü olarak televizyonda kritik sorulara spontane bir şekilde cevap vermeniz gerekebiliyor. İletişim seviyemi bu noktaya getirmek zaman aldı ve büyük bir efor sarf etmem gerekti. Bunun yanında ırkçı davranışlara da muhatap kaldım ama yılmadım. İlk çalıştığım PR ajansının sahibi bazen bana Amerika'da doğup büyümediğim için bazı şeyleri anlamadığımı söyler, beni ezerdi. Göçmenliğimi, Türklüğümü küçümserdi. Bunun yanında Paris'te yaşadığım ve Fransızcayı ana lisanım gibi konuştuğum için ikilem yaratan bir hayranlığı da vardı."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster