Ana SayfaYaşam-MagazinTiyatronun usta ismi Göktay Tosun’un sırları---

Tiyatronun usta ismi Göktay Tosun’un sırları

6 / 10
Tiyatronun usta ismi Göktay Tosun’un sırları
08 Ocak 2018 - 12:10 www.finansgundem.com

“TÜRK SEYİRCİ EĞLENMEK İSTER”

-Türk insanını tiyatroya çekmek zor mu? Son yıllarda biraz daha arttı gibi ama, Devlet Tiyatrolarında yer bulmak zor. Hepsi kapalı gişe oynuyor…

Göktay Tosun: Çünkü insanlar devlet tiyatrosuna çok alışıklar ve o kitle devlet tiyatrosunu asla bırakmaz. Bilet bulamazsınız, çünkü onlar sezonluk alırlar sene başından. Çünkü fiyatlar indirimli olur, daha uygun olur. Tabi oyun sayısı azaldı diye biliyorum ama yine de belli bir kalite üstünde oyunlar var. Çok köklü bir kurum. Takipçisi onu bırakmaz.

Türk seyircisini tiyatroya çekme konusuna gelince, bunu eğri oturup doğru konuşmak lazım, zor. Şöyle ki, bu coğrafyada insanlar hep eğlenmek istiyor. Bu nedenle çok seyirci çekmek istiyorsanız komedi koymak zorunda kalıyorsunuz. Ya da eğlenceli bir şey koymak zorundasınız. Müzikal sevilmeye başladı, o da çok hoşuma giden bir durum. Ama çok derdi olan, insana dair güzel ve önemli duyguları durumları ele alan da çok fazla dramatik metin var. Gönül onları da oynamak istiyor, insan meselesine girmek istiyor. Onu da takip eden ise belli bir kitle...

Burada bir şeye değineceğim. Devlet tiyatroları, kapalı gişe oynuyor dedik. Zaten fiyatları uygun. Özel tiyatrolar ise 40-50 TL’den başlıyor. Bunun için de Türk halkının uygun bir bütçeye sahip olması gerekiyor. Gitmesi, dönmesi yani ulaşımı var, oyunlar biraz geç oluyor, geç bitiyor, yemeği vs, insanlar dönmeyi kafasına takıyor.

Pahalı mi derseniz, bence değil. Bu insanlar kira, elektrik faturası ödüyorlar. Bir oyun için yakılan ışığın, gecede aldığı elektriği size anlatamam. Tiyatroyu gösteren de ışığı. Işık olmadan tiyatro olmaz. Ayrıca dekor yapılıyor, kostüm var. Bu oyuncuların yol parası karşılanıyor. Çoğu ekstra para almıyor zaten. Kazanılan o paralar, hep o tiyatroda yeni oyunlar yapılsın diye tutuluyor. Ben yıllarca özel tiyatro yaptım. Biraz isim tiyatrolarının dışında konuşuyorum tabi. Gazanfer Özcan tiyatrosunda maaşlıydık ama, o isim tiyatrosu. Koskoca Gazanfer Özcan’ın tiyatrosuydu. Hiç boş kalmazdı. Nur içinde yatsın.

Küçük tiyatroların derdi büyüktür. Bizim Örümcek Kadının Öpücüğü’nü çıkardığımız tiyatro kapanmak zorunda kaldı. Mecidiyeköy’deki Tiyatro Hal. Çok güzel bir ekip vardı, hem komedi, hem dram, hem politik oyun koyuyorlardı. Fakat borç, kira, elektrik faturasını ödeyememe gibi durumlar başladı. Ki altını çiziyorum, oyunculara para verilmediği halde…

-Eskiden matineler vardı...

Göktay Tosun: Aynen öyle. İngiltere’de ben biraz onu görüyorum. Çok değişik saatlerde oynanıyor. Mesela biz, son çıkardığımız oyunu üç gün farklı saatlerde oynadık. Bir gün 5 de oynadık, bir gün 7 de, bir gün 9.30 da. İşten geç çıkıyorum diyene de, yetişemiyorum diyene de herkese hitap etsin diye. Burada da bu yapılabilir, çok iyi olur. Maalesef oturmuş bir şey var, sabit 8.30. aslında geç bir saat. Oyun 2.30 saat olsa, 10.30 da çıktınız. Gitmesi, dönmesi zor, İstanbul malum…

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster