Ana SayfaFinans KulisSuzan Sabancı bilinmeyenleri anlattı---

Suzan Sabancı bilinmeyenleri anlattı

3 / 10
Suzan Sabancı bilinmeyenleri anlattı
09 Aralık 2013 - 13:49 www.finansgundem.com

Sanat himayecisi bir aile olarak, bu gelenek  Sabancılar’da amcanız rahmetli Sakıp Sabancı’dan başlıyor, bir bakıma onun yolundan mı yürüyorsunuz?

Rahmetli Sakıp amcam sanat sevgisi, hat koleksiyonu, ülkemizin tanıtımına yönelik Muhteşem Süleyman gibi uluslar arası sergileri düzenlemekteki vizyonu ile bize ciddi anlamda bir rol model olmuştur. Bugün onun açtığı yoldan yürüyor olmaktan onur ve mutluluk duyuyoruz.

Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın işbirliğinde, Anish Kapoor’un Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisini açtı. Böylesi önemli sergilerin gerçekleşmesinden ne gibi güçlükler yaşıyorsunuz, örneğin büyük taş eserlerin taşınması sıkıntı yarattı mı? Kapoor’un eşsiz taş eserleri deniz kıyısındaki bahçede sergileniyor, ancak bu önemli sanat şölenin arka perdesinde, ağır taş eserlerin yerleştirilmesinde neler  yaşandı?

Sergi, Anish Kappor’un Türkiye’de gerçekleştirilen en kapsamlı bireysel sergisi olma özelliğini taşıyor. Buradaki eserlerin çoğu daha önce hiçbir yerde sergilenmedi. Bu nedenle sergi hem yurtiçinde  hem de yurtdışından büyük bir ilgiyi hak ediyor. Dünyada bu tip sergiler çok özel metodlarla taşınıyor. Anish Kapoor’un benzersiz dev yapıtlarını yerleştirmek içinde özel taşıma yöntemleri kullanıldı. Serginin kurulum aşamasında müze ciddi anlamda bir inşaat alanına dönüştü. Biz bu süreci arşivleyebilmek adına bir de belgesel çektik. Yakında bir TV kanalında gösterilecek. Ancak Sakıp Sabancı’nın Müzesi  yetkililerinin kurulum aşamasındaki özverili çalışmaları nedeniyle herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Buradan Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer ve ekibine bu vesile ile tekrar çok teşekkür ederim.

Sanat eleştirmenlerince dünyanın en önde gelen heykeltraşlarından biri olarak kabul edilen anish kapoor sergisine ilgi nasıldı sizi memnun etti mi?

Hepiniz de bildiği gibi, Anish Kapoor’un dev ölçülerdeki heykelleri sadece izleyicileri, halkı değil, kriterleri, yazarları, herkesi çok etkiledi. Halkımızın özellikle gençlerimizin ilgisi beni çok memnun etti. Bu ilgi bizi sömestr tatilini de kapsayacak şekilde sergiyi 9 Şubat’a kadar uzatmaya yönlendirdi.

Anish Kapoor sergisi, Akbank’ın 65. Yıl kutlamanızda sponsor olduğunuz bir sergi, bu konuda ne söylemek istersiniz?

Anish Kappor gibi dünyanın önde gelen sanatçılarının etkinliklerinin ülkemizde gerçekleştirilmesi, ülkemizin dünyanın başlıca uluslar arası sanat merkezleri arasında  yerini alabilmesine de vesile oluyor. 2013 yılı bankamızın 65. Kuruluş yıldönümü, aynı zamanda bu sene Akbank Sanat’ın da 20. Yılını kutluyoruz. Bizim için farklı bir anlam taşıyan bu seneyi teknik deha ve yaratıcılığı birleştirdiği eserleriyle dünyayı şaşırtan, yaşayan bir deha olan Anish Kapoor’un İstanbul’a Türkiye’ye bırakacağı izle pekiştirmeyi  seçtik. Dünyada çağdaş sanattan söz edildiğinde ilk aklşa gelen isimlerden olan Anish Kapoor’u ülkemize getirdik ve Türkiye’deki sanatseverlerle buluşturduk. Kapoor’un merak, şaşkınlık ve hayranlık uyandıran dev yapıtları hayal gücünün sınırlarını zorluyor. Ve sanatseverleri farklı dünyalara götürüyor. Bizim Akbank olarak; yaratıcılığı destekleyen, farklılıklarını oluşmasına fırsat sağlayan , genç ve dinamik bir yapımız var. Bu bağlamda sanatçının eserleriyle kendi aramızda bir paralellik kurduk. Sergininin aynı zamanda gelecek nesillere yenilikçi ve analitik düşünce yapısının aşılayacağını da umuyor ve sergiyi getirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bundan böyle de çağdaş sanatın en önemli örneklerini Türkiye ile buluşturmaya ve Çağdaş sanatta trendlerin yakından izlenebilmesine fırsat yaratan projeleri  desteklemeye devam edeceğiz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster