1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN NELER DEĞİŞECEK?
-Yatırımcılar açısından, yatırım ortaklığına dahil olmakla, yatırım fonuna katılmak arasında ne fark var?
Onur Takmak: Yatırım fonu daha kolay ve ulaşılabilir, prosedürü daha az, halka açık yapısı yok, BİST’te işlem görmüyor, onun için 6 aylık değerleme üzerinden çalışan bir sistem.
-Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yaptığı bu yeni düzenlemeler 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek. 1 Temmuz’dan itibaren ne değişecek?
Onur Takmak: 1 Temmuz’dan itibaren 3 tane şey değişiyor. Birincisi; tasarruf piyasasının genel yapısı değişiyor. Tasarruf piyasasında devlet desteğiyle birlikte büyüyen Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) ilaveten diğer yatırım enstrümanlarında da benzer gelişmeler olacak. Portföy yönetim şirketleri fon kurucusu olabilmeleriyle birlikte ürün çeşitliliğinin artması ve tasarruf piyasasında doğal bir genişleme yaratacak. Yatırımcılar farklı ürünlere ulaşabilecek. Portföy yönetim şirketleri artık fon kurabilecek. Şu anda sadece bankalar ve aracı kurumlar kurabiliyorlar. Dağıtım kanalları üzerinde bankalar oturuyordu. Artık bu kırılıyor. Bu tasarruf piyasasının şeklinin de boyutunun tamamen değişmesi anlamına geliyor. Bu süreç içinde sektöre önemli yabancı oyuncuların da geleceğini düşünüyorum. Bankacılık sektöründe olduğu gibi yabancı portföy şirketleri varlık yönetimi şirketlerine girerek bu trendin içerisinde ciddi katalizör olacak bir rol oynayacaklar. Ürün bilgisi, marka bilgisi, global dağıtım ve know-how getireceklerini düşünüyorum.
Birinci trend; tasarruf piyasasının büyümesi, gelişmesi, çeşitlenmesi, yatırımcının ve yöneticinin birbiriyle buluşabilmesi için o perdelerin, dağıtım kanalı yapısının üzerinde oturan banka yapısının kırılması ve sektörün önünün açılması olacak.
İkincisi; sermaye piyasaları ve finansal hizmetler sektörünün genelinde bankacılık, portföy yönetimi, aracı kurum ve saklama ayrışmasıyla birlikte, Sermaye Piyasalarının bankacılık sektörünün üzerinde büyüyecek olması… 2023’lere gittiğimizde neredeyse bankacılıkla Sermaye Piyasalarının eşit büyüklüğe ulaştığı bir vizyona bakıyoruz. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ın son dönemde sunumlarında çok güzel bir sayfa var, onu kendi sunumlarımın içerisine alıyorum. 2002 yılını başlangıç olarak alıp bankacılık ve Sermaye Piyasalarını 0 (sıfır) kabul edersek 2013’te bankacılık 80, Sermaye Piyasaları 20 birim olmuş. 2023’te bankacılık 80’den 100’e çıkıyor, Sermaye Piyasaları 20’den 100’e çıkıyor. Buna göre Sermaye Piyasaları önümüzdeki 10 yılda 5 kat büyüyor. Bankacılık sektöründe ise konsolidasyon ve makul ölçüde bir büyüme var.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.