“MEVDUAT ALANINDA DA EN TABANA YAYGIN BANKAYIZ”
-Tarım ve KOBİ bankacılığında ne kadar pazar payınız var?
-Türkiye’de bankacılıkta 3 trilyon TL aktif büyüklük ve 2 trilyon TL kredi büyüklüğü mevcut. Şekerbank’ta bizim 30 milyar TL’ye yakın bilanço ve milyar TL’ye yakın kredi büyüklüğümüz var. Yani sektörde tüm segmentlerden yüzde 1 gibi bir pazar payı alıyoruz.
Ancak tarım kredileri tarafında pazar payımız yüzde 2,4’e çıkıyor. Sadece Anadolu’daki tarım kredilerine baktığımızda bu pay yüzde 2,6’lara kadar geliyor. Son 3 yılda Aile Çiftçiliği ile 87
bin çiftçiye 5,6 milyar TL kaynak sağladık, çiftçinin büyük şehre göçünün önünü kestik. Ekokredi ürünümüzle 1 milyar TL kaynak sağladık ve bu kredilerle 20,8 milyar kW saat enerji yani 160 ilçenin toplam elektrik üretimi kadar tasarruf sağladık.
KOBİ bankacılığında hacimsel olarak Aralık 2017’de pazar payımız 1,75. KOBİ’nin en alt segmenti olan esnaf, çiftçi ve mikro işletmelerde hacimsel pazar payımız da yüzde 1,9 seviyesinde. Küçük tutarlı kredi portföyümüz sayesinde bu alandaki kredili müşteri sayısında müşteri adetlerinde ise pazar payımız yüzde 2,9 seviyesinde bulunuyor.
Şekerbank’ın ortalama KOBİ kredilerinde kredi büyüklüğü sektörün yarısı yani küçük tutarlı pek çok kredi veriyoruz. İlçelerde yoğun olduğumuz için daha küçük miktarlı kredi talebi geliyor ve bunun finansmanını çok önemsiyoruz. Mikro işletmelerin finansmanında daha yoğun rol almak istiyoruz. KOBİ’nin irisine, büyüğüne değil finansmana daha zor ulaşanına öncelik verdiğimiz bir iş yapış modelimiz var.
-Mevduat tarafında nasıl bir büyüme stratejisi izliyorsunuz?
-Pasif tarafta 18 milyar TL’yi aşan bir mevduat toplamımız var. Bu rakamın yüzde 50’si 250 bin TL’nin altındaki hesaplardan oluşuyor. Mevduat alanında da en tabana yaygın bankayız. Yoğun reklam veren bir banka da değiliz. Mevduatta sektör ortalamasına yakın bir fiyatlamamız var. Çok yoğun rekabet altında bile mevduat tabanımız kuvvetli gidiyor. Bu, en rahat büyüdüğümüz alanlardan biri. 2018’de de aktif büyüklüğe paralel yüzde 20-21 gibi bir büyümeye ulaşacağımızı öngörüyoruz. Mevduatta kredilerde olduğu gibi büyük rakamlı mevduatlara yönelmek istemiyoruz.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.