“BANKALARIN ELİNDEKİ TAHSİLİ GECİKMİŞ ALACAKLARI 64 MİLYAR TL”
-Varlık Yönetim Şirketleri’nin Türk ekonomisindeki yeri nedir?
Selçuk Tuncalı: Ben bunu rakamlarla açıklamaya çalışayım. Aşağı yukarı şu anda bankaların elindeki tahsili gecikmiş alacak rakamı 64 milyar TL civarında. Bizimde 2009 senesinden beri toplam satın aldığımız anapara tutarı 36 milyar TL’ye gelmiş durumda. İkisini toplarsak 100 milyar TL. Sonuç olarak şu anda 3/1’inden fazlasını varlık yönetim şirketleri yönetiyor.
Esasında dünyadaki bu işin gelişimini Türkiye çok hızlı bir şekilde yaşadı ve artık doygunluk noktasına da gelmiş oldu. O gelişimde nedir? Tabi BDDK’nın hem düzenleyici hem denetleyici kurum olarak, bu işe öncülük etmesinin çok etkisi var. 2008 yılındaki krizden sonra özelikle bankalar ellerindeki tahsili gecikmiş alacaklarını satmaya başladılar. Bugüne kadar kamu bankaları hariç, istisnasız bütün özel bankalarda satış gerçekleştirildi. Sonrasında da bu standart hale gelmiş oldu.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.